- Vi føler oss lurt

Martin Gran, Per Martin Berg og Knut Anders Berg fra Venstre føler seg lurt.

Martin Gran, Per Martin Berg og Knut Anders Berg fra Venstre føler seg lurt.

Artikkelen er over 1 år gammel

– Innbyggerne i de tre kommunene har blitt lurt, dette blir ikke som forespeilet, sier Martin Gran, Per Martin og Knut Anders Berg i Venstre.

DEL

De mener nå at det er på tide at den nye kommunen må se enda lengre og sikte seg inn mot en sammenslåing med enten Tønsberg eller Drammen.

– Vi bli ikke det solide og robuste kommunen, slik tallene foreligger nå. Vi skulle få en mer robust kommune med bedre tjenester. Men slik blir det ikke, fortsetter de.

– Det eneste nye som har kommet ut av dette er nytt kommunevåpen, legger Per Martin til.

Berg, Berg og Gran er overbevist om at valget ikke hadde blitt som i dag hvis den økonomiske situasjonen var kjent på forhånd.

Les også: Må spare inn 86 millioner kroner

Reagerer

I tillegg reagerer de tre politikerne på at ordfører Alf Johan Svele fra Holmestrand har så sterke meninger om Sande og Sande sin økonomi.

– Det vi reagerte på var Svele sine uttalelser om kommunepolitikk og da spesielt skolestrukturen i Sande. Han kunne strekke ut en hånd til Sande og anerkjenne Sande VGS som en skole med plass til flere elever og en skole som har bedre resultater enn Holmestrand VGS, sier de.

– For oss virker det som et valgkamputspill, sier han med et smil.

– Jeg legger merke til at Ordføreren i Holmestrand trekker fram Sandehallen og barnehage i sin kritikk av økonomien i Sande. Her syns jeg han bommer helt. Prosjektet er et eksempel til etterfølgelse med tanke på å være kreativ med knappe ressurser. Svele bør i stedet for å kritisere prosjektet, ta lærdom av det da dette er, etter min mening, en svært klok måte å angripe utfordringer den nye kommunen vil ha. Også når det må bygges i Holmestrand, sier Martin Gran.

– Må tenke større

For gutta i Venstre påpeker at det er elementer i kommuneøkonomien i Holmestrand som også vil påvirke innbyggerne i det nye kommunen.

– VA-utgiftene er selvfølgelig selvkost, men det er innbyggerne som må ta regningen for utbedringer at vann- og avløpsnettet. I Sande er denne jobben tatt, mens det i Holmestrand er et stort etterslep, trekker de fram. Og dette stemmer og det har vært flere saker i Jarlsberg avis om dette vann og avløp både i Hof og Holmestrand.

Venstre mener den nye kommunen har to alternativer.

– Det er enten innføring av eiendomsskatt ellers må vi gå sammen med en større kommune, som Tønsberg eller Drammen, mener de.

– Men er ikke dette å ta det vel langt?

– Nei, vi mener at vi har blitt lurt lenge nok. Vi får ikke det som var hensikten. Ingen robust kommune og ingen styrkede tjenester. Da må vi tørre å tenke større. Vestfold er like stort som Bergen by, oppsummerer Knut Anders Berg.

– Vi ble lovet gull og grønne skoger, men den hestekuren ligger an til er ikke i nærheten av de kuttforslagene som har blitt lagt fram tidligere. Venstre sine budsjettforslag var balanserte og ikke så drastiske som det nå tegnes et bilde av i fremtiden, legger Per Martin til.

Knut Anders mener at dette ikke er slutten på kommunesammenslåingen.

Fram med planen

Venstre mener at Ap og posisjonen har mye å bevise.

– De har sagt at de har en plan og at den nye kommunen ikke skal ta regningen. Nå må de legge fram denne planen. De kan ikke lenger si at de har en løsning, de må dokumentere planene sine, avslutter de.

Artikkeltags