Gå til sidens hovedinnhold

Sommeren er over oss – her er ordførerens hilsen til deg

Mulighetene for fine opplevelser er mange. Og de er rett utenfor døra vår, skriver ordfører Elin Weggesrud.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nå står sommerferien snart for døra og vi kan glede oss til ferie, late dager, bading, sene og lyse kvelder og mye kos sammen med de vi er glade i.

Noen skal reise andre steder i landet på ferie, de fleste av oss skal benytte nærområdene. Denne sommeren blir tiden for kortreiste opplevelser og turer i eget land. Kanskje kommer vi virkelig til å få øye på alt det fine som finnes rett utenfor egen «stuedør» i ferien?

I hverdagen er det også mange som har fått øynene opp for alt vi har i Holmestrand og at vi er en kommune i stor vekst og utvikling. Det er både spennende og krevende for oss. Vi har hatt en stor vekst i folketallet de seinere årene og det er liten grunn til å anta at det avtar. Kanskje runder vi 25 000 innbyggere i løpet av året?

For at vi fortsatt skal være attraktive for de unge og nyetablerte, er vi avhengige av å ha nok og gode barnehageplasser, samt gode læringsmiljøer i skolene våre. Det er et viktig fokus og det er lagt ned mye godt arbeid i sektoren.

Vi har gode skoler med faglig dyktige medarbeidere i kommunen vår. Men vi har store og uløste utfordringer knytta til noen av byggene som rommer skolene i dag. Både Kleiverud skole og sentrumsskolene i Sande er i svært dårlig forfatning og er ikke egnet til å huse elevene våre videre. Det er derfor viktig at vi får vedtak om bygging av begge disse skolene i løpet av høsten, slik at vi raskest mulig kan tilby gode og sunne arbeidsforhold for voksne og barn i disse skolene igjen.

Det er ikke bare nye innbyggere som har fått øynene opp for Sande – det har i høyeste grad næringslivet også.

Vi har store næringsområder som er i ferd med å realiseres. Hanekleiva fylles opp raskt med nye bedrifter og vil gi en eventyrlig vekst i antall i arbeidsplasser. Kanskje er det allerede på tide å se på en utvidelse? Bentsrud planlegger også for flere arbeidsplasser og vi har flere mindre områder som også kan benyttes. Det er viktig for kommunen vår å ha tilstrekkelig areal til næringsetableringer fremover, slik at vi raskt kan tilby egnede områder til bedrifter på flyttefot.

Næringsliv, kommune og andre aktører samarbeider og får til fremdrift og økt verdiskaping. Vi sier at vi er en «næringsoffensiv kommune» og vi viser det gjennom aktiv handling.

Det vil alltid være slik at det vil være ting som kan bli bedre og som vi må jobbe mer med. Vi har ikke funnet «form og fasong» på alt i den nye kommunen vår enda og det er grunn til å nevne at vi har en meget krevende økonomi som vi snarest må få på rett kjøl igjen. Jeg kan legge til en stor bekymring over at regjeringen ikke stiller opp med full kompensasjon for utgifter og inntektsbortfall knytta til korona, noe som vil legge ytterligere sten til byrden for en allerede hardt presset kommuneøkonomi.

Det er en trygghet å vite at vi har dyktige ansatte som passer på og driver arbeidet og kommunen vår fremover. Og ikke minst - at vi har engasjerte innbyggere som sier ifra når de mener at ting er gjort bra eller at de bør gjøres annerledes. Jeg håper dere blir med og engasjerer dere når vi starter med kommuneplanarbeidet til høsten. Der legges alle premisser for videre utvikling og utbygging i hele kommunen. Jo flere som engasjerer seg, jo bedre blir sluttresultatet. Vi kommer til å annonsere når vi starter opp, slik at det skal bli enklest mulig å følge med.

Denne våren har vært svært annerledes. Jeg er takknemlig for å se hvor gode dere som bor her har vært med smittevern, hjemmeskole, hjemmekontor og hvor raskt dere har omstilt dere og taklet utfordringene - men også hvor gode dere har vært med hverandre. Dere har stilt opp med hjelp til handling, ringt hverandre for å holde kontakten og virkelig vist viktigheten av at vi er der for hverandre. Mange har kjent på stor usikkerhet for egen jobb og inntekt. Mange har kjent på stor ensomhet. Atter andre har syntes denne perioden har vært super og trives godt med å jobbe hjemmefra.

I skrivende stund har vi ingen påvist smittede i Holmestrand. Jeg håper det holder seg slik gjennom sommeren, men jeg er nok litt tvil og frykter å se en økning i antall smittede og syke. Det er derfor grunn til å minne dere vennlig på at det fortsatt er viktig å holde minst en meter avstand til andre og at man fortsatt skal vaske hender ofte.

Jeg mener jo at vi som bor i Holmestrand er litt ekstra heldige i disse nærferietider. Vi har mange skogsvann, over 30 kilometer kystlinje, øyene, skogene og mange byer tett på oss og kan velge fra «øverste hylle» hvor vi vil nyte ferien. Og det beste? Mye av det er gratis eller veldig rimelig. I innbyggermagasinet som ble sendt ut til alle husstander fra den nye kommunen, var det et kart i midten. Dette kartet finner du på bibliotekene eller rådhuset også, dersom du ikke har det lenger. Det viser en oversikt over mye at det som finnes og som kan utforskes i Hof, Holmestrand og Sande. Her kan man ta med hele familien og oppdage aller perlene som finnes innenfor grensene av vår nye kommune.

Så hvem vet? Kanskje vi møtes på Hvittingen eller i Eidsfoss i sommer? På ett av museene i kommunen vår? Eller over en kurv deilige jordbær på torget i Sande eller med en is i hånda på brygga i Holmestrand? Mulighetene for fine opplevelser er mange. Og de er rett utenfor døra vår.

Jeg ønsker dere alle en riktig god sommer!

Kommentarer til denne saken