(Svelviksposten)

Lørdag kveld rykket politiet ut til gamle Berger skole i 22-tida, etter å ha fått melding om en ungdomsfest som hadde gått over stokk og stein.

Da lovens lange arm kom til stedet, skal de ha sett flere titalls ungdommer løpe derfra. I meldingen politiet fikk, skal det ha blitt sagt at det var rundt 70 ungdommer som var samlet på skolen.

– Flere av dem var åpenbart beruset, og mange av dem var rundt 16 år. Dette er ikke bra, og vi ber om at foreldre undersøker hvor ungdommene deres er i kveld, sa Marianne Mørch, operasjonsleder i Sør-Øst politidistrikt til DT, lørdag kveld.

Ifølge operasjonslederen skal en nabo ha stoppet en fest, som deretter fortsatte på Berger skole. Der skal det altså ha gått over stokk og stein, og flere foreldre kom til skolen for å frakte ungdommene sine hjem, sa Mørch.

Hun kunne også fortelle at de ikke hadde fått inn noen meldinger om skadeverk på skolen.

LES OGSÅ: Ber foreldrene ta ansvar for ungdommene: – Alle løp i hver sin retning

– Vi er ikke naive

Politiet mente som nevnt at flere av ungdommene var rundt 16 år. De som nå går i tiendeklasse på Svelvik ungdomsskole er 14–15 år, og fyller 16 i løpet av 2022.

Rektor Karen Helena Biørn Rosø og sosiallærer Halvor Rulnes forteller til Svelviksposten mandag formiddag at de ikke har fått noen henvendelser eller rapporter som tyder på at det er deres elever som har hatt fest i helga.

– Men det betyr ikke at det ikke har skjedd. Det er vanskelig å vite helt sikkert hvor mange av våre elever som fester, det har jeg ikke lyst til å prøve å tallfeste, sier Rosø og Rulnes.

Rektor Rosø forteller at de snakker om festing med ungdommene på skolen, og at det knyttes til mange sammenhenger i tillegg til når de jobber med livsmestring. Selv om de ikke vet om noen av deres elever var involvert i helgen, er det naturlig å snakke om slik tematikk.

– Vi er ikke naive rundt dette. Denne uka her er det fra før invitert til både elevrådsmøte og FAU-møte. Vi kommer til å sette problematikken på agendaen, i tillegg til at vi har et samarbeid i Svelvik-sonen, sier Rosø.

Samarbeider på tvers av instanser

Svelviksone-samarbeidet går på tvers av skolene i gamle Svelvik kommune, og betyr at Tangen skole, Tømmerås skole og Svelvik ungdomsskole samarbeider. Som for eksempel da rektor Rosø leste om hærverket på Tangen skole.

– Selv om hærverket er noe tilbake i tid, er det noe jeg tenker det er viktig at vi setter på agendaen sammen. Selv om det ikke skjer på skolen vår akkurat nå, samarbeider vi og har en felles tilnærming til hvordan vi følger opp og slikt. Vi samarbeider også med andre, for eksempel kultur og idrett, helse og PPT. Vi står sammen om et felles oppvekstmiljø, sier rektoren til Svelviksposten og legger til at de også samarbeider med politiet.

Sosiallærer Halvor Rulnes forteller også at sosiallærerne samles.

– Vi møtes tre ganger i halvåret på samlinger og diskuterer ungdomsmiljøene og utfordringer.

– Har mange fine ungdommer

– Hva slags utfordringer er det snakk om?

– Jeg vet ikke om det er noen utfordringer som peker seg ut, men det er viktig for meg at ungdommene ikke sitter med svarteper her. Det skjer uheldige ting, og det er selvfølgelig ille når det er hærverk og det må vi ta tak i, men vi har veldig mange fine ungdommer, sier Rulnes.

Selv om ikke alle husker alt de gjorde da de var unge, er det nok mange voksne som kan se tilbake på en ungdomstid der de også festet.

