(Drammens Tidende)

– Det var ikke den beste vinteren i fjor selv om det var veldig OK skiløyper gjennom hele vinteren. Håpet er at det kan bli en skikkelig god vinter i år, sier Skjørdal.

Minusgradene har vært på besøk nede på Lauvkollmyr allerede, og 7. september ble det målt minus 2,3 grader. Det var nest kaldest i hele landet. Selv om det er altfor tidlig å se noe hvitt på 437 meter over havet, så har snøen lagt seg flere steder i høyfjellet.

– Det viktigste for oss er at det blir et godt underlag for å kjøre skiløyper. Flere steder er det myr, og her er det viktig at de ikke er bløte, men at det er tele. Det beste er om det er noe kulde først slik at det blir tele i myra, og ikke at nedbøren kommer som regn slik at myrene blir bløte. Da blir det vanskelig, sier Skjørdal.

– Har slitt med en strekning på 1,2 kilometer

Løypene på Vestskauen er svært populære om vinteren og løypenettet sprer seg over store områder. Skiløypene på Vestskauen bruker å være blant de første løypene som blir kjørt om vinteren i distriktet.

– Grunnen er at vi kjører mye på skogsbilveien. Flere av løypene går på et fint nettverk av skogsbilveier, men flaskehalsen har vært et terrengparti fra parkeringsplassen ved Montebello arena opp til Steinmyr. Dette er en strekning på 1,2 kilometer som vi vanligvis sliter med, sier Skjørdal.

Dette har de imidlertid gjort noe med i sommer og skifolket kan glede seg.

– Vi har gjort en betydelig oppgradering denne sommeren og høsten. Vi har ferdigstilt traseen og gjort den til en oppgrusa turvei, samt arbeidd med noen bruer. Da kreves det ikke mer snø på strekningen enn det gjør på skogsbilvei. Det betyr at vi kan kjøre ganske tidlig dersom forholdene tilsier det, sier Skjørdal.

Arbeidet er gjennomført takket være et spleiselag av flere parter, blant annet brukerne selv.

– Dette er finansiert av brukere, lokale ildsjeler og det lokale næringslivet i Sande. Jeg vil gjerne få takke for samarbeidet, sier løypesjefen.

– Det kan være bitende kaldt

Han er ofte og kjører skiløyper på Vestskauen, og at det til tider kan være bitende kaldt kan han skrive under på.

– Spesielt når det er klarvær kan det være bitende kaldt her, helt ned mot 25 minusgrader. Grunnen er at den kalde lufta ligger stille og gjør det fryktelig kaldt. Det er ganske rart egentlig, for det kan være opp mot 15 grader i forskjell fra Lauvkollmyr og lenger nede, sier Skjørdal.

Nå håper han på mye kulde før snøen kommer, og ikke regn slik at myrene blir bløte.

– Dersom alt stemmer kan vi kjøre skiløyper allerede fra 15. november. Det som også blir bedre er at det nå er tilrettelagt bedre for dem som har litt mer vanskelig for å komme seg ut. Nå blir det mye lettere å komme seg opp til løypenettet siden det har kommet en gruset turvei, sier Skjørdal.

Les også

Mari (31) deler hus med svigers

Når det hvite kommer er løypesjefen for Holmestrand klar for mange timer bak spakene på tråkkemaskinen.

– Vi er heldige som har dette løypenettet og så nære løyper. Det er mange som bruker løypene, og det er vi glade for, sier Skjørdal.

Bildeserie

Disse var på byen i natt