Gå til sidens hovedinnhold

Pandemien tar ikke juleferie

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Da kommuneoverlege Bakke tidlig i januar fortalte meg om det nye korornaviruset som var blitt påvist i Hubei-provinsen i Kina, måtte jeg gjøre et raskt artikkelsøk for å oppdatere meg. «Dette kommer sannsynligvis til å prege hverdagen vår fremover», sa han til meg. Det fikk han helt rett i.

Året 2020 har vært spesielt. De siste 10 månedene har vært preget av hyppig håndvask og påminnelser om å holde god avstand til andre. Mange har testet seg, noen flere ganger. Smittede er blitt isolert og et stort antall har fått en telefon fra kommunen med beskjed om karantene. Mange har grunnet smitteverntiltak måttet avlyse store begivenheter de hadde sett frem til. Og flere har kun sett og kommunisert med sine nærmeste gjennom digitale verktøy. Der er mange som har ofret mye dette året, alt i kampen mot covid-19. Året har vært preget av sosial distansering, men selv om vi ikke har vært samlet, har vi likevel stått sammen. Det er fellesskapsoppslutningen rundt råd og tiltak som har vært avgjørende for å bremse smittespredningen.

Nå nærmer julehøytiden seg og vi hadde alle fortjent en pause. Det er bare ett problem – pandemien tar dessverre ikke juleferie. Vi må derfor innstille oss på en annerledes feiring og minne hverandre på gjeldene råd og regler. Men, vi kan fortsatt vise nærhet, omsorg og omtanke, vi må bare gjøre det på en smittevernforsvalig måte.

Heldigvis har vi noe å se frem til, for man antar at det snart vil foreligge en EU-godkjent vaksine. Det vil i så fall bety begynnelsen på slutten av denne pandemien! Det er samtidig viktig å være klar over at vaksineringen vil ta tid, vi må derfor forberede oss for en periode med samtidige smitteverntiltak.

Jeg har aldri løpt et maraton, men har fra sikre kilder hørt at det er tungt, spesielt de siste kilometerne. I denne pandemien er vi alle maratonløpere. Vi er kommet langt på vei, og nå gjelder det å hente frem reservekreftene. Lykkes vi, vil vi holde sykdomsbyrden lav og opprettholde kapasitet i helsetjenesten. Da vil alle som er i behov få hjelp og behandling.

Takk for at du fortsatt er med på innsatsen - jeg har tro på premiering i form av en mer normalisert hverdag i løpet av 2021.

Med ønske om en gledelig jul og et godt nytt år!

Kommentarer til denne saken