Sylvi Listhaug (Frp) går av som justisminister

GÅR AV: Tirsdag morgen trakk Sylvi Listhaug seg som justisminister.

GÅR AV: Tirsdag morgen trakk Sylvi Listhaug seg som justisminister. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Sylvi Listhaug sier hun ikke kan tillate at hennes avgang åpner for at Frp mister makt og trekker seg som justisminister.

DEL

(Drammens Tidende) – Jonas Gahr Støre er ikke egnet til å være norsk statsminister, sa Sylvi Listhaug under da hun møtte pressen tirsdag.

Listhaug kunngjorde at hun trekker seg som justis- og beredskapsminister klokken 8 tirsdag morgen. Samtidig gikk hun til frontalangrep på Ap-leder Jonas Gahr Støre for det hun kaller en «heksejakt».

– Målet i valgkampen var å holde Støre vekk fra statsministers kontor, og det er fortsatt målet. Han er ikke egnet til å være statsminister i Norge, sier hun.

– Jeg er glad Siv Jensen og resten av partiet støtter meg, men jeg vil ikke at Frp skal miste makt. Derfor går jeg av, sier Listhaug.

Samtidig kaller hun norsk politikk for en «ren barnehage».

– Da er det min oppgave å opptre voksent, sier hun.

Listhaug ga statsminister Erna Solberg beskjed om sin avgang mandag kveld.

Trakk seg tirsdag morgen

– Jeg er glad for at Siv og hele partiet var villig til å legge regjeringsdeltagelsen til side for å støtte meg som justisminister. Men jeg kan ikke tillate at min avgang åpner for at Frp mister makt og gjennomslag, skriver Listhaug i et innlegg som også blir postet på Facebook-sidene hennes.

Hun framholder at hun går av frivillig.

– Det har vært helt opp til meg selv om jeg skulle stå hele veien ut, eller om jeg skulle trekke meg, skriver Listhaug

LES OGSÅ: – Et koordinert angrep på Arbeiderpartiet

– Surrealistisk

Den kontroversielle Frp-politikeren beskriver den siste uken som «helt surrealistisk» og en «heksejakt».

– Et facebookinnlegg, som overhodet ikke hadde noe med 22. juli å gjøre, og som jeg har beklaget at ble lagt ut, har omgjort norsk politikk til en barnehage. Da mener jeg det er mitt ansvar å opptre voksent, framholder hun.

– Jeg har opplevd dette som en ren heksejakt, hvor hensikten til Jonas Gahr Støre tydeligvis har vært å kneble ytringsfriheten på et tema som er noe av det viktigste vi må diskutere for Norges framtid, fortsetter hun.

LES OGSÅ: Nå beklager også Helgheim uten forbehold

Vil ikke holde tett

Listhaug sier helt vanlige mennesker den siste uken er blitt stemplet og hengt ut på det groveste, bare fordi de støttet henne og Frp. Samtidig slår hun fast at hun absolutt ikke vil tie stille fra sin nye posisjon som stortingsrepresentant.

– Når jeg nå går av lover jeg å ikke gå stille i dørene på Stortinget. Nå kommer jeg til å konsentrere meg hundre prosent om å fronte Frps politikk sammen med mine gode stortingskolleger, sier Listhaug.

LES OGSÅ: Helgheim om Listhaug-bråket: – Utspillet var det jeg som hadde

Fakta om Sylvi Listhaug

LES HELE INNLEGGET HENNES HER:

Helleland har stor respekt for Listhaugs beslutning

Høyres parlamentariske leder, Trond Helleland, har stor respekt for at Sylvi Listhaug (Frp) går av som justisminister.

– Jeg synes Sylvi gir en veldig god begrunnelse, det har blitt en veldig vanskelig situasjon, sier Trond Helleland til NTB.

Avgangen han omtaler kommer etter et mistillitsforslag som et flertall av partiene på Stortinget stilte seg bak. Helleland mener at Listhaugs beslutning om å gå av var uselvisk.

– Hun sier også i kommentaren at Frp fortsatt skal være en del av regjeringssamarbeidet, og at hun ikke skal stille seg i veien for det, sier Helleland, for så å beskrive situasjonen som tøff for Listhaug.

Hun har bedt om unnskyldning og gjort det hun er blitt bedt om, men allikevel har presset fortsatt, så jeg har veldig stor respekt for den beslutningen hun har fattet, sier Trond Helleland.

På spørsmål om hvordan justisministerens avgang vil bli tatt imot av Høyres regjeringspartner Frp, svarer han følgende:

– Hun har hatt alle muligheter åpne, og når hun velger dette av egen fri vilje, vil jeg tro at det aksepteres av Frp.

