Den nye meningsmålingen som InFact har gjennomført for Sande Avis og Jarlsberg i Holmestrand kommune, er snodig lesing.

Én ting er at Arbeiderpartiet og Senterpartiets oppslutning stuper fra valget for fire år siden. Det bør ikke overraske noen.

I samme undersøkelse svarer jo innbyggerne at eiendomsskatten er den viktigste saken ved dette valget. Og uansett hvordan de rødgrønne har forsøkt å forklare det, så er nok oppfatningen blant folk flest at det er de som skal ha skylda for at eiendomsskatten ble innført - og det bare et år etter at de lovte velgerne å ikke gjøre det. Dette er selvsagt ingen velgermagnet. Den viktigste lærdommen av dette til politikerne - av alle farger - bør være å være mer forsiktige i hva man lover.

Men det spesielle oppi dette, er at også de rødgrønnes hovedmotstander Høyre får tilbakegang.

Høyre var mer pessimistiske enn Arbeiderpartiet om kommuneøkonomien før forrige valg. De var tydelige på at det trolig ville bli nødvendig å ta tøffe grep for å unngå eiendomsskatten, men budskapet lokket ikke mange nok innbyggere. Siden har de blitt partiet som tvert om må tåle skylda for at skatten i år ble så dyr som den faktisk ble. Selvfølgelig med begrunnelse i forsvarlig kommuneøkonomi, men igjen - ingen velgermagnet.

I dette bildet har Arbeiderpartiet gått for en ordførerkandidat som ennå er forholdsvis ny i kommunen og som har null fartstid i politikken. Senterpartiet har gått for en kandidat som har vist seg splittende i det politiske miljøet, og Høyre har gått for mannen som lot Sande vente på gangen i to år mens Hof og Holmestrand slo seg sammen først. Ingen av disse får noen kjempestøtte i målingen, og en kan jo lure på om noen av de store partiene egentlig vil ha ansvaret for å styre denne kommunen.

Det gjør kanskje velgerne også. For mens gjerdesitterne ennå er kommunens nest største parti, strømmer mange også til partiene lenger ute på fløyene. Meningsmålingens store vinner er Fremskrittspartiet som går 6,2 prosent opp, men minst like oppsiktsvekkende er kanskje at de to nykommerne - Industri- og Næringspartiet og de som lyder det litt ugne navnet Norgesdemokratene - til sammen får 5,9 prosents oppslutning. Det hele lukter litt av frustrasjon og protest.

Vi heller mot at erfaring med styring og stell av kommunen er nødvendig for å holde denne skuta på rett kurs framover. Samtidig er det ingen tvil om at de store partiene har en stor utfordring foran seg med å lokke velgere - uten å love for mye. En ny periode hvor velgerne ender opp med å føle seg lurt av de som styrer, er det siste vi trenger.

Meningsmåling før valget: Høyre soleklart størst

Bildeserie

Her kan du se meningsmålingen