Påskehilsen fra ordføreren: Noen vårlige tanker

Hilsen til sandesokningene: «La oss bruke våren og alle de gode mulighetene vi har for å gjøre en forskjell i hverdagen», skriver ordfører Elin Weggesrud. Foto: Hege Frostad Dahle

Hilsen til sandesokningene: «La oss bruke våren og alle de gode mulighetene vi har for å gjøre en forskjell i hverdagen», skriver ordfører Elin Weggesrud. Foto: Hege Frostad Dahle

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Endelig er våren her, sola varmer, fuglene kvitrer og gresset begynner å bli en anelse grønt. Det er lite som slår lukten, synet og lydene av vår, synes jeg. I dag var jeg så heldig at jeg kunne gå til jobb og virkelig nyte alt dette.

Når jeg går tur, trykker jeg inn «pauseknappen» og får tenkt på mye. I dag tenkte jeg på hvor fredelig og trygt vi tross alt har det i Sande. Hvis man tar et kjapt sveip over nyhetsbildet i helgen, ser vi hvor grusomt medmennesker andre steder har det. Jeg tenkte på gassangrepene i Syria og bildet av faren med de to døde tvillingene på 9 måneder som har brent seg fast i tankene mine. Jeg tenkte på terroristen som angrep i Sverige og hvor langt enkelte gale mennesker er villig til å gå for å ødelegge fellesskap, demokrati og fred.

LES OGSÅ (SA+): Korpset vil ha flere musikanter 

Jeg synes en sandesokning, Tony Christensen, sier det så treffende: «Det forekommer ikke terror oftere enn tidligere. Kanskje man er mer var for det, men det skjer ikke oftere. Og terrorister er terrorister. De bærer mange faner, men tilhører ingen. Bare seg selv. De kan være muslimer. De kan være kristne. Ateister, buddhister og sikhher. De kan være høyreorienterte og venstreorienterte. Men de representerer ikke verdiene og ideologiene. De vrir om. Skaper sitt eget kaos og sin egen ondskap.» Terror ønsker å splitte. For det er bare ved å splitte, skape frykt og mistenksomhet mellom mennesker, at de oppnå mer makt og innflytelse. Svaret fra Sveriges befolkning var viktig og riktig. De samlet seg i fredelig markering med blomster. Og jeg tenkte på rosetogene vi hadde når terroren rammet oss på aller grusomste vis i 2011.

Når jeg kom frem til rådhuset, så jeg at småhusene hadde kommet på plass. De har vært tidkrevende – jeg tror jeg hørte at de har versert i planene i 20 år her i bygda vår, uten at de har blitt realisert. Hvorfor? Det er ikke funnet en plassering som man har kunnet enes om. Denne plasseringen er sikkert heller ikke helt optimal for alle, men den beste vi har funnet. Målgruppa som skal tilbys boligene, er de som sliter med rusproblematikk og som trenger et trygt sted å bo for å kunne komme seg på beina. Denne gruppa har ingen som står på barrikadene for seg og kjemper for at de skal få en bolig og et verdig tilbud. Det er ofte en gruppe som er «usynlige» i samfunnet vårt. Da er det ekstra viktig at vi som politikere kjenner ansvaret vårt for å sikre de et godt tilbud. Jeg ser frem til de første flytter inn og jeg kan gå på «nabobesøk» med en velkomstblomst.

Neste uke åpner «GiVidere» en egen bruktbutikk i sentrum. De frivillige står på og utvider stadig virkeområdet sitt her i bygda. Gjennom å samle inn og få utstyr, møblerer de opp leiligheter til nyankomne flytninger. Det gir et helt annet inntrykk av å være velkommen til en lokalsamfunn og en helt annen ro å komme til et hjem med leker til ungene, duk på bordet og kniver og gafler i skuffen, enn en tom leilighet uten noe som helst. Gi Videre gir også bort utstyr, møbler og klær til alle andre som trenger en håndsrekning. Har du noe til over, kommer det garantert til nytte der. Har du behov for noe, er det bare å stikke innom. Bruktbutikken vil også være en arbeidstreningsarena, samtidig som den gir noen kroner i kassa til å hjelpe enda flere. Jeg håper sandesokningene tar godt imot den og handler der.

LES OGSÅ (SA+): Sjøl bedehus er snart historie 

Kommunereform er en annen ting som opptar mye tankevirksomhet for tiden. Jeg er veldig glad for at innbyggerne har engasjert seg og kommet med mange gode navneforslag. Jeg satte også veldig pris på 3.klasse på Galleberg som hadde laget flotte forslag til kommunevåpen. I tiden frem mot sommeren er det mye som skal på plass og dette er bare noen av det. Vi kommer til å inngå flere formelle samarbeid med Hof og Holmestrand om tjenesteområder fremover. Dette gjør vi for at ansatte skal slippe omstilling i to runder og for at vi raskere kan gi et enhetlig tjenestetilbud.

De ansatte gjør en formidabel jobb knytta til denne reformen. De skal levere tjenester til innbyggerne som normalt, samtidig som de skal sy sammen en helt ny og stor organisasjon. Alle som har vært igjennom omstillinger i jobben sin, vet at dette krever mye. Jeg bøyer meg i støvet for den innsatsen som legges ned for å få dette til. Vi har flinke folk i kommunen vår!

Ingen ansatte skal miste jobben i dette arbeidet. Men vi ser at noen velger å søke seg annet arbeid nå. Jeg tenker på at det gir oss noen utfordringer når vi mister gode fagfolk. Særlig har byggesak vært utsatt. Dette er krevende, og det vil gå ut over kapasiteten til å levere som vanlig en stund. Noen nye er på plass allerede, og flere nye må ansettes. De trenger litt tid til å komme inn i systemer og planverk, så jeg håper de kan få det armslaget som er trengs, både fra innbyggere, utbyggere og politikere. Jeg vet de vil strekke seg langt for å klare å levere som forventet.

Når det gjelder å informere ut til innbyggere, håper jeg dere kikker innom hjemmesiden og facebooksiden til kommunen av og til. Men vi vil bli enda bedre på informasjonsbiten og skal jobbe med det fremover, både når det gjelder reformarbeid og annet som rører seg i kommunen. Jeg har også lyst til å invitere til et folkemøte eller flere om reform tidlig på høsten. Dere vil få vite om det i god tid i forveien i avisa og på nett.

Så er det slik at Sande vokser. Mange har hørt om alle planene i bygda, men kanskje ikke forholdt seg så aktivt til de, før de begynner å materialisere seg i nabolaget. Og mange av planene våre er på det stadiet nå. Jeg har all respekt for at endring kan oppleves krevende for enkelte. I kommunestyret har vi jobbet lenge med disse planene og forsøkt å veie hensyn opp mot hverandre. Det er ingen enkel jobb, men det er en stor styrke at et samlet politisk miljø ga sin tilslutning til Kommuneplanen og sentrumsplanen vår når den ble vedtatt. I den ligger grunnlaget og strategiene for alle utbyggingsområder vi nå ser blir til virkelighet. Jeg håper også at hvis dere lurer på noe rundt utbygginger eller prosjekter, søker informasjon på kommunens hjemmesider eller tar kontakt for hjelp til å finne dette. Det forekommer en viss grad av «tilpasset» informasjon på diverse nettsider og det kan ofte være lettere å gå direkte til kilden om man trenger fakta.

På min vei til jobb, tenkte jeg også på at nå er det jammen på tide å få feid fortauene våre for grus. Lite slår gleden over at vinterens grus og grums blir borte og gatene ligger helt skinnende rene og klare for sykling og trasking med småsko. Jeg tenkte jeg skulle sende en epost til teknisk etat for å høre om når de skulle gjøre dette – men utenfor Prestegården møtte jeg Vidar fra teknisk med feiemaskinen – i full gang med å hjelpe våren!

La oss bruke våren og alle de gode mulighetene vi har for å gjøre en forskjell i hverdagen. Enten ved å koste ei gate, gi noen avlagte klær til noen som trenger det eller invitere naboen på en kaffekopp i solveggen. Det skal så lite til for å være samlende, inkluderende og tillitsskapende.

Jeg ønsker dere alle en riktig fredelig og fin påske!

Artikkeltags