Månedens post ved Røysjødemningen

Høsttur: Her ved Røysjødemningen finner du Månedens post for november.

Høsttur: Her ved Røysjødemningen finner du Månedens post for november.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Årets siste tur går til Røysjødemningen på Østskogen.

DEL

Her lå det i flere hundre år en sag ved bekken mellom Røysjø og Langevann. I 1870 bygde sagmesteren et lite hus og bosatte seg her, og i 1901 ble det satt opp et nytt og mye større hus.

Her ble det etter hvert serveringssted og hele 10 rom til overnatting. Men i 1952 ble bevertningsvirksomheten nedlagt, og stedet sto tomt til det brant ned i 1966. I dag er bare grunnmurene igjen.

LES OGSÅ (SA+): Har avdekket graver 

Drikkevannskilde

Selve Røysjødemningen ble bygd på begynnelsen av 1900-tallet i forbindelse med vannforsyningen til Sande Tresliperi, og beboerne ble damvoktere.

I dag er Røysjø drikkevannskilde, og det er en del restriksjoner for bruk av vannet.

Vår tur tar utgangspunkt i parkeringsplassen på Røysjøveien. For de som ikke er kjent kommer man dit ved å kjøre Gamle Sørlandske nordover og ta av til Tuft. Etter 100 m tar man til høyre, og etter nye 100 m Lerpeveien til venstre. Så følger man Lerpeveien i 1 km og tar til slutt Røysjøveien til høyre. Denne veien kjører man til man kommer til en stor parkeringsplass.

LES OGSÅ (SA+): Trolig ingen svømming i tredje klasse 

Kasse på furutre

Fra parkeringsplassen går man grusveien 1,4 km før man tar sti til venstre opp Steinkleiva. Det står et gammelt skilt merket Røysjø der hvor stien tar av.

Hvis man kommer bort til vannverket har man gått 200 m for langt. Så følger man stien over Steinkleiva til man kommer ned til en grusvei, og da ser man demningen etter 50 m.

Kassa med bok til å skrive navnet sitt er plassert godt synlig på et furutre rett ved demningen.

Hvis man ønsker en annen vei tilbake kan man gå grusveien langs Langevann over til Veslevann, og derfra tilbake til parkeringen.

Orienteringsgruppa i Sande Sportsklubb håper at mange vil besøke posten, og ønsker alle en god tur.

Send oss tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags