Gå til sidens hovedinnhold

Påskehilsen fra ordfører

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I et helt år har vi levd med smittevern og en annerledes hverdag.

Jeg lar meg daglig imponere over hvordan folk takler dette og gjør alt de kan for å følge opp. På tross av mye ekstra jobb, rare hverdager, bekymringer for helse og jobb og økonomi, ensomhet, hjemmekontor og hjemmeskole i småkaotisk kombinasjon, synes jeg virkelig vi som bor i kommunen vår viser hva som finnes av styrke og utholdenhet i oss.

Uten deres innsats, hadde vi ikke klart å bremse smitten slik vi har klart de siste ukene.

Det har kosta for mange. Og jeg håper virkelig vi ser slutten på disse rare dagene snart.

Næringslivet vårt har måttet ta en hard tørn nå. De har stengt ned – men ikke lukket. De har funnet løsninger med utkjøring, klikk og hent og andre varianter. Jeg håper vi alle stiller opp og bruker de så mye vi kan nå. Hver eneste krone vi bruker hos lokalt næringsliv, er viktige kroner investert i lokalmiljøene våre og i at vi skal ha butikker, spisesteder og liv og røre i sentrum når verden er mer normal igjen.

Men på tross av utfordrende og rare dager, går jo livet sin gang på et vis.

Kommunen holder maskineriet sitt i gang og leverer tjenester omtrent som vanlig – i tillegg til alt ekstraarbeidet med koronahåndtering og vaksinering. Det imponerer meg.

I det politiske landskapet har det vært klok samstemthet om smitteverntiltakene som de dyktige kommuneoverlegene våre har anbefalt. Det er en stor styrke å kunne stå samla i slike krevende beslutninger og det vil jeg takke kollegene mine i kommunestyre og formannskap for.

I det siste møtet vi hadde før påskeferien, fikk vi også vite at regnskapet for i fjor ligger an til et pent overskudd. Mye takket være mindre pensjonsutgifter og mer avkastning fra fond, men også takket være en solid innsparing på drifta vår. Det er godt å se at alle tiltak som ble satt inn i fjor begynner å hjelpe. Men dette er bare starten på en mer langsiktig snuoperasjon som er helt nødvendig. Den har vi starta på og det kommer til å kreve mye av oss alle.

I dette møtet var det også gledelig å se at vi kunne samles rundt forslaget jeg fremsatte om å bruke kommunereformmidlene vi ikke har benytta, til å lage gode, attraktive møteplasser for egenorganisert aktivitet for barn og unge i alle de tre tidligere kommunene våre. De første som fikk penger, var aktivitetsparken på Gjøklep. Skateklubben har levd i uvisse i mange år og fortjente å få en permanent løsning. Dette blir et fantastisk flott sted og et viktig sted for de unge. Det andre prosjektet som fikk penger, var uteområdet ved flerbrukshuset i Hof. Der har alle midlene som var avsatt, gått med til andre ting i prosjektet. Da er det gledelig å kunne bruke reformmidler for å få til fine møteplasser for barn og unge utenfor huset, for det trenger de unge i Hof også. Så gjenstår det å planlegge et like kult prosjekt for de unge i Sande, og det tipper jeg vi skal klare.

Det er viktig å satse på barn og unge. De er fremtiden vår. De skal ha skikkelige forhold på skoler og barnehager. De skal ha gode muligheter for å utfolde seg på fritiden sin. Og de trenger virkelig noe å se frem til nå.

Det siste året har jeg ofte tenkt på hvor mye viktigere et år i oppvekstene eller ungdomsårene er, enn et år for oss som er voksne. For oss går årene ganske fort. For en ungdom er et år en liten uendelighet. Og det skal brukes til å forme hvem man er og hvem man blir, man skal utforske, møte nye venner, forelske seg, kjenne på kjærlighetssorg og lære mye om livet på godt og vondt. I år har det i stedet blitt hjemmeskole, smittevern og sosial distansering. Og en ganske annen lærdom. Også det godt og vondt.

Etter påsken skal vi ha møte i kommunestyret og jeg har tro på at vi skal fortsette den gode tonen der. Forhåpentligvis finner vi også en fornuftig og omforent løsning på både dammer og områdereguleringen av Nordre Jarlsberg Brygge også.

Men nå skal vi først gå inn i påskeuka. Det som til vanlig kalles «den stille uke.» Den blir nok enda mer stille enn noen gang i år. Men når verden rundt oss er så uvanlig som nå, er det litt ekstra godt å kunne hilse både våren og påsken velkommen som vanlig, synes jeg.

Jeg gleder meg til å kunne bruke den fine kyststien som går langs hele bukta vår. Til å lukte saltvann, kjenne sola varme og å finne blåveis og andre etterlengta vårtegn. Sånt gjør godt for både kropp og sjel. Det gir nytt pågangsmot. Og vi trenger nok alle sammen litt påfyll av pågangsmot for tiden.

Jeg ønsker dere alle en riktig fredelig, fin og frisk påske!

Kommentarer til denne saken