Nå må du finne fram paraplyen

Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Torsdag blir det væromslag på Østlandet. Sol og varme byttes ut med regn og lavere temperaturer.

DEL

(Drammens Tidende) – Det er et lavtrykk som kommer inn over Sør-Norge, og det kan bli noe nedbør fra torsdag, men ikke store mengder, sier statsmeteorolog Magnus Ovhed til Nettavisen.

Slik prognosene er nå ser regnværet ut til å fortsette ut uken. Det er for tiden moderat skogbrannfare på Østlandet, så nedbøren vil komme godt med.

I Drammen har det kun kommet 0,3 millimeter regn hittil i april, og det har ikke kommet nedbør av betydning siden 17. mars.

Sol og kraftig pollenspredning

Før væromslaget er det heldigvis ventet opphold og perioder med mye sol. Enkelte dager kan vi få opp mot 18 grader.

Også starten av neste uke ser det ut til å bli fint vårvær med rundt 15 grader på dagtid.

Det er for tiden kraftig spredning av bjørkepollen. Her er noen tips og råd fra Norges Astma- og allergiforbund:

Pollenvettreglene:

Pollenvettregelene

1. Ta medisin etter legens anvisninger. Start i tide før symptomene blir for sterke. Medisinene skal tas regelmessig og forebyggende, selv om du på enkelte dager har få eller ingen plager.

2. Ta hensyn til egen allmenntilstand, særlig ved fysiske kraftanstrengelser. Vær forsiktig med hard trening ute når spredningen er på sitt sterkeste. Vær obs på mulige kryssreaksjoner fra frukt og grønt. Alkoholinntak kan forverre symptomene.

3. Vask ansikt og hender når du har vært ute. Skyll håret og skift putevar før leggetid. Det hjelper å dekke til håret og å bruke solbriller ute.

4. Ekstra rengjøring kan redusere konsentrasjonen av pollenpartiklene som har samlet og festet seg på overflater og i tekstiler. Pollen fester seg lett til støv og virvles opp.

5. Unngå lufting med vindu/dører, når pollenutslippet er størst, fra morgen til ut på ettermiddagen. På dager med fint og varmt vær vil det også være mye pollen på kvelden. Luft sent på kvelden eller natten til tidlig på morgenen, men med måte – det slipper alltid pollen inn. Tørk klær inne.

6. Skift filtre i ventilasjonssystemer før og etter pollensesongen. Hold bilens dører, soltak og vinduer lukket, sjekk om du må skifte pollenfilter i bilen.

7. Pollen fester seg i pelsen på kjæledyr, dusj eller børstning hjelper (utendørs).

8. Informer gjerne omgangskrets, arbeidsgiver m.fl. om sykdommen slik at de forstår, kan ta hensyn og tilrettelegge. Studenter kan søke om forlenget eksamenstid.

9. Ta ferie fra pollenspredningen/pollenplagene – høyt til fjells, langs kysten, eller i utlandet der hvor spredningen kan være mindre.

10. Pollenmaske som dekker nese og munn minsker innånding av pollen. Pollennett kan plasseres over vinduer og dører og slipper inn mindre pollen i boligen.

Kilde: NAAF

Artikkeltags