Frp-Helgheim på Facebook etter Listhaugs avgang: Støre knytter motstandere til ABB

– Støre har forsøkt å kneble sine meningsmotstandere ved å knytte dem til ABB, slikt gjør bare en liten mann, sier Frps Jon Engen-Helgheim

– Der Jens Stoltenberg fremsto som en stor leder og klarte å samle nasjonen mot ytterliggående krefter i en svært krevende situasjon, har Støres oppgjør med 22. juli ført til enorm splittelse. Helt vanlige kvinner og menn er blitt stemplet som ytterliggående rasister og tillagt uhyrlige holdninger de ikke har, skriver Frps innvandringspolitiske talsmann Jon Engen-Helgheim i et Facebook-innlegg etter justisminister Sylvi Listhaugs avgang tirsdag morgen.

– Sylvi tar til motmæle mot Støres heksejakt og forsøk på å kneble den politiske debatten, hun gjør det ved å gå av for fortsatt å kunne snakke åpent, sier han.

Foto:

Dette har skjedd i Listhaug-saken:

Tidslinje over saken som startet med justisminister Sylvi Listhaugs utspill om terrorisme og Arbeiderpartiet. Saken hadde sitt utspring i et forslag om å kunne frata norske fremmedkrigere statsborgerskapet ved en administrativ forordning. Dette forslaget fikk ikke flertall i Stortinget.

*Fredag 9. mars legger Sylvi Listhaug ut et bilde på Facebook av islamister med teksten: «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet. Lik og del». Mange oppfatter innlegget som sterkt krenkende i lys av terroren på Utøya i 2011.

*Lørdag 10. mars anmoder Ap-leder Jonas Gahr Støre statsminister Erna Solberg om å irettesette Listhaug, noe Solberg avviser.

*Søndag 11. mars: Støre kaller Solberg «dønn feig» når statsministeren ikke vil sette foten ned for Listhaugs «grove overtramp».

*Mandag 12. mars innrømmer Solberg at tonen i Listhaugs Facebook-post var for tøff, mens Frp-leder Siv Jensen kaller det hele en «diskusjon om ord».

*Mandag 12. mars: Regjeringen møtes til budsjettkonferanse i Hurdal. Listhaug vil ikke kommentere saken.

*Mandag 12. mars: AUF gikk ut og antyder at statsminister Solberg ikke vil bli invitert til Utøya for å markere 22. juli.

*Tirsdag 13. mars: KrF forlanger at Sylvi Listhaug kommer til Stortinget og beklager utspillet på Facebook.

*Tirsdag 13. mars legger Listhaug ut en post på sin Facebook-side der hun sier at det aldri var meningen at den opprinnelige meldingen skulle kunne knyttes til massakren på Utøya.

*Onsdag 14. mars: Sylvi Listhaug sletter «terroristinnlegget» fra Facebook på grunn av manglende rettigheter til å bruke bildet fra Associated Press.

*Onsdag 14. mars: Partiet Rødt fremmer mistillitsforslag mot justisminister Sylvi Listhaug.

*Onsdag 14. mars: Statsminister Solberg ber på vegne av hele regjeringen om unnskyldning for Listhaugs terrorutspill. Hun sier hun fortsatt har tillit til Listhaug som statsråd.

*Torsdag 15. mars: Sylvi Listhaug ber fra Stortingets talerstol om unnskyldning for utspillet. Stortinget vedtar et såkalt daddelforslag, som innebærer sterk kritikk av Listhaug og Ap-leder Støre slår fast at Listhaugs unnskyldning ikke holder.

*Fredag 16. mars: Ap og de øvrige opposisjonspartiene gjør det klart at de vil stemme for Rødts mistillitsforslag. Listhaug lar seg avbilde i Justisdepartementet med et hav av blomster og hilsener.

*Lørdag 17. mars: Ap-leder Støre sier at partiet kan akseptere at Listhaug fortsetter i regjeringen, men i en annen ministerpost. Også KrF-leder Knut Arild Hareide sier dette kan være løsningen for å unngå mistillit.

*Lørdag 17. mars: Frp-leder Siv Jensen gjentar at hun har full tillit til Listhaug, og flere andre Frp-ere sier det er uaktuelt å flytte Listhaug til et annet departement.

*Søndag 18. mars: Støre gjentar at han er innstilt på å felle regjeringen i stortingsmøtet tirsdag.

*Mandag 19. mars: KrF-leder Knut Arild Hareide slår fast at statsministeren må «ta grep» for å unngå en mistillitssituasjon.

*Tirsdag 20. mars: Klokken 8, to timer før skjebnemøtet i Stortinget skal ta stilling til mistillit mot Sylvi Listhaug, melder NTB at hun trekker seg som statsråd.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken