Her lokker Ove på reven

Artikkelen er over 2 år gammel

Det er lite hare og skogsfugl i Sande-skogene, men mye av den som spiser dem: reven. Derfor inviterer nå jegerforeningen til lokkekurs.

DEL

Vi står ved inngangen til Østskogen og ser mot åsen. Snøen laver ned og det begynner såvidt å skumre. Innover her leier Østre Sande jeger- og fiskerforening 52.000 mål jaktterreng. Relativt stor plass å boltre seg på, altså.

Men de siste årene har noe endret seg. Det er lite hare og lite skogsfugl i skogene.

- I sesongen 1990/91 ble det rapportert 100 felte harer her. I 2016/17 ble det ikke tatt noen, mens det ble tatt én året før. Fire orrhaner og én tiur ble felt i 2017, forteller leder Ove Lersveen i Østre Sande jeger- og fiskerforening.

SE BILDER (SA+): 45 ivrige skiløpere i årets første onsdagsrenn 

Lokkekurs på Fremad

Det vil de nå gjøre noe med. Rev er den største predatoren på hare, og det er mye av den rundt i Sandes skoger. Derfor arrangerer jegerforeningen lokkekurs onsdag 10. januar på Fremad.

Foredragsholder er jeger Tor Ola Dehli, som har sin egen nettbutikk og har deltatt blant annet i "Ut i naturen" og andre TV-programmer. Dehli skal holde lokkekurs på rådyr og rev.

- Kurset er et bruksanvisningskurs der du konkret lærer å lokke på rev og rådyr. Men det kan også være interessant for naturfotografer som ønsker å komme tett på viltet vi har i skogen, sier Lersveen.

På kurset blir det gjennomgang av ulike fløyter, forskjeller for de ulike årstidene, postvalg, terrengtyper, forberedelse og nødvendig utstyr.

LES OGSÅ (SA+): Dette huset skal rives for å gi plass til flere nye boliger 

Jakter i helgene

Ute i Østskogen tester Lersveen en av fløytene. Lyden er intens. Den simulerer en hares angstskrik, og skal lokke til seg rev.

Denne dagen dukker det ikke opp noe dyr. Men Lersveen, som bor i Østbygda, er selv en ivrig jeger. Det går i rådyr og rev. Til daglig jobber han på Langøya, men helgene på høsten går med til jakt. Utover på nyåret blir det også gjerne noen økter på ettermiddagene. Kona og eldstedatteren deler interessen, så noen trussel mot familielivet er ikke jegeraktiviteten.

- Hvorfor er du så glad i jakt?

- Det er gøy og spennende. Man kommer seg ut, også får man god mat i fryseren, sier han.

Han var 12 år første gangen han jaktet. Det er 35 år siden. Aller best liker han rådyrjakt. I fjor felte han tre dyr. Det blir mange gode måltider. Når det gjelder reven, er det skinnet som brukes.

Enkel jakt

- Å jakte rev blir mest for å gagne den andre jakta på sikt. Reven tar 40 prosent av nyfødte rådyrkalver, forteller Lersveen.

Han understreker også at revejakta er enkel sammenlignet med annen jakt.

- Vi har en ordning med gratis revejakt for dem som vil prøve. Andre typer jakt innebærer ofte leie av terreng og kjøp av kvote. Jeg tror det er endel som kunne tenke seg å jakte på rev. Mange jakter bare på høsten, men her får man muligheten nå utover, sier han.

Østre Sande jeger- og fiskerforening er en av tre jegerforeninger i Sande. I dag har de 135 medlemmer, og det ble solgt 35 årskort i 2017.

- Det burde vært dobbelt så mange. Men at bestanden av hare og skogsfugl har gått ned, gjør at noen jakter andre steder. Rene harejegere har blitt borte. Det håper vi lokkekurset kan gjøre noe med, sier Lersveen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken