Sandegutter i Lerøykvalik

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Denne helgen skal HK-72 Sande gutter 18 ut i kvalifisering for Lerøyserien. Det er kun 16 lag i Norge som skal spille Lerøy, og dette er arenaen for de beste lagene i Norge.

DEL

HK-72-guttene gjorde en bragd ved å kvalifisere seg til Bringserien for to år siden, som er 16-åringenes landsserie. Laget endte da på 8. plass.

HK-72 er nær det eneste laget i Norge som ikke er et lag sammenslått av flere klubber. For å stå bedre rustet i forhold til Bringserie og Lerøysserie har flere lag valgt slå seg sammen med naboklubber i et forsøk på å skape et mest mulig slagkraftig lag. At en liten klubb i ei bygd med få innbyggere likevel er med helt i Norgestoppen uten å hente spillere utenifra, det står det respekt av.

Gutta startet opp i seksårsalderen og har holdt i sammen i tykt og tynt og har skapt et unikt godt miljø hvor man får være seg selv og hvor utviklingen har kommet år for år.

LES OGSÅ (SA+): Fjerde plass i NC og norgesmesterskap for Anders

Samme spillergruppe

Det har blitt færre og færre lag å møte i Regionserien siden lag stadig har slått seg sammen. Som eksempel slo tre topplag i Vestfold seg i sammen for å satse, de var på det tidspunktet 36 spillere født -99. Nå er situasjonen at laget kun har fire 99-spillere igjen, mens HK-72 Sande hele tiden har hatt den samme spillergruppa og fortsatt er stort sett de som har vært med hele veien.

Denne sesongen har HK-72 og Drammen Håndballklubb (DHK) innledet et samarbeid. HK er nå partnerklubb med DHK som gjør at spillere fra HK-72 kan hospitere på treninger i Drammen. Flere av spillerne på G18 har både deltatt på treninger og fått debutere for DHK i turneringskamper og seriekamper.

HK-72 Sande står som arrangør av Lerøykvalifisering i Sandehallendenne helgen. Kampene spilles lørdag og søndag og de to beste lagene i puljen er kvalifisert for spill i Lerøyserien.

• Lørdag 14. oktober

HK-72 – Fyllingen kl. 12.00

Askim–HK-72 kl. 18.00

• Søndag 15. oktober

HK-72–Vestre Bærum kl. 11.30

LES OGSÅ: HK-72 er serieleder etter storseier 

Bevisst behovene

Knut Anders Berg er leder i HK-72 Sande.

– Jeg ble kjent med laget til Kent Søberg da gutta var 7 år og min sønn Martin begynte med håndball, forteller Knut Anders Berg.

– Fra første stund har trenerteamet vært bevisst guttas behov på og utenfor banen. Det tette samarbeidet mellom Kent-Harry Søberg, Anita Mehren Søberg og Heidi Gleditsch er grunnen til at gutta har holdt sammen og gjort det så godt gjennom mange år. Kent sin trenerkompetanse og engasjement er kjernen i suksessen. For en breddeklubb er det fantastisk gøy å ha et lag som satser og lykkes.

Det sosiale

Anita Mehren Søberg er den som har ansvar for det sosiale i laget.

– Seks av guttene begynte på minihåndball da de var seks år gamle, forteller Anita Mehren Søberg.

– Resten er kommet til etter hvert, de var vel 10-11 år da de begynte. Jeg trente de alene på minihåndball fra de var seks år til de var ti. Deretter hadde jeg de ett år til alene i aktivitetsturnering hvor de spilte tre kamper om gangen. Etter det tok Kent over hovedansvaret og jeg var med han til guttene var 12 år. Etter det har jeg hatt den sosiale biten med bl.a. teambuilding, forteller hun.

Kent flink

Bakspiller Henrik Sliper mener treneren har mye av æren:

– Det at vi har holdt laget samlet i så mange år kommer blant annet av at Kent var flink til å samarbeide med fotballen, når alle på laget også spilte fotball, sier Henrik Sliper.

– Og så var det veldig all right å være håndballspiller i HK-72, vi tapte få kamper. Da vi var på gutter 14 og 15 var det flere av oss som var på samlinger også. Det har vel ikke vært noe godt guttelag i Sande siden Kent spilte selv.

Sande Akerlie er målvakt.

– Jeg mener vi er spesielt gode i kontringsspillet og ankomstspillet og, der vi er flinke til å «løpe over» motstanderen, forteller Sander.

