I fjor oppfordret Kulturkontoret kommunens innbyggere til å sende inn et videoopptak av «Ja, vi elsker». Opptakene ble så satt sammen til én felles video og direktesendt under feiringen av nasjonaldagen.

– Responsen fra innbyggerne om å synge sammen digitalt var overveldende og derfor inviterer Kulturkontoret i år alle til å bli med på en ny innspilling. Denne gang av kommunesangen «Lenge leve Holmestrand» i en digital utgave i anledning 17. mai, opplyser Sonja Søtje-Andresen i Holmestrand kommune.

Idéen om at store og små kunne «møtes» på skjerm og synge Norges nasjonalsang «sammen» kom som reaksjon på at mye av det vante 17. mai-innholdet måtte falle bort som følge av pandemien.

Sangglade enkeltpersoner, familier og musikanter, proffe artister og nybegynnere meldte seg på og sang og spilte inn nasjonalsangen. Det kom inn over 70 opptak som kulturkontoret satt sammen til én video som ble direktesendt som en del av den offisielle 17. mai-feiringen. På rulleteksten sto over 120 navn.

Fersk sang

Årets 17. mai blir omtrent som i fjor, men fellessangen denne gang er ennå ganske fersk. Den hadde premiere i slutten av 2019, da fremført av skoleklasser fra Sande, Hof og Holmestrand.

Det var komponist og musikkprodusent Arnstein Roch Øverland som tok initiativ til å skrive en ny kommunesang da de tre kommunedelene skulle slås sammen. Han samlet musikere, historisk interesserte og tekstforfattere fra Hof, Sande og Holmestrand – Bjørn Luksengård, Julie Vega Dahl, Fred Nordseth, Jann Øverland og John Erik Bruun Olsen – for å formidle noe av det som kjennetegner kommunen.

Alt i alt jobbet teamet med tre melodier og 13 forskjellige tekster før de landet på en felles versjon med tittelen «Lenge leve Holmestrand» og en prolog som leses før sangen starter.

– Det å skrive en sang for en hel kommune er ikke bare som å lage en vanlig sang, forklarer Arnstein Roch Øverland om arbeidsprosessen.

– Det viktigste for oss var at sangen skulle brukes. Den skulle være noe for alle mennesker og aldre, lett å lære seg, med en fin melodi og tekst som kan både synges og spilles med instrument.

Øverland og Luksengård brukte påsken til å arrangere sangen for ikke mindre enn 4 sang- og 23 instrumentstemmer.

– Alt er lov

Nå oppfordrer Søtje-Andresen alle interesserte innbyggere til å melde seg på innen 2. mai. Det gjøres via Holmestrand kommunes nettsider.

– Som i fjor er alt lov: Synge, spille instrument, enten alene, sammen med andre i husstanden eller kohorten sin. Viktig å gjenta i år også: Det her handler ikke om musikalsk prestasjon og det spiller ingen rolle om man har sunget før eller er nybegynner på instrument. Det som teller er lysten til å skape noe sammen og å prøve seg, avslutter Sonja Søtje-Andresen.