Gå til sidens hovedinnhold

Sender utstyr til landsby i Gambia

Startet skole i Afrika for fem år siden:

Artikkelen er over 6 år gammel

Sammen med flere driver Monica Edland en skole i Gambia. Nå sender de nedover en container full av utstyr.

Det hele begynte med at Edland ble kjent med holmestrandkvinnen Seble Kefele. Sammen dro de til landsbyen Dasilame i Gambia, der Kefeles mann kommer fra.

– Vi oppdaget at mange barn der ikke lenger hadde noen skole å gå på, forteller Edland.

Container med buss

Gjennom organisasjonen norAfriends satte de for fem år siden i gang arbeidet med å bygge opp en skole. Nå har den nærmere 100 elever.

LES OGSÅ: Tidkrevende restaurering 

Edland og de andre i styret har sørget for at barna nå får mat en gang i uke på skolen, men de jobber kontinuerlig med å få til enda mer.

Torsdag 15. oktober sendes det ned en stor container med masse utstyr. Blant tingene er en minibuss, gitt av Sande Rotary og en gråtasstraktor, med verktøy. Den er det holmestrandmannen Karsten Solberg som gir. Barnebarnet hans, Stefan Solberg, er engasjert i saken, og skal sammen med Edland og 12 andre, reise til Gambia om en måned.

Containeren står nå på en gård i Korsgårdsveien i Botne.

Hjelp til selvhjelp

– Med både traktoren og minibussen er tanken å gi hjelp til selvhjelp. Traktoren skal brukes til å produsere mat, mens bussen skal hjelpe til med å transportere mat i forbindelse med skolen, fortelle Edland.

Det er også mange som har kommet med sykler, en del av dem ødelagte. Noe av poenget er å lære lokalbefolkningen å reparere syklene – og dermed å skaffe arbeidsplasser. Her er også madrasser, helseutstyr, skolemateriell, for eksempel en tavle fra en skole i Holmestrand.

Edland vil benytte anledningen til å takke to viktige sponsorer: Sande videregående skole og Sande Rotary. Sistnevnte har blant annet bidratt til boring etter vann, slik at hele landsbyen nå har tilgang på rent vann.

LES OGSÅ: En kommunal stayer trer av 

– Vi er veldig takknemlige for denne hjelpen, sier Edland.

Alt arbeid gjøres nemlig på frivillig basis – alle pengene som kommer inn, går rett til skolen og landsbyen.

Driver undervisning

Mye av motivasjonen ligger i å se at man virkelig kan utrette noe.

– Vi ser en stor forskjell mellom jentene som går på skole og dem som ikke gjør det. Førstnevnte får en helt annen selvtillit og blir ofte familiens overhode, forteller Edland.

Hun har vært i landsbyen tre ganger før. De legger vekt på å undervise elevene og lærerne i ulike emner, som for eksempel håndhygiene, kroppsøving, kosthold og grønnsaksdyrking. Denne gangen skal de lære kvinner som er analfabeter å lese. Til å hjelpe seg med det, har de med solcellepanel, slik at de kan lese på kvelden.

Edland forteller at organisasjonen har 15 faste faddere, men at de ønsker seg flere. Fadderne bidrar med 150 kroner i måneden.

– Hva gjør at dere engasjerer dere i dette her?

– Det er så gøy! Det er noe av det beste jeg gjør. Man får et helt annet perspektiv på verden. Vi er så heldige her i Norge, sier hun.

De ønsker mer utstyr før containeren shippes nedover torsdag 15. oktober.

– Noe vi virkelig trenger, er tannbørster og såpe. Det hadde vært fint om noen kunne sponse oss med det, smiler Edland.

Kommentarer til denne saken