– Vi merker at det kommer opp minner. Mange av de eldre som er med oss her i dag har vokst opp gård, sier Evelyn Wærnes, aktivitetsleder på Sandetun.

Midt i lamminga tok bonde Per Øivin Sola og familien på Jahren Søndre gård i Sande i mot eldre personer fra dagsenteret i Hof.

– Matproduksjon er en viktig del av Holmestrand kommune. Vi er tett på folk som bor her. Det er viktig for oss å åpne tunet. Vise fram om dyra og produksjonen, slik at folk får se god dyrevelferd, og produksjonen av ren mat basert på lokale ressurser som gras på kultur- og skogsbeiter, sier Sola, som legger til at det i tøffe økonomiske tider er spesielt viktig å vise fram arbeidet som ligger bak maten som blir produsert.

(Saken fortsetter under bildet)


– Helt nydelig

– Dette var helt nydelig, sier Kjell Antonsen fra Kleiverud. – Jeg er født oppvokst på gård og vant med dyr. Så dette var ekstra stas, sier Kjell og klapper katten Elvis.

– Å bidra til å skape gode øyeblikk for de eldre er veldig fint, sier bonde Per Øivin Sola.

Etter en runde på gården var det tid for kortreist lunsj.

– Mer kortreist mat får du ikke, sier Per Øivin Sola.

Sammen med moren Inger Sola serverer han Smaksgaardens egen lapskaus, laget på okse fra egen gård og grønnsaker fra Rosnes gård i Sande. Smaksgaarden er et samarbeid mellom Jahren Søndre i Sande og Hotvedt gård i Re og selger kortreist kjøtt fra Vestfold til folk i nærområdet.

(Saken fortsetter under bildet)


– Dette har jeg gjort før

Ingrid Lofsberg stråler i sola. Hun er vokst opp på gård i Våle.

– Vi blir så godt stelt med her. Lapskaus og kaker og ikke minst hilse på dyra. Det er rett og slett fantastisk.

Tidligere på dagen holdt hun et godt tak rundt et lam.

– Dette har jeg gjort før. Det var mange lam på gården da jeg var liten, forteller Ingrid.

– Jeg er glad i dyr. Så det er veldig hyggelig å klappe og hilse på lammene, sier Iren Lungo fra Sande.

– De som er med oss hit kan komme til dagsenteret hver dag. Mange bor alene og trenger noen å være sammen med. Aktiviteter som dette er spesielt viktig og nærkontakt med dyra er veldig positivt, sier Wærnes.