– Når vi spiller mer avgjørende kamper som f.eks. Lerøy, så er vi alltid gode på entusiasme, noe som hever intensiteten i både forsvar og angrepsspill. Laget har store ambisjoner om å kvalifisere seg til Lerøy og jeg tror alle ville blitt skuffet om vi ikke får til dette.

Knut Anders Berg, leder i HK-72 Sande.

- Jeg ble kjent med laget til Kent Søberg da gutta var 7 år og min sønn Martin begynte med håndball, forteller Knut Anders Berg. 

- Fra første stund har trenerteamet vært bevisst guttas behov på og utenfor banen. Det tette samarbeidet mellom Kent-Harry Søberg, Anita Mehren Søberg og Heidi Gleditsch er grunnen til at gutta har holdt sammen og gjort det så godt gjennom mange år. Kent sin trenerkompetanse og engasjement er kjernen i suksessen. For en breddeklubb er det fantastisk gøy å ha et lag som satser og lykkes.

Spennende med et lag som satser

- Det er utfordrende fordi laget alltid gjør nybrottsarbeid men det er lærerikt og utrolig spennede for en klubb som er drevet på dugnad, forteller Berg.

- Det viktigste er dog at et seriøst satsingslag skaper engasjement nedover i rekkene. Vi tiltrekker oss trenere, spillere og ikke minst engasjement i egne lag som har lyst til å utfordre seg selv.

Samarbeid med DHK

- Samarbeidet med DHK har et stort potensiale i seg så lenge begge parter ser nytten av samarbeidet. Det er bra for de beste men ikke minst er det bra for våre yngre spillere og trenere. Ikke minst er det bra for klubben at vi nå har landets beste lag og klubb som samarbeidspartner.

- For meg som leder er det også gunstig. Gjennom Arne Dokken har jeg fått en mentor i klubbdrift. Selvfølgelig er det viktig at våre største talenter har en arena sammen med DHK. Vi har nå 5 HK-spillere som har vært med på elitekamper og gjort en flott innsats når de har fått muligheten. Dette er viktig for oss også med tanke på å holde de største talentene lenger i klubben.

- Nå gleder klubben seg til å få kamper på nasjonalt nivå igjen i Sandehallen. Fire av de beste skal gjøre opp i Lerøykvaliken. Vi gleder oss og ønsker gutta lykke til! avslutter Knut Anders Berg.

Anita, ansvar for det sosiale i laget

- 6  av guttene begynte på minihåndball da de var 6 år gamle, forteller Anita Mehren Søberg. 

- Resten er kommet til etter hvert, de var vel 10-11 år da de begynte.  Jeg trente de alene på minihåndball fra de var 6 år til de var 10.  Deretter hadde jeg de ett år til alene i aktivitetsturnering hvor de spilte 3 kamper om gangen. Etter det tok Kent over hovedansvaret og jeg var med han til guttene var 12 år.  Etter det har jeg hatt den sosiale biten med bl.a. teambuilding.  

Viktig med teambuilding

- Vi har gjort veldig mye ut av teambuildingsbiten, sier Anita.  - Jeg mener at et lag kan ikke lykkes ikke uten å det sosiale i bånn.  I hvert fall ikke på en plass hvor vi ikke var så mange spillere og hvor vi måtte lime alle sammen.


- Så helt fra de var 7 år var det å lime foreldregruppa.  Og da var det kakespising i kafeterian og kveldsmat i hallen, gjærbakst etter treninger.  Mange små ting  som jeg mener betyr mye. Det var flere av foreldrene som ikke var så med i håndballen i starten.  Vi hentet mange av ungene til trening, da var sjuseteren god å ha.  Med de sosiale tiltakene vi hadde så ble etter hvert foreldrene nysgjerrige siden ungene trivdes veldig godt.  Vi bandt foreldregruppa her i Sandehallen og jeg synes vi var flinke til å ta med alle.

- Når nye kom så involverte vi de inn i gjengen, både på overnattinger, cuper og her i Sandehallen etter treninger.  Jeg mener at basen egentlig har vært her i Sandehallen etter treninger, det var der det skjedde mye.  Så foreldrene ble kjent med hverandre. 

- Vi har drevet med teambuilding hver vår en enkelt ettermiddag, fortsetter Anita.  – Siden de var 12 år gamle har vi hatt en hel helg på høsten.  I tillegg har vi hatt noe til jul som har vært ordentlig organisert.  Ellers blir det tacokvelder, kveldsmåltider, kakebaking og sånn i hallen.  Vi har hatt aking, bål og pølser bak hallen her.  Det har vært mye sosialt rundt det laget.  Vi har også grillfest for foreldrene hver sommer.  Med bare foreldrene.

