Beate Lindseths store samling av flettede julekurver vises i år på Sande gamle prestegård. Samlingen består av over 1000 kurver i forskjellige teknikker, mønstre og materialer. Her er kurver formet som fugler, kurver med silhuettmotiv av kjente personer og bitte små kurver med akkurat plass til en rosin.

Julekurv-kunstneren har funnet modeller av julekurver i gamle bøker, tidsskrifter og på postkort. Hun har eksperimentert med forskjellig papir og utviklet egne mønster. Hver gang hun ser en ny kurv har hun forsøkt å tegne den av og flette den. Etter hvert ble hun også interessert i historien bak kurvene.

Den gamle tofargede julekurven med glanset papir er ikke glemt, men utstillingen har mange utradisjonelle varianter både når det gjelder størrelse, fasong og materialvalg.

I Skandinavia er det en levende tradisjon å flette julekurver i papir. Tradisjonen kom sannsynligvis fra Tyskland på 1800-tallet, men er ikke lenger levende der.

- Den eldste, norske julekurven jeg har funnet er fra 1845 og er laget av et papirstykke. Kurven er bitteliten og har akkurat plass til en rosin, forteller Lindseth, som har laget kopier av kurven.

- Julekurver ble flettet i alle samfunnslag. De rike og velstående hadde råd til å kjøpe mønsterark. De som hadde minst å rutte med kunne samle på papir hele året og til og med bruke brødposen av gråpapir om de ikke hadde noe annet.

Det har ikke vært helt lett å finne de gamle eksemplene på juletrekurver. Museene i Skandinavia har ikke samlet systematisk på julepynt. Folk tok vare på kjøpepynten fordi den var verdifull, og det de hadde laget selv ble kastet fordi det ble stygt og slitt.

Lindseth lærte selv å flette julekurver fra faren sin da hun var barn. Han var flink og kunne mer enn vanlig sjakkfletting. Det har etter hvert blitt mange ulike mønstre og fargekombinasjoner i julekurvsamlingen. Mange av kurvene er imponerende i sin utførelse.

- Tipset er å bruke ei stoffsaks, så er det om å gjøre og ikke vri papiret. Nøyaktighet er svært nødvendig, forklarer hun.

Søndag 11. desember kan du lære julekurv-fletting av Beate Lindseth. Da holder hun først foredrag om julepyntens historie før det blir kurs.

Lyst til å lære kunsten? Da melder du deg på til kulturtjenesten i kommunen, og det kan være lurt å gjøre det raskt. Her gjelder førstemann til mølla, og det er begrenset med plasser.