Gå til sidens hovedinnhold

– Jeg kunne havnet i feil statistikk

Advarer mot å legge ned Unik:

Artikkelen er over 6 år gammel

– Jeg hadde ikke vært der jeg er i dag uten Alternativ Opplæring, sier Anders Grimsrud, som er glad det ser ut som om Unik får fortsette.

Han var en av dem som ikke hadde så lett for det på skolen.

– Barneskolen var i grunnen ålreit. Men problemene begynte da jeg kom på ungdomsskolen. Jeg har vel alltid følt at jeg har halvveis ADHD. «Maur i rumpa» het det den gangen, smiler Anders Grimsrud (42).

Dette var på slutten av 80-tallet. Grimsrud gikk på Haga ungdomsskole. Det ble mye igjensitting og kjeft. Han mistet motivasjonen.

– Heldigvis ble det tatt tak i. Jeg ble spurt om jeg ville være med på en nyoppstartet avdeling, «Altopp» – eller Alternativ Opplæring. Jeg sa ja. Jeg hadde alternativet mellom det og å «gi f ...», forteller Grimsrud.

Praktiske evner

Sande Avis møter ham i landlige omgivelser hjemme på Veberg. Her bor han med samboer og til sammen fire barn. Huset har han delvis bygd selv, en garasje er på gang. Grimsrud har vært i jobb i alle år.

– Det er en seier for meg. Jeg fullførte skolegang fram til fagbrev. Jeg har eget hus, samboer og barn. Økonomien er så god at jeg stort sett kan kjøpe meg ting jeg trenger, forteller Grimsrud.

For det var ingen selvfølge at det skulle bli slik. Men på Alternativ opplæring ble han sett og fikk bruke sine praktiske evner. Det var to-tre timer teori hver dag, med tett oppfølging fra flere lærere.

– Vi pusset opp våre egne klasserom i et gammelt jernbanebygg på Nylinna. Vi lagde sperrebukker og benker for veivesenet og fikk utplassering hos ulike arbeidsgivere, forteller Grimsrud.

For tiden er han sykemeldt med senebetennelse i armen, men til vanlig jobber Grimsrud med reparasjon av vaskemaskiner for busser og lastebiler rundt om i landet, i tillegg til en deltidsjobb hos Sande brannvesen.

– Jeg vil sende en stor takk til ungdomsskolen og lærer og ildsjel Vidar Wang. Uten det ville jeg ikke vært der jeg var i dag. Jeg gikk fra å grue meg til å gå på skolen, til faktisk å glede meg hver eneste dag. Det var et godt samhold. Vi var i samme båt, sier han.

Feil statistikk

De fleste han gikk sammen med, har det gått bra med. Han tenker også på folk som burde fått den samme sjansen som ham. Folk som for eksempel begynte på stoff. Som er døde i dag.

– Man er så lett påvirkelig i den alderen. Det er ikke utenkelig at jeg kunne kommet borti stoff. Jeg kunne lett ha havnet i feil statistikk. Faller du først ut av skolen, er det vanskelig å ta seg inn igjen, sier han.

Derfor reagerte han på planene om å legge ned Unik. Med sin historie vil han vise hva et sånt tilbud kan gjøre for en person.

– Det stod at det var for få søkere, bare tre stykker. Er ikke det flere enn nok? Tenk hvor store kostnader det kan bli senere. Jeg synes det er kjempebra at det nå ser ut som det blir en løsning. Flott at de tenker framover.

Kommentarer til denne saken