Holm-Nykirke: Nå legges én kilometer spor om dagen

Sporbyggetoget er i gang med å bygge jernbanespor.

Sporbyggetoget er i gang med å bygge jernbanespor. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Tirsdag 3. november kom sporbyggetoget i gang med å bygge jernbanespor fra Fegstad og nordover. Det 200 meter lange sporbyggetoget legger betongsviller og skinner på plass med imponerende hastighet.

DEL

Det er entreprenøren Infranord som utfører arbeidet, og toget er det eneste av sitt slag i Europa (det er tre i hele verden). Det har tidligere jobbet seg nedover langs Mjøsa, og nå er det altså i Holmestrand.

På forhånd var det bygd jernbanespor manuelt fra eksisterende spor og rett innenfor tunnelåpningen. Sporbyggetoget har hjul og belte foran, sånn at den første delen av toget kan kjøre på pukken. Den mellomste sørger for at sviller og skinner kommer på plass. Den siste delen av toget og svillevognene har vanlige "toghjul", og kjører på skinnene det selv bygger!

LES OGSÅ: Skjeggestadbrua åpner til sommeren

Syv dager i uka

Det er fem mann på selve maskinen, hvorav tre sitter inni og to går utenfor. I tillegg er to til fire personer med som hjelpemannskap, og som bl.a. sjekker sviller og fester bak.

Sporbyggetoget er i drift ti timer om dagen, syv dager i uka. Så tar mannskapet fri en uke, før det er på'n igjen. Dette betyr at de er ferdige fra Fegstad til stasjonsområdet i løpet av november.

LES OGSÅ: Skatt på næring 

Deretter begynner de på Holm, og arbeider seg nordfra mot stasjonen - forutsatt at leveringen av sviller og skinner går som det skal. Skinner, i 120 meter lange deler, blir lagt ut på forhånd.Hver dag brukes det ca 1584 sviller (åtte vogner), og disse må fraktes inn fra produsenten på Hønefoss.

Økt aktivitet på Holm

Fra uke 49 2015 og til uke 05 i 2016 vil det bli økt transport inn til Holm av maskiner som leverer varer. Fra 4. til 8. januar 2016 kommer det pukktog på nattetid til Holm.

– Vi vurderer nå om dette arbeidet, når det pågår like innenfor tunnelåpningen, vil forstyrre de nærmeste naboene. I så fall vil vi tilby de berørte alternativ overnatting, sier nabokontakt Vigdis Tandberg.

Artikkeltags