Flerkulturell nyttårsfest

FAMILIEN HAUG: Paula og Gjermund Haug koste seg på festen sammen med sønnen Theo Nikolai. Alle foto: Linda Lindsholm

FAMILIEN HAUG: Paula og Gjermund Haug koste seg på festen sammen med sønnen Theo Nikolai. Alle foto: Linda Lindsholm

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Det var mange som hadde tatt turen til den flerkulturelle nyttårsfesten på Kommunelokalet forrige fredag. Ekteparet Paula og Gjermund Haug koste seg sammen med sønnen Theo Nikolai (3).

DEL

– Dette er jo veldig hyggelig. Det er mange kulturer som er blandet her, og det er hyggelig, syntes Paula og Gjermund.

Nyttårsfesten, som ble arrangert av Sande Røde Kors og Sande Sanitetsforening, var først og fremst myntet på barnefamiliene i Sande, en såkalt «bli-kjent-fest» for små og store Sandesokninger fra ulike kulturer og samfunnslag. Ekteparet Haug og sjarmtrollet deres kunne nyte deilig fingermat fra blant annet Eritrea, Palestina og Syria i tillegg til tradisjonell norsk mat.

Den lille gutten gledet seg over trylleshowet med magikerduoen Chrissell og Electra som tryllet fram både hvite fugler og en sort, lodden kanin. 3-åringen var nok litt trøtt utpå kvelden, og det var ikke like lett å holde seg våken da det var tid for å gå rundt juletreet og synge julesanger. Men jammen dukket ikke nissen opp og delte ut godteposer til de små håpefulle. Det var en fin kveld, syntes den lille familien.

Er du ikke abonnent? Da kan du bli det her

LES OGSÅ (SA+): Flere lærer norsk 

Sande er best

Paula Haug er opprinnelig fra Bangkok i Thailand, og traff mannen Gjermund da hun studerte i Australia. Gjermund er oppvokst på Bjerkøya og har nå vendt tilbake til sine røtter. Men også kona trives i Sande. Det er her hun vil bo.

– Da vi kom til Norge så bodde vi først i Drammen. Men jeg liker Sande godt. Det er stille og fredelig her, og jeg liker godt naturen. Dette er hjemmet mitt, fortalte Paula, som sykler til jobben sin i Drammen hver dag.

Ektemannen Gjermund setter pris på at Sande gir sønnen en trygg base.

– Sande ligger landlig til. Han kan bare gå ut i gata og leke. Han kan utfolde seg uten at vi trenger å se etter ham hele tiden, sa han.

Paula og Gjermund traff mange kjente på festen.

– Jeg har gått på norskkurs med flere her, fortalte Paula som også hadde blitt kjent med nye sambygdinger på festen.

– Det er jo så fint at det arrangeres noe som folk kan ha glede av sammen, for det er ikke så ofte i Sande.

LES OGSÅ (SA+): Alun-nei fra hytteeiere 

Et flott initiativ

Barna satt som tente lys da det ble tid for litt magisk underholdning. Den kvinnelige halvdelen av magikerparet hadde et spesielt formål med kvelden:

– Jeg skal bevise for jentene i dag at det ikke bare er gutter som kan trylle, det kan jenter også!

Jo da, det var mye moro for barn og voksne denne fredagskvelden i forrige uke, og toast master Tor Martin Pettersen bidro å gjøre kvelden til en fin opplevelse. Han ga oss en liten historielekse for anledningen og kunne fortelle at bygda vår har vært tett befolket i over 6000 år og at vi den første tiden het Angr som betyr fjord. Etter hvert skiftet vi navn til Sandvin, før vi fikk vårt nåværende navn Sande.

– Det var en kjempefin kveld, synes Tor Martin.

– Folk smilte og barna hadde det bra virket det som. Dette er et flott arrangement, et veldig godt tiltak av Røde Kors og Sanitetsforeningen, synes han.

Han la til:

– Det er jo innflyttere både fra utlandet og innlandet her i Sande. Jeg snakket med et par som kom hit i november. Et par nordfra. Det virket som de koste seg. Jeg er helt overbevist om at fester som denne bidrar positivt mht. integrering i Sande.

Samme mål

Anna Kind fra Sande Røde Kors og Liv Arnesen fra Sande Sanitetsforening tok også ordet.

– Våre to foreninger jobber så godt sammen. Vi har nok det samme målet – at vi skal gjøre det godt for bygda, sa Anna Kind som er leder for det lokale Røde Kors-initiativet.

Hun fortsatte:

– Røde Kors sitt motto er å avdekke, hindre og lindre menneskers nød og lidelse.

Liv Arnesen, som er nestleder i Sande Sanitetsforening, hadde følgende budskap om kvinners helse og levevilkår.

– Sentralt (i Norske Kvinners Sanitetsforening jou. anm.) er det forskning på mange kvinnesykdommer som kanskje ikke er så mye belyst ellers i samfunnet, fortalte hun.

Både Røde Kors og Sanitetsforeningen her i Sande ønsker seg flere med på laget, nye medlemmer og frivillige som vil delta på eksisterende aktiviteter. Og gjerne finne på nye.

– Dere er hjertelig velkommen til oss, sa de to engasjerte damene.

Artikkeltags