Proft opplegg

- Vi hadde konkurranse med fotballen tidligere. Men jeg tror at den jobben som Kent har gjort med å sette seg inn i situasjonen til hver spiller og tatt vare på de, sammen med den sosiale biten og teambuilding gjorde at opplegget på håndballen var litt mer profft.  Fotballgruppa har også vært bra på 99-årgangen, men det er jo en grunn til at alle valgte håndball. 

- Vi har alltid hatt en fantastisk foreldregruppe.  De har alltid vært positive, skryter Anita. 

- Har aldri fått nei.  Vi har hatt mye dugnad, det har kanskje vært det viktigste for å få til alle teambuildingene, for det koster.  Vi har vært nøye på at alle skal ha mulighet til å være med.  Så vi har så å si jobbet inn alle teambuildingene med dugnad.  Dette har gjort at alle spillerne har blitt med på turene. 

Oversikt teambuilding

Gutter 11 og 12:  Hyttetur Galleberghytta på Suluvann med rebusløp og aking. 
Gutter 13:  Amazing Race i Drammen, som endte med overnatting på Suluvann.
Gutter 14:  Femkamp i Asker.
Gutter 15:  Mesterens mester på Killingen  (21 øvelser).   
Gutter 16:  Sjukamp i Asker og besøk på Fangene på fortet i Oslo. 
Gutter 17:  Teambuilding med sykling, padling, trappeløping Vikersundbakken og go cart i Eggedal.  
Gutter 18: Farmen på Bøensætre i Aremark.

Heidi Gleditsch, oppmann

- Jeg kom med som oppmann da guttene var 10 år, forteller Heidi Gleditsch.  - Jeg legger alt til rette i forbindelse med kamper.  Omberammer når det trengs.  Ordner kamprapporter, vaktlister bestiller tøy.  Alt det administrative, så  slipper Kent å tenke på det. 

- Det har vært kjempegøy å følge guttene fra de var små.  Det har blitt mer alvor med årene når vi bestemte oss for å satse på Bringserien på G16.  Og nå Lerøykvalik. Men det er fortsatt like gøy! 

Fin tone foreldregruppa

- Det er mye Kent sin fortjeneste at laget har holdt samlet alle disse årene, og at vi har klart å få med alle foreldrene, ikke minst.  Vi har klart å ha en fin tone i foreldregruppa også. Vi har bestandig vært mange med på kamp.  Det tror jeg nok er mye av greia, at vi har vært sammen alle sammen.

- Et av målene våre for sesongen er Lerøy.  Jeg tror nok guttene vil synes det er stas å bli kvalifisert.  Jeg håper vi kommer med selv om Henrik Sliper er skadet.  Jeg tror vi er gode nok til å komme rundt midten på tabellen.  Om vi ikke klarer det så har vi fortsatt en del å gjøre i 3. divisjon, det er veldig gøy der også. 

- Jeg synes vi har vært flinke som har beholdt spillergruppa og ikke er et samarbeidslag.  Vi har klart oss sjøl.  Det er ikke mange lag i Norge på 18-årsnivå som er rent klubblag, kommer bare på Florø i farten, forteller Heidi Gleditsch.

Henrik Sliper, bakspiller

- Det at vi har holdt laget samlet i så mange år kommer blant annet av at Kent var flink til å samarbeide med fotballen, når alle på laget også spilte fotball, sier Henrik Sliper.  - Og så var det veldig alright å være håndballspiller i HK-72, vi tapte få kamper.  Da vi var på gutter 14 og 15 var det flere av oss som var på samlinger også.  Det har vel ikke vært noe godt guttelag i Sande siden Kent spilte selv.

- Jeg føler at Kent har vært veldig flink til å holde på gruppa.  Jeg tror at spillerne merket selv at håndballen gikk bedre enn fotballen akkurat i den tida.  Godt samhold i gruppa og det Kent har gjort har bidratt til at det er som det er i dag.

Gøy å møte gode lag

- Det å være med i Bringserien på G16 er noe av det morsomste jeg har vært med på.  Det å kunne reise med gutta og spille håndball og se alle de gode håndballagene i Norge spille mot hverandre, det var noe helt spesielt.  Så hvis vi klarer å kvalifisere oss til Lerøy tror jeg det blir den samme opplevelsen på nytt.  Det er spesielt avslutningsrunden i Drammen som er høydepunktet hvor alle lagene er samlet i samme hall.  Det er kjempegøy å kunne reise rundt og spille håndball og møte lag vi ikke vanligvis møter i regionserien.

