Gå til sidens hovedinnhold

Økologisk utstillingsvindu

Artikkelen er over 5 år gammel

-Jeg er stolt over Vestfold som foregangsfylke hva gjelder økologisk drift, og at Sande går foran og viser hvordan det kan gjøres, sa fylkesmann Erling Lae da han sammen med en delegasjon fra Fylkesmannen i Vestfold besøkte Rosnes Gårdsdrift AS og Rosnes Krydder AS i Sande.

Med jevne mellomrom besøker fylkesmannen bedrifter i fylket for å bli kjent med næringslivet og lytte til hvordan næringslivslederne opplever samarbeidet med statlige organisasjoner i fylket, deriblant Fylkesmannens egen organisasjon.

Bedre informasjon

Uten informasjon og bedre opplæring vil den økologiske gårdsdrift bli stående på dagens nivå uten ekspansjon. Kunnskapen om økologisk drift og økologiske produkter må økes.

Landbrukshøyskolen bør ha bedre informasjon og lære om økologisk drift til sine elever. Det er Erik Rosnes, styreleder av Rosnes Gårdsdrift AS som kommer med forslaget til delegasjonen fra fylkesmannens kontor.

LES OGSÅ: Historien om industrien  

Norges eneste hel-økologiske landbruksskole finner vi hos Sogn Jord- og Hagebruksskole.

Dette er en videregående skole med undervisning kun for økologisk landbruk hvor gårdsbruket er skolens viktigste klasserom. Ønsker du å bli agronom i økologisk landbruk, må du søke deg til denne skolen.

Positive helseeffekter

Økologisk mat inneholder mer av enkelte næringsstoffer, og noen studier viser positiv effekt på både atopiske sykdommer og immunforsvaret hos mennesker, kan vi lese fra matportalen.no hos Mattilsynet.

Rapporten som saken bygger på er laget av Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM 2014), på oppdrag fra Mattilsynet. Rapporten viser at økologisk mat kan inneholde mer av enkelte næringsstoffer og bioaktive forbindelser enn konvensjonelt fremstilt mat.

LES OGSÅ: Vil bevare Sande som egen kommune  

Det finnes likevel ikke nok kunnskap til å si noe om sammenhengen mellom næringsverdien i økologisk mat og den faktiske helseeffekten.

Økologisk krydder

Hos Rosnes Gårdsdrift AS i Sande er det totalt 11 mål å dyrke. Her ventes blant annet gulrøtter, rød og gulbeter, pastinakk, selleri, kålrot, gresskar potet, rød og hvitkål for å nevne noe av produksjonen. Nytt av året er prøveproduksjon av purre og Mangold.

Jordbærene er noe senere i år grunnet været, men store jordbærland forteller at det blir bær å få kjøpt på torget også i år.

LES OGSÅ: Syr tepper til syke barn  

Erik Rosnes forteller at de allerede har bestilling på 30.000 gresskar.

Inne i drivhusene bugner det av krydderplanter og blomster, samtidig går såmaskinen for fullt. Åtte dekar med krydder og tre dekar med potteroser dekker hele lokalet.

Det lukter godt av koriander, estragon, rosmarin, mynte, salvie og ikke minst basilikum, som for øvrig dekker 40 prosent av markedet.

Innovasjon Sande

Økologisk jordbruk trenger et løft. Her går Sande foran. For å få fart i produksjonen av økologisk mat, trenger vi flere økologiske heltidsbønder med små og større gårdsbruk til å stimulere vekst og produksjon.

Kanskje er det en idé med økologisk samarbeid mellom produsentene i Vestfold for å informere om moderne økologisk produksjon.

Skal man vente på at de store matkjedene skal bestemme fart, økning og omsetning av økologiske produkter, kan man måtte vente lenge. Felles markedsføring og opplysning fra produsentene selv eller med statlig/fylkeskommunalt tilskudd vil kanskje hjelpe til at flere vil satse på økologisk produksjon. Danskene kan, hvorfor skal ikke vi kunne.

Økofestivalen

Landets største og beste økofestival finner vi i Sande. Første Økofestival ble arrangert i 2006, med ønske om å vise Sande som en god og fremtidsrettet økokommune.

Festivalen fyller både et nasjonalt, regionalt og lokalt behov. Selve festivalplassen er torget i Sande, hvor store telt settes opp slik at festivalen kan gjennomføres uansett vær.

Produksjonen av økologiske grønnsaker har lenge vært tyngdepunktet i Sande.

Drivkraften for Økofestivalen er å vise et mangfold av økologiske produkter og økologisk produksjon som et godt og fremtidsrettet alternativ.

Det kreves selvsagt mange frivillige sjeler og god økonomi for å få gjennomført Økofestivalen, som derfor er avhengig av både sponsorer og tilskudd fra fylke og kommune.

Årets Økofestival går av stabelen 15–16. august. Det er bare å krysse av på kalenderen.

Kommentarer til denne saken