Erasmus+ programmet er et utvekslingsprogram for studenter innenfor EU- og EØS-området. Programmet har holdt på helt siden 1987, og målet er å støtte oppbygning av høyere utdanning i Europa. Val videregående skole har flere prosjekter innen Erasmus+, og et av disse er et partnerskapsprosjekt med en skole i Frankrike.

Val videregående skole

Etter et år på Melsom Videregående Skole der jeg gikk på Naturbrukslinja, var jeg klar for å se mer av Norge. Så da bestemte jeg meg for at jeg ville gå på Akvakulturlinje helt oppe i Nord-Trøndelag, på Val videregående Skole.

Etter bare å ha vært på skolen i noen få uker, fikk jeg høre at det var mulighet for seks elever fra klassen å dra to uker til Frankrike og ha praksisukene sine der. Dette tenkte jeg var en stor mulighet. Siden det var så få som fikk reise, så måtte alle de som ville dra skrive en søknad om hvorfor akkurat de burde få dra.

Vi måtte videre gjennomføre et intervju med to av lærerne etterpå. Etter dette ble seks stykker trukket ut, og jeg var så heldig at jeg ble en av de seks!

Avreisedag

Etter lange tre uker med venting på at dagen skulle komme så vi skulle dra, så var den plutselig der raskere enn forventet. Lørdag den 19. September kl. 9 på morgen satte vi oss i minibussen og kjørte til Værnes flyplass i Trondheim.

Etter å ha vært igjennom sikkerhetssjekken og levert bagasjen, var vi på flyet nesten med en gang. Etter noen timer var det en kjapp mellomlanding i Amsterdam. Etter en rask løpetur gjennom den ganske så store flyplassen i Amsterdam rakk vi flyet til Bordeaux, og etter en busstur var vi endelig framme ved leiligheten vi skulle bo på.

Bodde på skole

Neste morgen sto alle sammen opp kl. 9 og alle var like nysgjerrige på hva som ventet oss. Vi reiste til skolen vi skulle være på som heter Lycee de la Mer.

Dette er en skole ikke bare for Akvakultur, men også for møbelsnekkere, båtbygging/båtreparasjon, motorreparasjon, arbeid med polyester etc.

Først fikk vi en omvisning over området som var et ganske fint sted som heter Gujan Mestras. Resten av dagene ble fylt med mange spennende besøk og aktiviteter, som besøk på et landbasert anlegg for oppdrett av regnbueørret, et anlegg som produserte russisk kaviar, østersoppdrett, båttur rundt i Arcachon-bassenget, Akvakulturmuseum i Arcachon, besøk på et eget østersmuseum, og en dag fikk vi til og med være med og jobbe på et østersanlegg!

Surfing i gymmen

Sånn de driver med østers i Frankrike, er de veldig avhengig av flo og fjære (6 meter tidevannsforskjell), så når vi først dro ut så ble det litt «dødtid» med venting før vi kunne kjøre inn til land igjen.

Vi deltok også sammen med de franske elevene i praktiske oppgaver, blant annet så vi på gyting for japanske muslinger, vi satte opp kulturer av mikroalger og samlet inn stamfisk av Seabass og Seabream.

Noe som var veldig gøy var at de hadde surfing i gymmen som vi fikk være med på. I fritiden og helga bada vi (det var flott vær) og vi fikk vi dra inn til Bordeaux og oppleve storbyen. De to ukene gikk fort, og nå er vi tilbake til hverdagen på Val. Heldigvis har vi mange herlige minner (både i hodet og på bilder/film) som vi kan ta fram når mørket og kulda siger på. Og så kan vi jo begynne å glede oss til gjenvisitt til våren fra elever fra Lycee de la Mer.