La sosialhjelpsmottakere få beholde barnetrygden!

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I 2015 var det 133 barn i Sande som mistet barnetrygden fordi foreldrene mottok sosialhjelp. På landsbasis tar vi 400 millioner i barnetryd fra fattige familier i året. Føles det rettferdig?

Når NAV regner ut hvor mye en familie skal få i sosialhjelp, tar de med barnetrygden som inntekt. Det behøver de ikke å gjøre. Om barnetrygden skal regnes med er nemlig opp til kommunene å bestemme. I Sande regnes den med, og sosialhjelpen blir dermed lavere. I praksis mistet disse 133 barna barnetrygden.

LES OGSÅ (SA+): Presenterte planer for hall og barnehage 

Barnetrygd er en vakker universell gode. Den utbetales uavhengig av inntekt fordi uansett hvor god økonomi du har, så får du høyere utgifter når du har barn. Det er en bitteliten kompensasjon på 970 kroner i måneden, som på ingen måte dekker ekstrautgiftene ved å ha barn, men som er en viktig universell gode fordi barn er barn uansett hvilken familie de bor i, og staten vil støtte barnefamilier.

Sa jeg universell? Ja, bortsett fra de som trenger den aller mest da.. de som mottar sosialhjelp. Barnetrygd er altså i praksis omvendt behovsprøvd. De som trenger den mest får den ikke.

Et enkelt lite grep vil gi de barnefamiliene med dårligst råd litt mer å rutte med. Kanskje barna kan være med i den bursdagen, ha en middag i uka med skikkelig gode råvarer, eller for en gangs skyld  kunne si ja når barna spør om de kan få en is. Mest av alt handler det om å ha respekt nok til å ikke gjøre en kjip situasjon enda verre. Uansett hva grunnen måtte være til at du ikke har nok penger til alle regningene en måned, så er aldri veien til sosialkontoret lett å gå. Vi ønsker alle å klare oss selv, men av og til skjer det ting vi ikke har kontroll over. Sykdom og samlivsbrudd kan komme brått på. Plutselig mister man den midlertidige stillingen og har ikke rett på dagpenger på grunn av for lav inntekt i fjor.

Og hvordan føles det da når den «universelle» goden som barnetrygden skulle være blir regnet som inntekt, og du får en lavere sum utbetalt i sosialhjelp, mens alle andre får barnetrygd skattefritt i tillegg til inntekten sin? Kan vi ikke være litt greie og gjøre om på det i Sande? Slutte å være kjipe mot de som har minst, og la dem få beholde barnetrygden sin?

Er det ikke deilig at vi har muligheten til å rette opp i urettferdighet og støtte fattige familier, bare ved å stemme for et lite vedtak i kommunestyret! Jeg blir glad bare av å tenke på det, blir ikke dere og? Så skal vi gjøre det da, Sande kommunestyre?

(og ikke kom med den derre «det har vi ikke råd til» ... Tror dere sosialhjelpsmottakerne har så mye bedre råd?)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken