Nå er det flere som tar «lappen» igjen

– Vi er overrasket over at stadig flere 18-åringer tar førerkort. Det sier kommunikasjonssjef i Naf, Inger Elisabeth Sagedal.

– Vi er overrasket over at stadig flere 18-åringer tar førerkort. Det sier kommunikasjonssjef i Naf, Inger Elisabeth Sagedal. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Etter mange år med nedgang har antallet som tar førerkort når de er 18 år økt igjen de siste årene.

DEL

(Siste) – Årsakene er nok flere, men nå er det flere muligheter for å disponere bil uten å eie den. Derfor synes nok flere unge at det er kjekt å ha lappen, sier Inger Elisabeth Sagedal. Hun er kommunikasjonssjef i Norges Automobilforbund (Naf).

Transportøkonomisk institutt (TØI) har undersøkt hvor mange unge som tar førerkort for bil. I 1994 tok 59 prosent av alle 18-åringer førerkortet, mens andelen var nede på 37 prosent i 2007.

Nå er trenden definitivt i endring. I 2015 tok 47 prosent av alle 18-åringer førerkort.

– Vi er litt overrasket over denne økningen. Det er stikk motsatt utvikling av hva både vi og andre har trodd på, sier Sagedal.

Tidligere tok ungdom førerkort for så å kjøpe seg en bil. Slik er det ikke lengre. De siste årene har delingsøkonomien gjort at det er flere muligheter for å kunne disponere en bil.

Man kan leie av privatfolk på Nabobil, og mobilitetstjenester vil det komme mer av i årene som kommer.

Fellesnevneren er at man må ha lappen for å benytte seg av disse tjenestene.

– Det er fortsatt et stykke fram til vi får førerløse biler. Så i overskuelig fratid er det viktig med førerkort på bil selv om man ikke skal eie bil selv, påpeker Inger Elisabeth Sagedal.

Bilene er også i endring. Det ene er at elbiler er mer stuerene i et miljøperspektiv, men lav- og nullutslippsbiler har også automatgir. Flere og flere velger også automatgir på tradisjonelle biler, og automatgir gjør det mindre teknisk å kjøre en bil.

– Terskelen for å ta lappen er lavere nå når automatgir begynner å bli vanlig. Det gjør det rett og slett enklere å lære seg å kjøre bil, sier Inger Elisabeth Sagedal. (ANB)

Artikkeltags