Gå til sidens hovedinnhold

Ny sesong for andelsbruket

Motivert, tross medlemsfrafall:

Artikkelen er over 4 år gammel

Lars Berg på Søndre Ve gård er i gang med en ny sesong med andelsbruk.

Da Sande Avis skrev om Lars Berg og hans planer om andelslandbruk på gården Søndre Ve for litt over ett år siden, var det cirka 19 lignende bruk i Norge.

På nettsiden Andelslandbruk Norge opplyses det at tallet nå ligger på 43 – og det er kun de som er registrert. Interessen har altså eksplodert.

Fortsatt moro

For Berg har det imidlertid gått litt den andre veien. Noen har falt ifra.

– I fjor var vi cirka 40, mens vi nå er 15-20, sier Berg.

Han synes det er litt laber interesse blant sandesokningene, blant medlemmene er det nemlig flest fra drammensområdet.

LES OGSÅ: Møte om andelslandbruk  

– Vi fikk en bra start i fjor, på såing og dugnader, men det var flere som ikke dukket opp på innhøstingen. Mange kjente nok at det ble for mye jobb, sier Berg.

Frafallet har imidlertid ikke gjort noe med motivasjonen til andelsbonden. Han synes fortsatt det er moro, og lærte mye av oppstarten.

– En ting vi vil endre på fra i fjor, er at vi vil ha større mangfold av grønnsaker, forteller Berg.

Høste mer spredt

Blant grønnsakene andelshaverne etter hvert kan høste, er rødbeter, potet, gulrøtter, diverse kålplanter, ulike salattyper, reddiker, vårløk, purre og mangold (bladbete).

LES OGSÅ: Har jordlapp – søker gartner  

– Vi har en plan for å kunne høste litt mer spredt i år, slik at ikke alt kommer på en gang, sier Berg, og forteller at han har deltatt i et prosjekt i regi av Fylkesmannen i Buskerud, der han har møtt andre andelsbruksbønder og flere som ønsker å starte opp.

– Jeg har vært på kurskvelder og samlinger. Det har vært veldig interessant, sier han.

Jobber med fellesareal

Berg har også noen nye planer for sommeren. Han jobber med et fellesareal i tilknytning til jordet – en rasteplass med benker og bålpanne. Det sosiale er en viktig del av det hele.

– Vi har hatt veldig god stemning på dugnadene, skravla har gått under høstingen. Jeg har fått gode tilbakemeldinger, og vi har klart å skape et godt miljø her, forteller Berg.

LES OGSÅ: Flere utstillere er allerede klare  

Han ønsker seg flere medlemmer, og det er ikke for sent for å bli med denne sesongen.

Kommentarer til denne saken