Kjære kommunestyret!

Vi i ungdomsrådet trenger deres hjelp. Busstilbudet i kommunen er for svakt til at vi kan utnytte kommunens organiserte -og uorganiserte aktivitetsmuligheter. Vi skal være en stor kommune der alle skal inkluderes, men ingen får blitt med når bussene ikke går. Flere av oss som har verv i kommunen, har vanskeligheter for å delta på møter på grunn av det dårlige busstilbudet. Vi har ventet i to år på at pandemien skulle bli over og for at vi skulle kunne henge med venner igjen, bade på dulpen og spille på gamingrommet i Hof. For at vi skal kunne være glad ungdom igjen må busstilbudet imøtekomme dagens behov.

I kommunen har vi to videregående skoler. Mange elever fra Hof ønsker å benytte seg av disse skolene, men muligheten for å komme seg til for eksempel Re videregående er lettere å komme seg til enn de lokale skolene. Elever som forsover seg og ikke rekker skolebussen, får ikke kommet seg på skolen den dagen. Elever som er bosatt i Hof og Holmestrand som går på Sande videregående skole, må stå opp like tidlig uansett når de starter og slutter på skolen, og må vente lenge på skolen før skoledagen egentlig starter. Tar de ikke skolebussen er alternativet en rute bestående av to busser og ett tog som til sammen tar 3 timer! Transportproblemet er en hindring som krever unødvendig mye tid og krefter, som går utover skolearbeid og fritidsaktiviteter.

For elevene som har vanskeligheter for å komme seg til og fra skolen, er det også vanskelig å sosialisere seg med vennene sine fra skolen, fordi man må rekke bussen hjem. Det er et dårlig tilbud av fritidsaktiviteter i Hof, og et bedre busstilbud gjort det enklere for barn og unge å komme seg til Holmestrand og Sande. Hvorfor investerer kommunen i ulike fasiliteter som skateparker, ishockeybane og fotballbaner når det ikke er et tilstrekkelig busstilbud som gjør at man kan komme seg til og fra disse fasilitetene? I Hof har vi flerbrukshuset, der har vi muligheten til delta i klubb, og har tilgang på bibliotek, gamingrom og biljardbord. Hvordan skal alle ungdommene i kommunen benytte seg av dette når det ikke går buss til Hof? Et bedre busstilbud vil gjøre at mange av oss lever mer bærekraftig, da dette vil begrense trafikk og utslipp. Vi er lei av å måtte ta en lang runde for å kunne komme oss rundt i kommunen.

Vi trenger dere i kampen om et bedre, mer bærekraftig transportalternativ med flere busstider og buss strekninger. Vi trenger deres hjelp til å løfte dette problemet i fylkeskommunen som har beslutningsmulighet i denne utfordringen. Vi håper dere tar ungdommens behov og ønsker på alvor, og hjelper oss med denne saken.