Kjemperøyksoppen er, som de andre røyksoppene, spiselig når den er ung og fast i kjøttet. Enkelte beskriver den til og med som en delikatesse. Kjøttet er hvitt og forholdsvis fast, omtrent som fiskepudding. Overflaten er matt og lodden som semsket skinn. Smaken er kongelig, og du kan steke den i skiver som biff.

Tor Baklund er selvlært og bruker, i sesong, fire til fem dager i uken i skogen. På leit etter spiselige sopparter.

– Min spesialitet er at jeg er veldig god på spiselig sopp i Norge. Kjemperøyksoppen har jeg sett og funnet før. Men langt ifra denne størrelsen. Og dem har vært skadet, forteller Baklund.

Han pendler med tog daglig mellom Holmestrand og Oslo, og som oftest sitter han med nesen ned i en god bok.

– Men onsdag og torsdag satt jeg bare å kikket ut av vinduet. Jeg ser en stor vit klump ved toglinja i Skøyen-området. Jeg var ikke i tvil om at dette var en kjemperøyksopp, forteller han entusiastisk.

– Så i dag tidlig sto jeg opp klokken 05.00, og tok første toget inn til Oslo. Men dette stopper ikke på Skøyen, så jeg måtte ta toget til Nasjonalteateren for så å ta et nytt tog tilbake til Skøyen, sier han og ler. For han innrømmer at det hele var ganske så surrealistisk.

– Jeg gikk en kilometer for å komme meg fram til området hvor jeg hadde sett soppen, fortsetter han.

Han visste ikke om soppen var frisk, men da han kom fram til stedet og forsiktig dunket på toppen av soppen – ble gleden enda større. Redd for at noen andre skulle være ute etter samme soppen pakker han den fint inn i sekken.

– Soppen var så stor at den tok all plassen. Innholdet i sekken måtte jeg bære i hendene på vei tilbake, fortsetter han elektrisk.

– Du vet, når du dunker på en vannmelon som er moden, den lyden – ahh, det var helt magisk, fortsetter han.

– Dette skal jeg gjøre om til delikatessemat. Jeg skal bare vente den ordentlig ut – og skal blant annet steke den i smør og ha salt og pepper på - nesten som en biff, kan han fortelle.

Jeg har funnet over seksti pluss arter som er spiselig – jeg kan over 125 spiselige arter. Så det blir mye sopp servert i hjemmet, sier han og smiler.

Sopp begynte han å få interesse for fra 2011.

-Men i 2013 tok jeg for alvor tak i det og bestemte meg for at dette skal jeg lære. Jeg er selvlært og studerer all faglitteraturen om sopp. Nå er jeg autorisert soppkontrollør i Norge, legger entusiasten til.

– Det var nok et syn for øyet for dem som kanskje så meg. Der løper det en kar med langt skjegg ved toglinja. Skjegget flagret og jeg var i ekstase. Putter en kjempesopp i sekken og løper alt jeg har tilbake til togstasjonen for å ta toget tilbake på jobb, flirer han.

For interessen for soppen lot ikke vente på seg. Alle på arbeidsplassen ville se og han måtte inn på både kjøkkenet og restauranten for å vise fram vidunderet.

– Og vet du hva, det er tatt mer bilder av denne soppen i dag enn det er tatt av meg de siste ti årene, legger han til og ler godt.

VG hadde en sak i 2009 om en soppsakkyndig som også hadde funnet en kjemperøyksopp.

– Han brukte 25 år på å finne den, forteller Baklund.

– Det sier litt om hvor stort dette er når han puttet røyksoppen i bilbeltet på vei hjem for å være på den sikre siden, ler han.