Gå til sidens hovedinnhold

Klare for sommerleir på Utøya

Artikkelen er over 6 år gammel

For fire år siden svømte Fredrik Christensen fra terroristens kuler. Nå gleder han seg til å ta tilbake Utøya.

– Det var fint, kan du sende det til meg?

Selfiene sitter løst for AUF-ere på tur. Vi er på vei over Tyrifjorden med den etter hvert så omtalte ferga MS Thorbjørn. Båtturen tar få minutter og målet er Utøya. Torsdag 6. august starter sommerleiren.

Klump i magen

«På mandag er vi på Utøya og har den siste dugnaden før leir, da er du velkommen til å være med. Så kan vi ta intervjuet på Utøya». Slik lød mailen til undertegnede fra leder i Sande AUF, Fredrik Christensen.

Journalisten i meg sa ja med en gang. Resten måtte jeg jobbe litt med. Hvordan ville det bli?

Riksvei 285 fra Tranby snirkler seg vestover mot endestasjonen. Jeg tenker på alle som kjørte denne veien den grusomme sommerkvelden i 2011 for å få klarhet i hva som hadde skjedd med sønnen, datteren, søsteren, broren ...

LES OGSÅ: Vil få de unge til å engasjere seg 

Jeg kjenner en klump i magen. Plutselig dukker øya med det hvite huset opp på venstre side. Ferga MS Thorbjørn. Jeg har sett det mange ganger før. Men nå er det virkelig.

Gøy og lærerikt

– Det blir spennende. Det er greit å se det før det starter, sier sandejenta Hilde Lauritsen (17) og myser ut mot øya.

Hun ble medlem av AUF i november i fjor.

– Det er rart å tenke på alt som har skjedd. Men jeg har hørt så mye positivt om leiren. Jeg tror det blir gøy og lærerikt, sier hun.

Fredrik Christensen (23) var på øya i 2011. Da skytingen begynte, løp han mot pumpehuset og gjemte seg i en fjellsprekk. Etter hvert la han på svøm og ble plukket opp av en båt.

– Jeg føler at jeg ble skånet for mye ved å komme meg bort. Det var endel ting jeg slapp å se. Jeg hadde det vondt i starten, men har brukt tiden til å bearbeide følelsene. Nå går det bra, sier Fredrik, som til daglig er telemontør-lærling.

Få på plass stoler

Han mener det er riktig å ta Utøya tilbake nå.

– Men enhver må føle på prosessen selv. Vi har respekt for alle syn, det er viktig. Jeg var raskt tilbake etter 22. juli og har vært her flere ganger. Jeg har ikke den følelsen av å komme hit nå som jeg hadde rett etterpå, forteller han.

LES OGSÅ: Uklarheter rundt beregningen av eiendomsskatt 

Det er mye som skal gjøres før torsdagens innrykk. Dugnaden i dag består av å få på plass stoler i det nye hovedbygget. På vei opp fra ferga blir vi møtt av leirdriftssjef Renate Tårnes som forteller at det meste er i rute. Også at mange vil til Utøya i år.

– Vi får påmeldinger hele veien. Det ser veldig bra ut. Jeg tror det er mange som har lyst til å ta øya i bruk igjen, sier hun.

Det sosiale viktig

Jeg spør Fredrik om hva han gleder seg mest til.

– For meg er kanskje det aller gøyeste fotball- og volleyballturneringene mot de andre fylkene, smiler han.

Det sosiale er for mange det som gjør at man kommer tilbake år etter år. Men for de unge politikerspirene er det også mye å lære på leiren.

– Jonas (Gahr Støre, journ. anm.) kommer hit for første gang som leder. Det blir spennende, sier Fredrik.

LES OGSÅ: Listeforslagene er klare 

Ellers står politiske verksteder på programmet. Tema i år er internasjonal politikk.

– Også har vi pleid å ha speed dating. Jeg var med på det første året. Men det resulterte ikke i kjæreste for min del, ler han.

Venner for livet

Utøyas historie som leirsted for arbeiderbevegelsen startet på 1930-tallet. «Et av de stedene som har preget norsk politikk mest de siste 60 årene», sa Jens Stoltenberg i en tale i forbindelse med 60-årsjubiléet for AUFs overtakelse av Utøya i 2010.

– Man får venner for livet. Og det skapes nettverk på tvers av fylkene, forteller Fredrik.

– På hvilken måte tror du leiren vil bli preget av 22. juli?

– Jeg tror vi vil snakke om det. Og minnes dem som har gått bort. Samtidig skal vi prøve å fylle leiren med det den har vært før 2011, sier Fredrik.

Over 200 turer

På kaia står fergeskipper Ragnar Braata klar til å kjøre meg tilbake. Han driver også turistbåten «Dronning Tyra» som går på Tyrifjorden, og ble kontaktet rett etter terrorangrepet.

– Jeg var på ferie i Hallingdal, og er glad for det. Jeg hadde ikke hatt godt av det, sier han.

Det har blitt over 2.000 turer med MS Thorbjørn.

– Vi merker det på kroppen, alle vi som har vært med disse årene. Jeg har kjørt mange over til minnemarkeringer. Noen av ansiktene glemmer jeg ikke.

Men at det nå er leir på Utøya igjen, er han glad for.

– Det er en fantastisk milepæl for AUF, men også for hele Norge, sier han.

Ferga glir lett gjennom den speilblanke sjøen. På fastland venter flere forventningsfulle ungdommer. Jeg skjønner hva fergeskipperen mener.

Kommentarer til denne saken