Gå til sidens hovedinnhold

Kroken på døra for Unik-tilbudet

Sparetiltak ved videregående skole:

Artikkelen er over 6 år gammel

Unik-prosjektet har som formål å forebygge dropout i videregående skole. Nå skal det legges ned.

– Det er fryktelig synd. Nå blir det ingen tilbud her i Sande til denne gruppa. Jeg er bekymret, sier leder av Unik, Jon Anders Iversen.

Unik (Ungdom i kompetanseutvikling) startet i 2008 som et tilbud til elever som er usikre på skole- og yrkesvalg. Det er et samarbeid mellom Sande videregående skole og Sande ungdomsskole. I år går det ti elever her, fire fra 10. klasse og seks som er ferdig på ungdomsskolen.

LES OGSÅ: Hva skjer med skolen? 

Fordi den videregående skolen i år får noe mindre penger fra eieren Vestfold fylkeskommune, i tillegg til at de har synkende elevtall, må de kutte i budsjettet. Fra neste år er det slutt på Unik-tilbudet.

– Bare tre elever

Rektor Even Storbråten ved Sande videregående omtaler prosjektet som en suksess, men likevel er det stopp.

– Det er bare tre elever som ønsker tilbudet til neste år. Kostnadene på å drive klassen er på halvannen million kroner årlig. Det kan vi ikke forsvare. Vi får heller ikke noe ekstra til å drive dette, sier han.

– Er ikke det litt kortsiktig? Man sparer man vel penger på sikt med dette prosjektet?

– For samfunnet blir det en utgift på lang sikt, ja. Jeg synes dette er trist og leit. Vi skal prøve å bruke erfaringen de har gjort seg og gi tett oppfølging og fortsette med utplassering i yrkeslivet, sier Storbråten.

Ringer hjem

Jon Anders Iversen forteller at nettopp den tette oppfølgingen er en av suksessfaktorene.

– Her venter vi på elevene om morgenen, drikker kaffe med dem og ser på dem, på kroppsholdningen: Hvordan er dagen? De får muligheten til å jobbe praktisk med fagene og får utplassering i arbeidslivet. Vi har forståelse for hele mennesket, sier han.

LES OGSÅ: Sørger for skolepizza 

Hvis en elev ikke dukker opp en dag, ringer de ansatte hjem til han eller henne. De ringer også foreldrene og forteller når det skjer noe positivt.

– Mange av foreldrene har dårlige erfaringer med skolen. For elevene har det stor betydning hvordan foreldrene snakker om skolen, sier Iversen.

Gode statistikker

Selv om Unik-lederen er frustrert og skuffet over at tilbudet nå forsvinner, vil han ikke kritisere skolens ledelse.

– Jeg skjønner det. Vi er nederst i næringskjeden. Det er ikke dette den videregående skolen overlever på. Men vi har veldig gode statistikker og det er tragisk at vi ikke kan få hjelp av fylkeskommunen. Hvis jeg kan redde én elev fra å droppe ut, så har jeg tjent inn budsjettet til Unik ganske fort, sier han.

LES OGSÅ: Shopping, venner og bussen 

66 elever har vært tilknyttet Unik siden oppstarten. Studierektor Mette Ingels ved Sande vgs. forteller at 85 prosent har fullført, noe som ifølge henne er et høyt tall.

Reagerer sterkt

Wenche Sandbugt Pettersen, listetopp for Sande SV, reagerer sterkt på nedleggelsen.

– Ja, dette tilbudet er ressurskrevende her og nå. Men det er forebyggende arbeid. Investeringer nå får konsekvenser på lang sikt. Her får de unge mestringsfølelse og blir sett. Det fyller dem positivt, sier hun.

– Men synes du det kan forsvares å bruke så mye penger på bare tre elever?

– Jeg har forståelse for at man må prioritere i budsjettet. Men det er synd at man ikke har fått noe debatt rundt det. Jeg synes heller ikke det er så mye å bruke en halv million på en elev når man tenker på at man da kanskje forhindrer å bruke åtte millioner på den samme eleven de neste tre årene, sier Pettersen.

LES OGSÅ: Vil få de unge til å engasjere seg 

Føler avmakt

Sissel Leet Skeide er rådgiver ved Sande ungdomsskole. Ifølge henne er Unik-tilbudet det eneste i Norge der videregående skole og ungdomsskolen samarbeider om et undervisningstilbud.

– Dette opplegget har fått nasjonal oppmerksomhet. Vi har vært rundt i hele landet og holdt foredrag, forteller Skeide.

Også hun synes det er trist at tilbudet nå legges ned.

– Jeg føler avmakt. Unik hadde livets rett, vi har jobbet og lykkes. Jeg er lei meg, men sånn er det. Dette kommer til å koste mer på lang sikt, sier hun.

Å drive prosjektet videre selv, er heller ikke noe alternativ.

– Vi har ikke penger til det, sier hun.

Var usikker

Marcus Dyrseth (16) fra Horten er en av Unik-elevene. Han stortrives.

– Det er kjempebra å gå her, den beste skolen jeg har gått på. Klassemiljøet er bra, og jeg liker måten de underviser på. Lærerne har tid til elevene. Hvis jeg ikke hadde gått her, vet jeg ikke hva jeg hadde gjort, jeg var veldig usikker, forteller han.

Men nå har han bestemt seg. Det blir mat- og restaurantfag i Holmestrand.

– Nå er jeg motivert til å begynne, sier han.

Kommentarer til denne saken