Strandryddedagen en nødvendighet

Mengder: På Bjerkøya er blant andre Marianne Fossen og Odd Eivind Gabrielsen i aksjon. Alle foto: Svein-Ivar Pedersen

Mengder: På Bjerkøya er blant andre Marianne Fossen og Odd Eivind Gabrielsen i aksjon. Alle foto: Svein-Ivar Pedersen

Av

Resultatet av årets strandrydding viste at folk er blitt flinkere til å ta med seg søppel etter strandbesøk, men fortsatt er det mye plast og isopor som kommer inn til kysten via sjøen.

DEL

Strandryddedagen 2019Mange frivillige hadde meldt seg til årets strandryddedag, noen kom på privat initiativ, andre fra organisasjoner som Rotary og Lions. Sande Bygdeungdomslag stilte opp med flere allerede lørdag, og plukket søppel fra Bjerkøymoloen til Sando brygge.

Les også: - Skjemmes over hva vi kaster

Meget fornøyd

- Vi hadde ni roder ute fordelt langs strendene i Sande, forteller aksjonsleder Toril Ågedal. På søndag var det rundt 50 personer ute og plukket søppel, i tillegg var bygdeungdomslaget ute på lørdag. Det er flott å se at så mange stiller opp, spesielt gledelig er det at barnefamilier er med på aksjonen. Vi har et samarbeid med Skjærgårdstjenesten som tar med seg det som er samlet ute på holmene i fjorden.

- Det er for øvrig trist å se at det fortsatt ligger en del båtvrak rundt omkring, dette må vi sørge for få gjort noe med, sier Toril Ågedal.

Vi møter Anja Kopstad sammen med sin mann Thomas og sønn Emrik på Bekkestranda.

- Det er tydelig at folk er mer miljøbevisst og plukker opp etter seg, mener Anja Kopstad.

- Det er ikke like mye etterlatenskaper langs strendene enn tidligere. I tillegg har vi registrert at det er mindre søppel langs skoleveiene enn før, så også skoleelevene virker mer miljøbevisste. Det som skremmer litt, er søpla i veikanten som helt tydelig er blitt kastet ut fra bilene som ferdes langs veien, sier Anja.

Les også: Batterijakt for Galleberg-elever

Rodevakt ved Øgarden

En av de frivillige under dagens aksjon finner vi som rodevakt like før grensa til Holmestrand. Knut Enger forteller at det langs kysten nedenfor Øgarden er 8 personer i gang. Vi møter ekteparet Unni Veie Vestgarden og Frode Vestgarden som svinger inn med en henger full av søppel som skal opp i containeren.

- Dette er andre lasten de kommer med, forteller Knut Enger før han kaster seg rundt og hjelper til med å laste av tilhengeren. Det meste av dette er søppel som har kommet inn sjøveien, sier Knut som setter seg ned i fluktstolen han har med og byr på en kopp kaffe.

Les også: – Hvem eier denne søpla?

Bygdeungdom rydder

Allerede lørdag formiddag var bygdeungdomslaget i gang med sin rode. Under mottoet «La oss rydde verden litt», hadde de klart å samle flere ungdommer som var med å fjerne plastsøppel og isopor langs kystlinja fra Bjerkøymoloen til Sando brygge.

Selv om folk er blitt flinkere til å ta med seg egen søppel, er det helt klart en nødvendighet med felles innsats. Fortsatt kommer mye rekende inn sjøveien.

Artikkeltags