Gå til sidens hovedinnhold

Noora fra Skam – en rollemodell for alle skamfulle jenter

Zuzanna Marta Knitter

Zuzanna Marta Knitter (16) går i 9. klasse på Sande ungdomsskole. Hun elsker å skrive og har en journalistdrøm i magen. Denne uken har hun hatt arbeidsuke i Drammens Tidende.

Artikkelen er over 5 år gammel

Hun stjal alle våre hjerter da hun plutselig dukket opp - med rød leppestift, baggy boyfriend-jeans og hvit skjorte.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

«Du vet sånn statistisk sett så er det sånn at jenter som kaller andre jenter slut, har 90 prosent større sjanse å få klamydia» var noen av de første ordene som kom ut av Noora's modige munn i den aller første episoden av det store fenomenet «Skam».

Førsteinntrykket av Noora var at hun var selvstendig og rett og slett veldig tøff. Hun skapte etter hvert stor interesse, ikke bare blant ungdommen som serien er lagd for, men nå også folk i 40-årene og de som har vært i samme situasjon som Noora i sesong 2 (du som har sett serien vet hva jeg snakker om. Du som ikke har sett den, har noe til gode).

En ting er sikkert, alle har falt helt pladask for den feministiske karakteren Noora og hele serien, som ikke bare er morsom å se på, men også fokuserer på viktige temaer.

Noora er en feminist

Feministiske handlinger er noe Noora behersker godt. Feminismens målsetting er at menn og kvinner skal ha like rettigheter, muligheter og ansvar. Det innebærer at kvinner bør bli behandlet som individer og være likestilt med mennene i et samfunn.

Noora står for alt dette. Hun har alltid forsvart venninnene sine, særlig Vilde, en naiv vanlig tenåringsjente.

Da sesong 1 tok slutt var hele Norge i sorg, men vi glemte ikke den episke episoden der Noora rakker ned på William fordi han behandlet Vilde uten respekt. «Jeg lurer på hva som kan ha skjedd med deg? (…) aldri bekreftet som barn er det det?» var ordene som gjorde at William falt like raskt for hovedpersonen i sesong 2 som oss.

En ordentlig power-woman

Jeg liker at Noora skiller seg fra de andre i vennegjengen sin. Skam-skaperne har laget en karakter som ikke ligner på alle andre tenåringer i dagens Norge. Noora drakk ikke, levde i sølibat og var ikke interessert i oppmerksomheten fra guttene.

Jeg må innrømme at jeg begynte å miste troen på Noora i nåværende sesong, da hun sakte, men sikkert var på vei til å miste alt hun sto for og sine egne verdier.

Hun ble sammen med skolens «badboy», William, som hun tidligere forsikret alle at hun aldri hadde rørt. Hun drakk vin med broren til William og våknet opp i samme seng som ham uten å huske noe fra dagen før.

Man kan si at det var litt av en fylleangst. Hun hadde tråkket på og ødelagt alt det hun sto for tidligere i serien.

Jeg hadde mistet håpet. I klippet kalt «trussel» kom vår kjære gode Noora tilbake. Hun satte broren til William, Nicolai, på plass med flere paragrafer og norske lover etter at han truet henne med nakenbilder han tok under Noora’s lille «blackout».

To ting er sikre. Noora Amalie Sætre viser ingen av sine svakheter til andre og fremtiden hennes innenfor jus-faget ser lys ut.

LES OGSÅ: Herman i Skam er russ på ordentlig

Tar hele Norge med storm

Skam er blitt en del av hverdagen min, fordi serien viser livet til tenåringer uten filter. Ingen i jentegjengen er like, alle er «kule» på sin egen måte.

Serien trengte ikke masse sminke eller spesialeffekter for å få oppmerksomheten fra unge i Norge. Serien fremstår bare helt ekte. Alkohol, rus og «hooking» er blitt vanlige handlinger på fester hos Skam-gjengen, noe som også er helt vanlig hos dagens ungdom, men mye av det blir sensurert og ikke snakket om.

«Skam» fokuserer på ting vi ikke tenker på, ting som ungdom ikke snakker ut om. Noora trodde hun hadde blitt utsatt for et overgrep av Nikolai. Ikke bare ble konsekvensene av voldtekt og festing vist fram, men unge jenter som ser på serien kunne lære seg hvordan de kan takle en slik situasjon.

Aldri før har min generasjon opplevd en norsk serie som er så populær og så mye snakket om. Noora er blitt en rollemodell for alle sterke og selvsikre jenter i landet, også meg selv.

LES OGSÅ: «Noora» fra Sigdal vant Gullruten

Kommentarer til denne saken