Falt på isen – fikk hørselen tilbake etter 48 år

Lyd i øret: – Jeg tror det er en naturlig forklaring, men det føles som et mirakel, sier Gro Hagen om å få igjen hørselen på det høyre øret.Foto: Lena Malnes

Lyd i øret: – Jeg tror det er en naturlig forklaring, men det føles som et mirakel, sier Gro Hagen om å få igjen hørselen på det høyre øret.Foto: Lena Malnes

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

I 1967 ble Gro Hagen (12) slått i hodet med et balltre og mistet hørselen på høyre øre. I vinter falt hun på torget og fikk den tilbake igjen.

DEL

– Det oppleves som en utrolig gave. Innehaver Gro Hagen smiler bredt fra sin faste plass bak disken på Sunkost.

Nå hører hun alle lyder. Også duringen fra kjøleskapet, susingen fra lysarmaturer. Sånt som hun ikke har hørt på 48 år. I vinter skjedde det noe hun ikke kan forklare. Et slags mirakel. Men la oss ta det fra starten.

En kraftig smerte

Året var 1967. Det må ha vært vår, for klassen til Gro (12) på Fjellheim skole i Drammen hadde utegym. De spilte «brentball». Gutten som skulle svinge balltreet var kjent for alltid å treffe og skyte kjempelangt. Så Gro sto nikonsentrert rett bak, forberedt på å løpe så fort hun kunne.

Men det kom ingen ball. I stedet kjente Gro en kraftig smerte på høyre side av hodet. Klassekameraten hadde bommet, og balltreet svingte i vill fart rett på Gro.

LES OGSÅ: Inviterer til folkefest 

Hun besvimte og ut av øret rant blod. Lærerinnen ba henne sette seg på trappa og se på de andre spille resten av timen.

Helsesøster ble sint

– Etter hvert sluttet det å blø. Det gjorde selvfølgelig vondt i hodet, men jeg fortalte det ikke til noen. I dag ville man vel sendt eleven på legevakta, men sånn var det ikke på den tiden. Det var liksom ikke så nøye, sier Gro.

Attpåtil opplevde hun å få kjeft av helsesøsteren da hun var på den obligatoriske helsesjekken i slutten av sjette klasse.

– At jeg var døv på det høyre øret, kunne hun ikke tro. Så hun ble sinna. «Har du kommet for å sabotere testen? Da kan du bare pelle deg ut», sa hun til meg.

LES OGSÅ: Fikser folks ansikter 

Heller ikke Gro selv skjønte at hun var stokk døv på det ene øret. Fra før hadde hun migrene etter en bilulykke hun var i som seksåring. Kanskje var det derfor.

Fullstendig døv

Så er vi i året 1976. Gro hadde fått sin første jobb og skulle til bedriftslegen. Det var tid for hørselstest.

– Etter testen spurte legen meg: «Er du veldig ukonsentrert nå?», forteller Gro.

En test til ble tatt, med samme resultat. Da ble hun satt på et lite rom uten noen distraksjoner. Legen så på henne da hun kom ut, og sa: «Er ikke du klar over at du er fullstendig døv på høyre øre?»

– Han ba meg sette telefonrøret inntil høyre øre. Da fikk jeg sjokk, forteller Gro.

LES OGSÅ: Hederspris til Rosnes 

Hun ble senere sendt til en hørselsspesialist med tanke på høreapparat. Men beskjeden var at det ikke var noe å gjøre, siden det overhodet ikke var tegn til hørsel på det øret.

Hatt sine fordeler

– De sa at kanskje kunne hørselen blitt reddet hvis jeg ble sendt til legen den gangen det skjedde, sier Gro.

– Er det bittert å tenke på?

– Jeg har ikke hatt så store problemer med døvheten. Det eneste er at folk som ikke vet om det har blitt sint på meg når jeg ikke har hørt, sier Gro, og legger til med et smil:

– Det har jo hatt sine fordeler også. Når jeg skulle sove, kunne jeg bare legge meg på den ene siden, så var det helt stille.

«Hjelp, jeg hører!»

I slutten av januar strener Gro over Sande torg. Det lette snølaget over issvullene gjør at hun glemmer at det er glatt. Så faller hun. Ikke bare en, men to ganger. Med 20 meters mellomrom.

– Jeg fikk stavret meg inn i butikken, men jeg hadde fryktelig vondt i foten. Så vondt at jeg ble kvalm. «Mamma, kom deg til legen», sa datteren min (som også jobber i butikken).

Det viste seg at foten var forstuet. Men det var ikke det eneste som hadde skjedd.

LES OGSÅ: Reidun skal gå Norge på langs 

– Jeg sitter foran TV hjemme på kvelden. Så synes jeg plutselig at jeg hører lyd fra to sider. «Stereo? Hva er dette?», tenker jeg. Jeg ringer moren min og legger røret inntil høyre øre. «Hjelp, jeg hører!».

Kneppinga borte

Den neste uken hører Gro på begge ørene. Men det er tidsforskjell. Usynkronisert lyd.

– Jeg ble litt forvirra, det var litt ubehagelig. Og etter som tiden gikk, måtte jeg sjekke hele tiden: «Er det virkelig? Hører jeg?»

Etter hvert ble lyden synkron. Hjernen vente seg til inntrykkene fra høyre øre. I begynnelsen ble Gro litt sliten, for det var så mye lyd. Fra elektriske apparater. Lyder hun ikke kunne huske å ha hørt.

Noe annet som skjedde, var at kneppinga i kjeven ble borte. Det hadde hun nemlig også slitt med siden den ulykken i skolegården. Kneppinga kunne være så høy når hun tygde, at folk kommenterte det. Gro tror det er en sammenheng.

– Jeg tror problemet er at kjeven har blitt slått ut av stilling og at det har ført til døvheten.

Gro har ikke tatt kontakt med noen lege for å finne ut av det. Hun er bare lykkelig for å ha fått hørselen tilbake etter 48 år.

Overføringen blir brutt

Karianne Høstmark er overlege og seksjonsleder på øre-nese-hals avdelingen og høresentralen ved Sykehuset i Vestfold. Til Sande Avis forteller hun at det Gro Hagen opplevde, har en naturlig forklaring.

– Vi har tre bein i mellomøret som overfører lyden fra trommehinnen til det indre øret og hørenerven. Hvis ett av disse beina kommer ut av posisjon blir overføringen av lyd avbrutt, og personen opplever hørenedsettelse, forteller hun.

Da Gro Hagen falt på isen, kan altså et av disse beina ha falt på plass igjen.

– Man vil kunne få en mistanke til at dette kan ha vært årsaken til hørenedsettelsen ved en god høreprøve. Slike skader er mulig å operere, forteller Høstmark.

Men nå ordnet det seg altså for Gro Hagen av seg selv. Og det er ikke helt uvanlig, ifølge hørselsspesialisten.

– Vi ser slike eksempler innimellom. Men det er jo en solskinnshistorie, sier overlege Høstmark.

Artikkeltags