Alvorlig bakterieutbrudd: Fem personer smittet

Av

Folkehelseinstituttet er i full sving med å sport smittekilden etter at flere personer er smittet av samme alvorlige bakterie på én måned.

DEL

(Moss Avis) Fire av de fem smittede personene har utviklet alvorlig nyresykdom, skriver Nettavisen.

Det opplyser Folkehelseinsituttet selv på sine nettsider fredag ettermiddag.

Fra august av har det statlige forvaltningsorganet funnet samme variant av bakterien Enterohaemorrhagisk E. coli (EHEC) hos tre personer, men det er også sjanse for at prøver fra ytterligere to personer kan inneholde det samme.

Alvorlig nyresykdom

Pasientene kommer fra Hordaland, Aust-Agder, Trøndelag og Hedmark, hvorav ett av de er et barn, og fire personer er over 70 år.

De fire personene har utviklet den alvorlige nyresykdommen Hemolytisk uremisk syndrom (HUS).

Mens det fortsatt pågår analyse av to av tilfellene, er det påvist DNA-profiler med de samme bakteriene hos de tre andre personene.

Kampen om å avdekke smittekilden pågår nå, og folkehelseinstituttet samarbeider med kommunehelsetjenesten, Mattilsynet og Veterinærinstituttet.

Internasjonal sjekk

Partene jobber med å avdekke om smittekilden kan ha vært felles.

Det er blitt gjort intervjuer med pasientene, samt tilsyn av serveringssteder og institusjoner.

- Etterforskningsarbeid kan være komplisert og ta tid, og i mange saker vil man ikke klare å finne smittekilden eller å avklare om det dreier seg om en felles kilde, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet.

Folkehelseinstituttet har også nådd ut til internasjonale samarbeidspartnere for å sjekke opp om andre har sett samme type bakterie.

Artikkeltags