(Drammens Tidende)

DRAMMEN: – Jeg sender noen bilder, men … ja ja. Folk får bare ta meg som jeg er.

Selv om hun har trengt hjelp til selv de mest grunnleggende gjøremål de siste ukene, snakker hun med oss. Hun vil fortelle. Kanskje er det læreren i Tone Haflan. For hun innrømmer at hun savner jobben på Skoger skole veldig.

Hun sier at hun vil fortelle om hvordan hun har det, for at andre skal trå varsomt og ikke bli syke selv. Derfor har hun også delt åpnet på Facebook om hvordan det går med henne.

Det har gått ti dager siden hun følte seg så dårlig, sier hun, at legene rundt henne anbefalte at hun dro til Drammen sykehus.

For 13 dager siden fikk Tone Haflan korona.

Du må gjennom hele følelsesregisteret. Først går du og venter på en telefon du håper du ikke får. Så kommer fortvilelsen over å smitte andre. Deretter følger angsten, den første natta etter at du begynner å hoste. Så kommer skuffelsen - før håpet tar tak.

Tone Haflan (64), korona-smittet lærer.

LES OGSÅ: Lange køer for koronatest: – Jeg ble helt paff

Livet på sykehuset

Dagene som har gått siden lørdag 24. oktober har vært spesielle, forteller hun.

Og tunge. For i takt med at sykdommen har tatt over systemet, har selv de enkleste ting blitt vanskelige.

Som det å vaske håret. Ta på seg klær. Å få sove.

– Det har vært vondt å ha på klær i det hele tatt. Selv det å sitte i stolen her er vondt. Jeg har ikke sovet en hel natt siden jeg kom hit. I går natt våknet jeg kliss våt fire ganger, men jeg har ikke feber. Det er kroppen som forsøker å støte fra seg sykdommen. De vil at jeg skal bli her til pusten min blir bedre. Legene måler O2-opptaket mitt hele tiden.

– Hvordan påvirker alt dette deg?

– Det er veldig slitsomt. Men jeg må si at de er så flinke her, alle som en. De passer så godt på meg. Jeg er blå overalt etter alle stikkene og prøvene de tar, men det er helt greit. Jeg har sagt ja til å bli med i all slags forskningsarbeid, så de må bare bruke meg mens jeg er her. Jeg vil tro jeg sitter med en del kompetanse på emnet nå, sier Tone, og ler kort over telefonen.

Telefonen og radioen har vært god å ha de siste ukene, forteller hun.

– Jeg må sende varme hilsener til folka i NRK Buskerud. Det gleder meg stort å lese nyheter, og høre på radio hver dag. Å trene med god musikk gir energi, sier hun.

Fremgang

Dagen i dag har vært den beste på lenge, sier Haflan. I dag har hun gjort øvelser på gulvet på rommet. Hun har fått i seg mat og masse drikke, som er helt nødvendig for å føle fremgang.

Hun får alle medisinene hun trenger. De ser ut til å hjelpe, forteller hun.

– I dag har jeg klart å vaske meg og få på meg klær. Ja, og så tørke håret selv, da! Det var en lykke, sier hun.

Det gleder rektor på Skoger skole, Pål Baklid, å høre at Haflan melder at hun føler på fremgangen.

– Tone er en fantastisk positiv og god person. Hun er kanskje den siste jeg trodde skulle bli smittet på Skoger skole. For hun er så nøye, pliktoppfyllende, en stabil arbeidstaker og tvers gjennom god. Hun har vært utrolig åpen om hele prosessen med de på skolen. Det har vært godt for alle sammen, når det ble som det ble, sier han.

Haflan sier at folk må få vite hvor stor hjelp hun finner i alle støttemeldingene hun har fått.

Jeg er så heldig. Jeg har så mange gode venner, en fantastisk familie...alle heiaropene er så viktige.

Tone Haflan (64), korona-smittet lærer.

Ber folk passe på

Alle helsearbeidere i Norge fortjener mer lønn, mener Haflan. Hun har sett så mye innsatsvilje og flotte folk som gjør sitt ytterste hver dag, forteller hun.

Hun sier at hun prøver å si til dem alle:

– Pass på dere selv når dere er rundt meg! Ikke bli syke. Og så har jeg på meg munnbind hver gang jeg går på do, sånn at jeg ikke skal smitte noen på veien. Dette er noe jeg håper mange vil lese, folk må passe på, dette er så smittsomt, sier Haflan.

Som nevnt har hun delt mye av historien i to innlegg på Facebook. Reaksjonene har ikke latt vente på seg.

– Folk liker at jeg har turt å dele og si fra så sterkt.

– Hva savner du mest?

– Jeg savner familie og venner. Jeg savner mannen min, som også er syk. Jeg savner å sykle turer på flere mil, løpe lange turer og bare være ute. Vi har tre voksne barn, og den ene bor i Australia og kommer seg ingen vei. Det er mye savn. Og så er jeg farmor til to fantastiske jenter.

Mannen til Tone er kjent med at Drammens Tidende omtaler sykdommen hans.

Tone Haflan sier at hun ikke er gjennom sykdomsforløpet enda. For lungebetennelsen hun har sitter godt i, forteller hun.

– De sier at det plutselig kan snu igjen. Men jeg tror det skal gå bra. Jeg «går» på tro nå. Jeg er så takknemlig for livet. Jeg vil så gjerne leve, sier Haflan.