Etter to opprykk på to sesonger og en knallsterk 4. plass i fjorårets debut i 4. divisjon har Sande slitt tungt i årets sesong. En i utgangspunktet litt tynn stall etter at tre-fire mann fra i fjor har blitt borte har i tillegg vært hardt utsatt for skader på sentrale spillere. Sesongen startet lovende med seier over Vestfossen i 1. kvalikrunde i cupen og så med et litt bittert tap mot Åssia i siste minutt av 2. ekstraomgang i 2. kvalrunde.

I serien derimot har det vært blytungt. Til tider i kampene har det blitt prestert mer enn bra nok, men laget har enten slitt med å avgjøre kamper, eller vært lekk bakover. Før fredagens kamp stod vi med ett fattig poeng, og lå dermed sementert på sisteplass.

Rundet keeper

Med andre ord så var det et hjemmelag i desperat poengnød som tok imot de svart- og hvitstripede fra Norges nordligste sørlandsby. Sande går ut i 100, og etter bare tre minutter sitter den første ballen i nota bak Svelviks keeper Lars Jensen. En for dagen heltent Jens-Erik Johansen danser seg lettbent gjennom Svelviks forsvar, og ruller ballen enkelt i mål etter å ha rundet keeper. Bak ham lå det spillere strødd, og med det var standarden satt.

Resten av omgangen blir en tett og jevn affære med sjanser til begge lag, knallharde dueller, seine taklinger, gule kort, samt en mentalitet fra hjemmelagets spillere som vi ikke hadde sett tidligere i sesongen. Svelvik setter 1-1 etter 13 minutter ved Mats Pedersen. Han blir spilt opp i mellomrommet, vender opp, og får upressa lov til å curle ballen i det lengste hjørnet fra 18 meter. Fint satt av Pedersen, men han slipper til altfor enkelt av et noe passivt og ryggende Sandeforsvar.

På slutten av omgangen smeller det to ganger. Først banker Jens-Erik et knallhardt frispark fra 20 meter i tverrligger og ned på strek, og like etter header Svelviks legendariske spiss Martin Dammen ballen i nota fra fem meter. Heldigvis for Sande vinker linjemann av for offside. Usikker på om den er riktig eller ikke, det er uansett en hårfin avgjørelse i vår favør. Spillerne går til pause med velfortjent applaus fra et fornøyd publikum.

(Saken fortsetter under bildet)


Nervepirrende affære

Andre omgang starter like intenst. Det tar ikke mer enn to minutter før dommer må opp med nok et gult kort. Deretter tar det ikke lange tiden før Jens-Erik på ny viser hvem som er banens beste spiller. 53. min og 2-1 er et faktum. Situasjonen som fører til målet kommer fra en 75 meters avklaring med venstrebeinet av Sandes eminente keeper Kjell Magnus Bjørløw. Svelviks stopper prøver å kontrollere utspillet, men blir fratatt ballen av Jens-Erik som rolig setter ballen forbi Jensen i Svelvikburet.

Den neste halvtimen blir en nervepirrende affære. Svelvik trykker på for å få en utligning og Sande er en konstant trussel på kontringer. De gule kortene florerer, og både spillere på begge lag og et medlem i trenerteamet til Svelvik havner i boka til dommer Adem Satici. Begge lag brenner store sjanser, regnet bøtter ned, og det meldes over en lav sko både fra spillere og tilskuere. Akkurat sånn et lokaloppgjør skal være. Aldri stygt, aldri ufint, men godt innenfor rammen man skal ha i sånne kamper.

At Jens-Erik er den store trusselen til Svelvik for dagen er det liten tvil om. Han har allerede to scoringer, og i tillegg drar Svelvik på seg tre-fire gule kort i forsøket på å stoppe han. Taklingene preller bare av som vann på den berømte gåsa, og i det 84. minuttet punkterer han kampen på egen hånd.

På en perfekt utført kontring spilles han gjennom av juniorspiller Birk Øverland. Alene med keeper chipper han ballen elegant over en utrusende Jensen og ned i det lengste hjørnet. Hattrick mot Svelvik er dermed i boks for andre sesong på rad.

(Saken fortsetter under bildet)


Kampen er avgjort, og selv om dommer Satici legger til svimlende 7 minutter tillegg klarer ikke Svelvik å redusere. Med den mentaliteten og oppofrelsen Sandes gutter fremviste så tror jeg de kunne spilt til midnatt uten å få flere mål.

Endelig tre poeng

Dommer blåser av etter 97 minutter og Sandes første, sterkt etterlengtete, trepoenger er dermed i boks. Klarer laget å ta noen poeng til i de to siste kampene før ferien, mot Åssiden hjemme, og mot Jevnaker borte så vil vi få heng på lagene over streken.

Jens-Erik har fått mye skryt, men det er ingen tvil om at laginnsatsen fra samtlige involverte var helt essensiell for å vippe kampen i Sandes favør. Klarer gutta å vaske fram en sånn innsats i hver kamp så kommer det å bli en morsom høstsesong.

Oppfordrer samtlige til å komme og støtte laget mot Åssia fredag kveld 24. juni.

Vel møtt!