Torsdag ettermiddag slo busskontrollørene til i Sande sentrum. Det førte til at en rekke ungdomsskoleelever forlot bussen.

Det synes ikke Gerhard Nijkamp, far til en 13-åring bosatt på Galleberg, var noe greit.

– Min datter har selvfølgelig busskort, men nå som det ikke er tillatt å nærme seg sjåføren, så har nok hun og mange andre kommet litt ut av rutinene med å alltid ha det med seg.

– Kontrollene førte til at mange mindreårige barn måtte stå ute i ti minusgrader. Det synes jeg er helt uhørt, fortsetter Nijkamp.

Han forteller at datteren ringte og var fortvilet som følge av hendelsen, og at han selv også syntes situasjonen var vanskelig, da han ikke hadde mulighet til å forlate jobben i Drammen for å hente henne.

– Dette gjør meg sint. Det er stor forskjell på skolebarn som skal hjem og folk som sniker på bussen. Her bør VKT tenke på sitt samfunnsansvar, sier Nijkamp.

– Var nok flere som bare snudde

Christel Reinertsen i Team Marked og Utvikling i seksjon Kollektiv og Mobilitet i Vestfold og Telemark fylkeskommune (tidligere VKT, red. anm.) bekrefter kontrollen og at den endte med at mange ungdommer gikk av bussen.

Ifølge henne var det imidlertid ikke slik at de ble kastet av.

– Vekterne forteller meg at de har sjekket bussene ved holdeplassene og også gått på ved Sande Torg og sagt høyt og tydelig at alle som ikke har billett enten må kjøpe billett eller forlate bussen. På Sande Torg var det visst veldig mange som gikk av bussen. Vekterne kunne ikke minnes at de hadde bedt noen under 16 om å forlate bussen, men det er nok flere elever som bare har snudd og gått ut uten å ha kontakt med vekter, forteller Reinertsen.

Hun opplyser at kontrollørene skal behandle barn under 16 år med skjønn dersom de ikke har billett. Ingen skal utvises fra bussen ved førstegangs overtredelse, men få beskjed om at de risikerer å ikke få bli med bussen dersom det skjer igjen. På vei til skolen skal ingen utvises fra bussen. I tillegg kan skolene be VKT om å tilby busskort til utlån for elever som har glemt å ta med seg sitt eget.

Kontrollerer oftere

Som følge av korona-pandemien er inngangen foran på bussen stengt og passasjerene er fysisk forhindret fra å komme nær sjåføren. Det har igjen ført til at flere tar sjansen på å reise uten å betale for seg.

– Inntektene viser tydelig at det er et betydelig antall som ikke betaler målt opp mot antall som reiser. Når så mange passasjerer bryter tilliten systemet er basert på, så er resultatet store tapte inntekter, sier Reinertsen.

Derfor har fylkeskommunen også forsterket kontrollvirksomheten betraktelig i løpet av det siste året – og kommer til å kjøre hyppige kontroller også i Sande fremover, bekrefter Reinertsen.

– Kontrollørene er mest veiledere og skal hjelpe passasjeren med å kjøpe billett – det kan gjøres på mange måter, både i app, via sms og vipps, samt at man kan kjøpe billettervia salgskontor. De fleste som blir stoppet uten billett får beskjed om å kjøpe der og da, og det etterfølger de fleste. Gjør man ikke det, får man beskjed om at man skal gå av bussen. Det vil også kunne bli gitt gebyrer ved gjentagende hendelser. Men det skal brukes skjønn, særlig overfor skolebarn, fastslår Reinertsen.

Ingen visste vel at år 2020 skulle ødelegge ungdomstiden vår