(Drammens Tidende)

6,2 millimeter regn. Det er alt Drammen har fått hittil i juli. Normalt pleier vi å få godt over 50 millimeter.

Heller ikke de neste dagene er det stort i vente, ifølge meteorologene.

Fram til fredag vil det bli tørt og pent vær. Temperaturen er ventet å bikke 30-tallet flere dager.

Det betyr dessverre at skogbrannfaren vil øke ytterligere – til stor fortvilelse for brannvesenet.

LES OGSÅ: 177 søkte på skogbrannstillinger i løpet av helgen

Ustabilt vær i vente

Men skal vi tro statsmeteorolog Bente Wahl er det håp i sikte. Allerede til helgen vil været snu. Høytrykket som har satt seg fast over Østlandet, har endelig tenkt å flytte på seg.

– Det åpner for mer ustabilt vær, og sannsynligheten for nedbør blir atskillig større. Natt til mandag ser foreløpig våtest ut, men det er fortsatt lenge til og prognosene kan fortsatt endre seg, sier Wahl.

Som du kan se på bildet under er det 40-60 prosent sannsynlighet for nedbør til helgen. Hittil i juli har sannsynligheten vært rundt null prosent (artikkelen fortsetter under bildet):Med helgens bygevær følger også mulighetene for lyn og torden. Det kan by på store utfordringer for brannvesenet.

– Prognosene er grusomme. Det er ordentlig skummelt og vanskelig. Sannsynlighet for at det oppstår nye skogbranner er veldig høy, sier beredskapskoordinator Henrik Trømborg i Drammensregionens brannvesen.

De har nå opprettet 20 midlertidige stillinger i skogbranntroppen som følge av den ekstraordinære situasjonen.

LES OGSÅ: Skogarbeidere kan bli permittert på grunn av tørken

Ikke nok

Statsmeteorolog Bente Wahl sier det er vanskelig å anslå hvor mye regn vi vil få til helgen. Dette på grunn av de usikre prognosene.

Er vi heldige kan vi få opp mot 30 millimeter.

– Men det er ikke sikkert det blir så mye. Vi får kanskje en runde med skikkelig regn, men det vil fortsatt gå en god stund før vi får nedbør av betydning, tror Wahl.

I kartet under kan du se hvor mye, eller lite, regn de forskjellige kommunene rundt Drammen har fått hittil i juli. Ikke alle kommuner er med, da det mangler data fra Meteorologisk institutt.