Eierselskapet til konkursrammede Knupp også konkurs: – Den så vi ikke komme

DEN GANG: Fra juni 2016 da Knut Anders Berg og Ole Kind fra Sande startet hagesenterkjeden Knupp. De eier halvparten hver av Markens Grøde Kindberg AS, som nå også er konkurs.

DEN GANG: Fra juni 2016 da Knut Anders Berg og Ole Kind fra Sande startet hagesenterkjeden Knupp. De eier halvparten hver av Markens Grøde Kindberg AS, som nå også er konkurs. Foto:

Mandag ble – noe overraskende – eierselskapet til den konkursrammede Knupp-kjeden også slått konkurs. Årsaken var en slags dobbeltføring av moms.

DEL

(Drammens Tidende) SANDE: Opprinnelig besto hagesentrene som utgjorde Knupp-kjeden av flere selvstendige aksjeselskaper, med Markens Grøde Kindberg AS som morselskap.

Så ble de slått sammen til ett selskap, Knupp AS, men fortsatt hadde Markens Grøde Kindberg moms-ansvaret.

– Det var litt overraskende at det ble åpnet konkurs på mandag. Årsaken er at det er Markens Grøde som er ansvarlig for merverdiavgift og får kravene, mens Knupp betalte dem. Det er en konstruksjon jeg ikke har sett før, sier advokat Lene Langseth.

Hun er bobestyrer for konkursen i Knupp AS – hagesenterkjeden som det ble åpnet konkurs i 21. november i fjor. Hun er nå også bobestyrer for konkursen i Markens Grøde Kindberg.

Det var Skatt sør som begjærte konkurs med et momskrav for tredje termin på nesten 2,5 millioner kroner.

Krav på 62,1 millioner

Tirsdag var det første skiftesamling etter konkursen i Knupp AS, og her la Langseth fram en midlertidig innberetning. Den viser at det er kommet inn 86 krav på til sammen 62,1 millioner kroner.

– Det største kravet er huseier for hagesenteret i Sarpsborg, som er på hele 30,8 millioner. Men dette kravet inneholder også fremtidig husleiekrav fram mot 2030, så det er nok ikke helt reelt, sier Langseth.

Også bankens krav på 18,9 millioner vil bli justert med tanke på pant og garantier.

Uansett så er det ikke penger i boet til å betale kreditorer. Derfor vil bobestyreren heller ikke bruke tid på å gå gjennom disse kravene.

– Det viktigste – og mest tidkrevende arbeidet – består i å hjelpe de ansatte. Det er i alt 128 heltids- og deltidsansatte som kan ha lønn og feriepenger til gode, sier bobestyreren.

Flere av de ansatte har allerede fått godtatt sine krav i Nav Lønnsgaranti.

Saken fortsetter under bildet

BOBESTYRER: Lene Langseth, advokat Svensson Nøkleby Advokatfirma ANS.

BOBESTYRER: Lene Langseth, advokat Svensson Nøkleby Advokatfirma ANS. Foto:

– Ble for tøft i Sarpsborg

Når det gjelder årsaken til konkursen i Knupp, så peker bobestyreren på driften av hagesentrene i Sarpsborg og Drammen.

Hagesenteret i Sarpsborg påførte Knupp store tap, og senteret ble lagt ned før konkursåpning.

– Det ble for tøft å drive i Sarpsborg. Det er en helt annen handelskonkurranse med Sverige like ved, og kundene er mye mer opptatt av tilbud. Vi hadde godt besøk når vi hadde tilbud og kampanjer, men vi hadde ikke penger nok til å skaffe oss en fast kundemasse – det tar gjerne tre til fem år, sier Ole Kind, styreleder både i Knupp AS og Markens Grøde Kindberg AS.

Han eier 50 prosent av aksjene i Markens Grøde Kindberg AS gjennom Kind AS. Markens Grøde Kindberg eier igjen 88,5 prosent av aksjene i Knupp AS.

Kostnader til flytting

– At vi ikke tjente penger i Drammen i fjor skyldes at vi hadde ekstra kostnader i forbindelse med flytting til nye og større lokaler, sier Kind til Drammens Tidende.

– Hva med konkursen i Markens Grøde Kindberg AS?

– Den så vi ikke komme, men det er en følgekonkurs av konkursen i Knupp AS. Vi var dessverre ikke klar over at merverdiavgift ble avkrevet av det ene selskapet og betalt av det andre, sier Ole Kind.

Ansatte har fått nye jobber

Flere av de ansatte i Knupp AS har fått seg nye jobber. Hagesenterkjeden Olsens Enke overtok flere av Knupp-butikkene fra konkursboet, og har videreført butikkene i Drammen, Sande, Horten og Notodden.

Butikken i Hadeland er solgt videre, mens avdelingen i Larvik er lagt ned.

– Jeg er veldig glad for at en ny og solid eier har overtatt, og at det har løst seg for flere av de ansatte. Jeg må også berømme banken for god dialog, sier Ole Kind.

Bobestyrer Lene Langseth regner med en god del arbeid fremover med konkursboet for å avklare ansattes lønn og feriepenger. For øvrig betegner hun boarbeidet og regnskapsførselen så langt som ryddig.

Artikkeltags