Etter hektisk møtevirksomhet har Arbeiderpartiet med Elin Weggesrud, Senterpartiet med Tove Ødeskaug, Sosialistisk Venstreparti med Wenche Sandbugt Pettersen og Sande tverrpolitiske bygdeliste med Per Hartvig Olsen blitt enige om samarbeid og de har fått på plass et styringsdyktig flertall.

Alle gleder seg til å ta fatt på en krevende oppgave.

Første kvinne

Dette betyr at Weggesrud blir Sande kommunes første kvinnelige ordfører, Ødeskaug blir varaordfører, Bygdelista får plass i formannskapet og SV blir leder av hovedutvalg.

LES OGSÅ: Førstedamen i Sande 

– Vi er fire ulike partier som har kommet fram til en enighet. Noen konkrete hjertesaker har vi blitt enige om. Men vi vet at det vil bli politiske uenigheter og utfordringer, men vi gleder oss, sier Tove Ødeskaug. Hun legger til at de har vært i kontakt med flere partier og at de har avstått fra tilbudet fra høyresiden og takket ja til et samarbeid med Arbeiderpartiet.

– Vi mener at vår styrke er at vi har en felles forståelse for situasjonen Sande kommune står ovenfor. Vi har samarbeidet om budsjett og har en felles forståelse av realiteten, konstaterer Ødeskaug og Weggesrud.

– Vi vet at det er tøffe tider i kommunen. I tillegg kommer det et statsbudsjett som ikke er til å hoppe i taket av for Sande sin del, legger Weggesrud til.

LES OGSÅ: Her er det nye kommunestyret 

Respekt

– Vi er glade for å være en del av denne koalisjonen. Her er det respekt og rom for egne meninger. Samtidig som vi respekterer hverandres hjertesaker. Noen føringer er vi enige om, samtidig som det vi vil bli uenigheter i enkelte saker, sier Sandbugt Pettersen.

LES OGSÅ: Kampen om Bygdelista og Sp 

Senterpartiets valg er basert på samarbeidsformer som de tidligere har hatt, og vet fungerer.

– Vi gikk til valg på et partiprogram. Det er viktig for oss som parti å svare til forventningene fra våre velgere, sier Ødeskaug. For avstanden ble for stor politisk, hvis de skulle valgt samarbeidspartnere fra høyresiden.

Lærerikt samarbeid

Samarbeidet med Tverrpolitisk Bygdeliste ser partiene fram til.

– Vi kjenner Per Hartvig Olsen som en politiker som er ryddig, konkret, rett på sak og en som holder ord. I tillegg har han lang erfaring innen politikken. Vi tror det vil bli et lærerikt samarbeid for alle fire partier, mener Weggesrud.

LES OGSÅ: Frp går fram – Ap kraftig tilbake 

– Det er ingen tvil om at partiene vil oppleve hverandres ytterpunkter. Men vi er sikre på at vi skal løse dette med fire løsningsorienterte partier rundt bordet.

– Vi er forberedt på at det vil bli flere krevende saker fremover, men vi håper at det vil være en god tone i kommunestyret og at man kanskje kan være enige om de store linjene i kommunepolitikken. Da mener jeg alle de politiske partiene, sier Ødeskaug og Weggesrud samstemt.