Gå til sidens hovedinnhold

– Glade dyr smaker bedre

Ellen Rosnes produserer for Grøstad gris:

Artikkelen er over 5 år gammel

Smågrisene som trasker ubekymret rundt i skogen til Ellen Rosnes blir årets juleribbe.

– Tsk, tsk, tsk!

Vi stavrer oss rundt i gjørma på grisenes territorium hos Ellen Rosnes langt inni skauen ved Blindevannet.

Fordi Rosnes har vært bortreist noen dager, er grisungene litt skeptiske. De kommer ikke bort slik de pleier, men småtripper bort fra oss i flokker. Derav lokkingen.

Skal slaktes i desember

23 smågriser ble født i mai, fordelt på to mødre. Dette er grisene som skal fylle opp butikkene som ribber fra Grøstad gris i desember. Antakelig er de fleste av dem allerede reservert.

LES OGSÅ: Berger museum gjenåpnet  

Gården til Rosnes er en av fem produsenter under Grøstad gård i Undrumsdal, utenom Grøstad selv.

– Grisene utgjør en utrolig fin gjeng. De er så morsomme, utforsker og graver i jorda, forteller Rosnes, som mange kjenner som leder i Økofestivalen.

I tillegg driver hun hundepensjonat og har ansvar for en del andre dyr på gården, som sauer og høner og ender. Den økologiske tankegangen og griseholdet henger tett sammen.

Landskapspleiere

– Griser er noen helt utrolige landskapspleiere. De roter ned i bakken, spiser røtter og snur og vender på jorda. Det er helt ideelt hvis man for eksempel driver grønnsaksproduksjon, sier Rosnes.

LES OGSÅ: På Folgefonna for ungdom i 20 år  

Skal man produsere for Grøstad, er det retningslinjer man må forholde seg til. Grisene skal bevege seg ute – og «ha et godt liv fra fødsel til slakt». Hver gris skal ha minst 200 kvadratmeter å boltre seg på, tilgang på isolerte hytter med tørr halm og spise et spesialtilpasset økologisk kraftfôr og grovfôr.

Dyrevelferd viktigst

Rosnes er overbevist om at det kjennes på smaken hvordan dyrene har hatt det mens de har levd.

– Glade dyr smaker bedre. Dyrevelferd er viktigst. Vi var veldig glade for å bli spurt om å produsere for Grøstad, sier Rosnes.

LES OGSÅ: Berger museum gjenåpnet  

– Men kjøttet blir dyrere for forbrukeren?

– Ja. Det er dyrere for oss å ha dem. De krever større plass og de går lenger før de blir slaktet, sier Rosnes og setter seg ned og klapper en av de små, livlige skapningene.

Hver dag er Ellen ute hos grisene og de andre dyra. Folk som følger henne på sosiale medier, får jevnlige oppdateringer om både griser og hunder og andre dyr. For henne er arbeidet i høyeste grad lystbetont.

– Er det ikke trist å sende grisene til slakt?

– Nei, da kunne jeg ikke holdt på. Jeg er jeger og tenker praktisk. Mat må vi jo, ha, smiler hun.

Kommentarer til denne saken