Jeg hører at det er gitt rivingstillatelse til å rive det velkjente "Rafenhuset" i Prestegårdsalleen. Vi ser jo at dette flotte huset i Sande har forfalt uhyggelig i de siste årene, og det synes hvert fall jeg at er veldig synd. Dette huset rommer mye gammel historie som sikkert mange innbyggere husker tilbake til.

Selv har jeg ikke opplevd dr. Rafen, som var den store huslegen i sin tid., men historiene har jeg hørt mange ganger og de er mange. Blant annet var det tradisjon at 17. mai-toget alltid gikk forbi huset og hilste på dr. Rafen i full mundur.

Nå skal det altså rives, en del av Sandes historie blir borte. Slik kunne det også ha skjedd med både den gamle prestegården og kommunelokalet. Tenk det. Hadde det ikke vært for noen ildsjeler som satte i gang med dugnad og intens skriveglød til myndigheter, så hadde Sande vært uten disse meget betydelige bygningene, som daglig er i bruk til manges hygge og nytte.

Jeg håper noen ildsjeler kan sette i gang med å jobbe for bevaring av "Rafenhuset" også. Sande er i stor forandring, vi kan ikke stoppe utviklingen, og mye er til det bedre, men vi blir stadig fattigere på gammel historie. Rafenhuset bør etter min mening bevares, og det bør lages en liten park rundt bygningen med opplysning om husets historie.

LES OGSÅ: