Omsetningen falt med 19 prosent: – Vi var forberedt

OPPLEVELSER: Aslaug Bonden lever av å formidle tradisjonelle verdier og kunnskap på Grytebakke gård. Her illustrerer hun for barna hvordan man spinner ullet fra sauen.

OPPLEVELSER: Aslaug Bonden lever av å formidle tradisjonelle verdier og kunnskap på Grytebakke gård. Her illustrerer hun for barna hvordan man spinner ullet fra sauen. Foto:

Store, offentlige kunder har falt bort. Men da finner Aslaug Bonden på Grytebakke gård flere bein å stå på.

DEL

Grytebakke gård AS har siden 2007 gitt tilbud om arbeidstrening til ungdom som har vært utenfor arbeidslivet, og som har hatt behov for en mellomstasjon for å kunne stake ut kursen videre. Svelvik Produkter AS i Svelvik har vært ansvarlig for oppfølging av tilbudet med Nav som oppdragsgiver. Så ble tiltaket lagt ned.

Ferske regnskapstall for 2019 viser at omsetningen falt med 711.000 kroner – drøyt 19 prosent – målt mot året før. Driftsinntektene endte på like under 3 millioner kroner; resultatet falt også noe, men viser likevel solide marginer (se graf nederst i saken).

– 2018/2019 valgte Nav å legge ned «Inn på Tunet» som arbeidsrettet tiltak, samtidig førte kommunesammenslåingen til at vekstbedriften Svelvik Produkter, som har leid og driftet åtte tiltaksplasser gjennom alle disse årene, plutselig ble tilhørende Viken, mens vi i Sande som kjent hører til Vestfold og Telemark. Dette skapte administrative utfordringer som bidro til avgjørelsen om å legge ned tiltaket, forteller Aslaug Bonden, som er daglig leder og eier av Grytebakke gård.

Vi hadde forutsett at dette året grunnet omleggingene ville gi oss nærmest «røde» tall på papiret, og hadde derfor i forkant etablert nye ben å stå på, forklarer Bonden.

(Saken fortsetter under bildet)

POPULÆRT: Mye moro for barna på Grytebakke gård.

POPULÆRT: Mye moro for barna på Grytebakke gård. Foto:

Finner nye arenaer

Den daglige lederen, som sysselsetter en rekke deltidsansatte, lar seg ikke lamme av at mangeårige kunder er borte.

– Vi ønsker hele tiden å utvikle oss på Grytebakke og vi jobber målrettet for å finne nye arenaer slik at vi kan fortsette med å gi næring til gode menneskelige relasjoner. Vi ønsker å gi håp og glede til dem som trenger oss, og bidra til å gi mennesker en opplevelse av å bety noe, bli satt pris på og akseptert for det den enkelte er, sier Bonden.

Parallelt med arbeidstreningstilbudet har Grytebakke Gård AS bygget opp en alternativ læringsarena for barne- og ungdomsskolen. Bedriften inngikk i 2018 en rammeavtale med Drammen kommune der de ønsket å tilby barn i Drammensskolen ulike gårdstilbud med pedagogisk innhold i tillegg til fritidsgrupper på kveldstid og sommeraktiviteter i sommerferien. Sande/Holmestrand benytter gården i form av tilrettelagt aktivitet og skoletilbud for ungdom med ulike behov.

– Vi opplever at barn og unge profitterer positivt på gårdsmiljøet, det ligger flere elementer av læring på mange plan. Vi er glade for å ha gjort oss erfaringer gjennom lang tid og det har betydd mye for utvikling av gården at vi har hatt og fortsatt har tillit innenfor det offentlige systemet. Utfordringen som vi og mange med oss kjenner på, er ustabiliteten i strukturer og økonomi i offentlig forvaltning, sier Bonden.

Økende besøkstall

Besøkstallene viser at gården totalt sett blir stadig mer populær: Årlig kommer nå oppimot 4.000 barn og ungdom på besøk, et antall som øker fra år til år.

– Vi legger vekt på å fornye oss. Nytt av året er balanseløyper, små hytter på bakken, verandaer i trærne, zipline og hengebro. Vi kaller det for Superskogen og det har falt i god jord hos barna. Nede på gården er vi i gang med å etablere et lite museum med gamle hesteredskaper og andre ting som kan sette vår tid i perspektiv. Min far har samlet gjennom mange år og vi ser frem til å stille det ut, røper Bonden.

Gården fortsetter også med julegård-tradisjonen og supplerer med åpne helgearrangementer vår og høst. Framover planlegger de også å tilby dagleir på lørdager samt helgeovernattinger for barn.

– Vårt ønske og mål er å formidle gode verdier med naturlig innhold der vi verdsetter jord, skog, dyr, planter og selvsagt mennesker, avslutter Aslaug Bonden.

Smartembed

Artikkeltags