Sande Bygdekvinnelag søkte Sparebankstiftelsen om midler til å formidle matkunnskap til barn og ungdom. De fikk tildelt kroner 50.000 og er nå i gang med et 14 timers kokkekurs for ungdommer. Det var tydelig at kurset skapte interesse fordi innen påmeldingsfristen var alle plassene tatt og fem ungdommer stod på venteliste.

Ninni Mjelde Gran er kursholder. Fra Sande bygdekvinnelaget er Brit Sønsterud og Angela Guldal med for å hjelpe til. Kurset er gratis. Deltagerne får i tillegg utdelt forkle, skjærefjøl, kokke- og skrellekniv, som de får beholde ved avsluttet kurs.

Kurset går over fire mandagskvelder og det er nytt tema hver gang. 10 motiverte ungdommer møter opp hver uke på Gran Søndre. Det er god stemning og ivrig deltagelse. For de aller fleste av ungdommene er dette også deres første møte med et profesjonelt kjøkken. Ungdommene har blitt introdusert til viktige HMS rutiner, noe som må til for å skape et trygt arbeidsmiljø. I tillegg har de blitt introdusert til hvordan ta bevisste matvalg og bruk av lokale råvarer.

Første kurskveld var takkebakst hovedtema. Potetlefser sto først på programmet. Ikke så mange av de unge visste at det går fint an å lage potetlomper selv. Ungdommene kjevlet leivene og stekte dem på takka.

Neste rett var flatbrød. De skulle være tynnere enn lompene. Med litt kjevletrening gikk det fint. Sprøe, fine flatbrød ble lagt i haug og praten gikk om hvordan man var avhengig av flatbrød i gamle dager fordi det var lett å oppbevare. Siste rett var sveler. Noen laget svelerøre og alle prøvde seg på å steike. Kurskvelden ble avsluttet med et felles måltid med hjemmelagde pølser i potetlompe og sveler med syltetøy til dessert.

Andre kurskveld var hovedtemaet gjærbakst. Baking av brød, rundstykker og boller sto på agendaen.

Ungdommene lærte at å bake brød består av flere prosesser – sette deig, heve deigen, bake ut brødene, etterheve og til slutt steke dem. De lærte om brødskalaen og viktigheten av at de spiser grovt brød til daglig. Fellesmåltidet denne kvelden besto av brødskiver med pålegg og boller til dessert. Med seg hjem fikk deltagerne selvbakte brød og boller.

Tredje kurskveld sto kornsortene på dagsorden. Da skulle det lages havreflarn, bygg som middagsris og byggotto med steinsopp (risotto tilberedt med bygg og ikke ris).

Fjerde kurskveld blir det tre retters middag bestående av suppe til forrett, kjøttkaker, kålstuing og potetmos til hovedrett og smuldre pai til dessert.

Det er god stemning, mye skravling og masse aktivitet på kjøkkenet mens de forskjellige rettene tilberedes. De unge har utvekslet sine kunnskaper om matlaging, vist frem oppskrifter, stilt mange spørsmål og deltatt i alle oppgavene. Noen av ungdommene har også ønske om å velge kokkefag som yrke, noe som kursholder Ninni synes er flott. Hun forteller også at det er et sterkt behov for at flere ungdommer velger å gå denne veien yrkesmessig.

Deltakerne selv forteller at dette kurset vil de huske resten av livet. De synes det morsomste med kurset var å bake brød og boller og lage bygotto. Det beste med kurset var selve matlagingen.

Ungdommene har lært mye nyttig om matlaging, de synes det har vært gøy og de får med seg verdifull kunnskap videre i livet.