– Nei, ungdommene er ikke de første som fester. Her er foreldrene våre viktigste samarbeidspartnere også. Vi er i en tid med utviklingssamtaler, der eleven møter kontaktlærer med foresatte, i tillegg til foreldresamtaler. Der er det forskjellige temaer man behandler, sier Rosø.

– Mye de engasjerer seg for

Det er viktig for Rosø og Rulnes å fortelle at ungdommene gjør mange fine ting og, selv om det ikke blir sett på samme måte som ved negative nyheter. Tidligere i år skrev Svelviksposten blant annet om ryddeaksjonen til ungdommene etter en utfordrende vår, og de har også helt vanlige fritidssysler.

– Det er voldsomt mye de engasjerer seg for. Det er et utall av hobbyer, idrett og fritidssysler. Vi har 260 elever som gjør masse spennende på fritida. Det er masse som skjer, folk spiller, danser og synger, de engasjerer seg i mye, sier Rulnes.

Før valget var Svelviksposten på ungdomsskolen og snakket med noen av elevene og lærerne. Det satt rektor Rosø stor pris på.

– Det har vært hyggelig at avisa har funnet tid til å skrive om politisk engasjement. Vi har mange engasjerte ungdommer som er opptatt av å bidra og mene noe om hvordan vi kan få et godt sted å bo og være. Det synes jeg er veldig bra. Vi har et elevråd og miljøråd som bidrar positivt ut i miljøet vårt, sier Rosø.

Ikke bare i Svelvik

Leder for forebyggende enhet i Drammen, Geir Oustorp, sier til Svelviksposten at de ikke kjenner til hvilke ungdommer som var på festen, da patruljen som kom fram til Berger ikke tok personalia på noen av dem.

– Det er en nabo som har sett at det var rundt 70 ungdommer der. Det skal ha vært flere som kastet opp utenfor festlokalet, ifølge innringer, forteller Oustorp.

Ifølge ham var det ikke bare i Svelvik det var fest i helga. Også på Årbogen var det fest, med ungdommer rundt den samme alderen som festen på Berger.

(Saken fortsetter under bildet)

– Det var nok en hjemme alene-fest, men personen har sikkert ikke invitert 70 stykker. Det er en kjent greie, at noen hører at det er fest og dukker opp. Skal vi tro naboen virker dette som en fest som har gått over styr.

Oustorp råder foreldre til å snakke sammen. Ofte kan ungdommen si at de skal sove hos en venninne eller kompis, og da kan det være lurt å dobbeltsjekke dette.

– Hør med vedkommendes foreldre. Vi opplever ofte at foreldre er blitt lurt, at de ikke vet at barnet er kjempefull. Derfor ønsker vi å ansvarliggjøre foreldre, sier Oustorp som forsikrer at dette ikke bare skjer i Drammen kommune.

– Lurt med avtale rundt henting

Det er, ifølge Oustorp, ikke unormalt at ungdom på denne alderen drar på fest. Men den erfarne politimannen og kollegene hans har én ting de «predikerer» når de er rundt og snakker med foreldre.

– Vi pleier å si at det kan være greit for foreldrene å ha en avtale rundt henting. Det ansvaret må man ta når man har satt unger til live. Om ungdommene er beruset er det bedre å komme hjem til egen seng enn å sovne ute. De voksne må ta ansvaret og tenke at de skal holde seg edru fordi de skal hente barna sine på fest.

– Kan det være lurt å ha avtaler med barna at man skal hente dem sånn at ungdommene vet at de kan ringe hjem hvis det skjer noe uønsket?

– Jeg tror det har sin effekt. Det har gått bra med folk som blir hentet på fest av foreldrene, jeg ble også det. Da ble det sånn at foreldrene som hentet ble sett på som kule, fordi man ble kjørt hjem. Det kan være en bedre idé, istedenfor at foreldrene blir lurt. For det er de samme triksene nå som for 30 år siden.