- Pga skaden i armen får jeg ikke vært med på kvaliken til helga eller 1. runden, hvis vi kvalifiserer oss. Det er litt kjedelig at jeg ikke får bidratt i kvaliken når jeg har hatt det som målsetting de siste to årene.  Det kommer nok til å bli nervøst å måtte sitte på sidelinja og se lagkompisene spille.  Det blir spennende om vi klarer det, sier Henrik.

Sander Akerlie, målvakt

- Jeg mener vi er spesielt gode i kontringsspillet  og ankomstspillet og, der vi er flinke til å «løpe over» motstanderen, forteller Sander Akerlie. - Når vi spiller mer avgjørende kamper som f.eks Lerøy, så er vi alltid gode på entusiasme, noe som hever intensiteten i både forsvar og angrepsspill.

- Laget har store ambisjoner om å kvalifisere seg til Lerøy og jeg tror alle ville blitt skuffet om vi ikke får til dette. Kvalifisering til Lerøy står høyt oppe på prioriteringer og mål for denne sesongen. For at vi skal klare å kvalifisere oss blir vi nødt til å være 100% tent til enhver tid, og alle må stå opp for hverandre. Vi er avhengige av at flere har gode kamper samtidig og at vi klarer å stå sammen som et lag og backe hverandre opp igjennom hele kvalifiseringen. Hvis vi får alt dette til å klaffe bør vi klare å kvalifisere oss, sier Sander.

John Galleberg, bakspiller

- Jeg syns vår styrke er samholdet i laget. Gjengen er bra og gjør hverandre gode på banen og gjør at vi spiller som et lag. Det at vi spiller som et lag syns jeg vi er best på. 

- Jeg syns det er viktig at vi kvalifiserer oss til Lerøyserien. Det er målet vårt for sesongen og det hadde vært kult å klare det. Jeg syns også det er viktig for klubbens del, så vi kan få vist frem klubben. Hvis vi får til et godt forsvar, kontringene våre og vårt vanlige angrepspill så tror jeg vi kan klare å kvalifisere oss, sier John.

Ola Lillelien, høyrekant

- For å kvalifisere oss er det viktige at vi er positive, at vi backer hverandre 100%.  Vi må stole på det spillet vi har, ikke gå ut av konseptene våres.  Hvis vi står godt bakover og kontringene sitter så skal det gå veldig bra, forteller Ola Lillelien.

- Både Vestre Bærum og Fyllingen har hver sin stjernespiller, vi må ha et ekstra godt øye på de.  Samtidig som vi ikke kan la de andre spillerne få herje.  Jeg føler at hvis vi kjører i gang vårt spill og er på så tror jeg vi har god sjanse til å klare dette.


- Jeg vil si det er ganske viktig at vi kvalifiserer oss til Lerøy.  Ikke bare for min egen del men også for laget.  Det å spille bare regionserie hele tiden, er ikke så morsomt.  Det å kunne reise rundt i Norge og spille mot andre lag fungerer veldig bra for samholdet.  Og det er moro å se hvordan en ligger ann i forhold til de beste i landet, sier Ola.  
 

Erfaring fra Bring

- Vi var med i Bringserien for to år siden.  Og nå har vi 3 kamper på to dager.  Man må være mentalt forberedt på at det blir slitsomt å spille så mange kamper på kort tid.  Du merker det både på kroppen og i hodet.  Så jeg tror nok vi kan ta med oss Bringerfaringen inn i denne kvaliken. 

- Vi har noen skader, men det ser bra ut.  Vi som er igjen er klar over hva vi må gjøre og er gira på å klare det, sier Ola Lillelien.

Erik Lovén, venstrekant

- Jeg føler vi har veldig gode muligheter, sier Erik Lovén.  - Det er litt kjipt at Henrik Sliper ikke er med.  Men jeg tror likevel vi er favoritter i pulja.  Jeg tror vi kan si det uten å være for kjepphøye.  Vi har ikke spilt mot noen av lagene i kvaliken før, men jeg tror at hvis vi har motivasjonen på topp så klarer vi det fint.

- Henrik er veldig viktig for oss men nå er det noen uker siden han skadet armen og vi har fått noen uker på å tilpasse spillet vårt uten han.  Vi har fått øvd på et spill hvor vi har en mindre skytter i laget.  Så det er bra vi har fått forberedt det.

- Jeg føler vi har press på oss og vi har som mål å komme inn.  Vi burde klare det.  Men om vi ikke skulle klare å kvalifisere oss får vi satse for fullt i 3. divisjon, forteller Erik Lovén. 

Send oss tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags