Vil de bli stuet bort på sykehjem eller fanget i eget hjem?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Så hvordan ser fremtiden ut? Vil de bli stuet bort på sykehjem eller blir de fanget i sitt eget hjem? De er allerede fanget i egen kropp.

DEL

MeningerDette er min svigermor Else Marie og svoger Arne - de har begge arvelig ALS som de har fått i voksen alder. Dette er en grusom sykdom og begge er i praksis lamme fra halsen og ned. De trenger hjelp til alt det vi andre tar for gitt; spise, gå på do, legge seg og stå opp når de vil, personlig hygiene, besøke familie og venner, klø seg der det klør osv..

De bor i egne boliger i Sande kommune, er livsglade, aktive og samfunnsengasjerte mennesker. For de som lurer, hodet og tale er ikke påvirket av sykdommen.

Nå har administrasjonen i kommunen besluttet å frata de BPA-ordningen (brukerstyrt personlig assistanse) som innebærer personlige assistenter i hjemmet som de selv ansetter og er arbeidsleder for.

Min svigermor mister ordningen på nyåret og min svoger mister denne 1. desember uten at kommunen har en plan for han. Vi som står dette nær, sitter med en følelse av at dette har blitt en personlig sak for enkelte i administrasjonen i Sande kommune.

Så hvordan ser fremtiden ut? Vil de bli stuet bort på sykehjem eller blir de fanget i sitt eget hjem? De er allerede fanget i egen kropp. I beste fall får de hjemmesykepleie som haster innom til tilfeldige tidspunkt. Hjemmesykepleierne gjør en fantastisk jobb, men er satt til å gjøre jobben med stoppeklokke i hånden. De har ikke anledning til å komme når det er behov for hjelp der og da, fordi de er på oppdrag et helt annet sted i bygda.

Besøke familie og venner blir en umulighet. Spise, sove og gå på do når man ønsker blir en umulighet. Å gå på kino, teater og kafé må de slutte med. Min svoger har en hund som er hans store følgesvenn i livet - må denne avlives eller plasseres bort fordi han ikke kan bli luftet? Hvem skal handle inn mat? Noen tenker sikkert at familien må ta et ansvar. Vi er en liten familie. Uansett hvor mye vi står på, klarer vi ikke å dekke en brøkdel av behovet.

Takk for at du har tatt deg tiden med å lese dette! Jeg oppfordrer med dette ordføreren i Sande kommune, Elin Gran Weggersrud, til å vise seg. Er det slik at Sande kommune mener at passivisering er den rette medisinen for de som trenger hjelp fra andre for å ha en god livskvalitet? Er det denne form for menneskeverd og likestilling hun ønsker at kommunen skal være bekjent av?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags