Gå til sidens hovedinnhold

Lensmannskontorene i Holmestrand og Sande hadde til sammen 14 ansatte i 2015. I dag er det ingen

Var det dette som er nærpoliti, spør stortingskandidat for Vestfold Senterparti Kathrine Kleveland.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Høyres justispolitiske talsperson er ute i Gjengangeren og harselerer over Senterpartiets ambisjon om å få tilbake lokalt politi og opprette tjenestesteder for politiet i hele Norge. Det må han gjerne gjøre, men for en rekke lokalsamfunn har regjeringens og Frps nærpolitireform ført til et fjernere, mindre tilgjengelig og synlig politi. Selv om Vestfold ikke er et stort geografisk område så bor det mye folk her. Vi har stor gjennomfartstrafikk, titusener av hytter og mye internasjonal trafikk med flyplass og havner.

I Vestfold har nærpolitireformen blant annet ført til at Sande har mistet sitt lensmannskontor. Nye Holmestrand kommune med 25.000 innbyggere er i følge nettsidene kun åpent tirsdager fra 0830-1430. Senterpartiet vil ha et lokalt politi som kjenner innbyggerne, næringsliv og er til stede. Lensmannskontorene i Holmestrand og Sande hadde til sammen 14 ansatte i 2015. I dag er det ingen. Var det dette som er nærpoliti? I Re var det også et eget lensmannskontor med åtte ansatte. I dag er det ingen.

De tar turen ut for å møte ungdommene på badeplasser: – Vi ønsker å være voksne som bryr seg

Selv om Tønsberg er hovedkvarteret i Sør-Øst politidistrikt har også andre lokale politistasjoner blitt tappet for folk også i Vestfold. Horten, Larvik og publikumssenteret i Stokke har til sammen mista over 80 ansatte siden 2015, ifølge SSB.

Sør-Øst politidistrikt har knapt hatt vekst i ansatte under dagens regjering. Fra 2013 til april 2021 er antall ansatte økt med 75 årsverk. Til sammenlikning har Øst politidistrikt på andre siden av Oslofjorden økt med nesten 350 årsverk. I vårt politidistrikt er det kun 1,59 politifolk per 1000 innbygger. Responstidtallene går også feil vei, særlig til steder med under 2.000 innbyggere. Der har responstiden økt med fem minutter gjennom nærpolitireformen.

Senterpartiet mener vi behøver en kraftig kursendring av politiet. Sentralt politibyråkrati og konsulentbruk må kuttes kraftig. Under regjeringen og Frp har det blitt 720 flere årsverk i sentralt politibyråkrati. I 2020 ble det brukt over 800 millioner kroner på konsulenter. Vi vil legge ned Politidirektoratet, redusere konsulentbruken og sende pengene ut til politidistriktene. Politidistriktene må få økonomiske muskler til å ansette den kompetansen de behøver, fylle tjenestestedene med innhold og øke tilstedeværelsen av politiet i både by og bygd.

Hvor mange tjenestesteder som skal opprettes vil vi lage en opptrappingsplan på i samarbeid med kommunene, lokalt politi og tillitsvalgte. Dessverre har halvparten av de gjenværende politistasjonene blitt tappet for folk og oppgaver under dagens regjering. Disse må også fylles med folk slik at det faktisk er politi i bygda, tettstedet eller byen. Holmestrand er et godt eksempel hvor 14 ansatte har blitt til 0 og lensmannskontoret kun er åpent en dag i uka. Slik kan vi ikke ha det. Senterpartiet går til valg på økt opptak på Politihøgskolen, flere politifolk og at politiet får penger til å ansette annen viktig kompetanse som dataingeniører, økonomer, jurister osv. Vi vil ha et politi nær folk – i hele Norge.

Innbruddstyven la på sprang da han ble tatt på fersken: – Han forsøkte å løpe fra oss

Kommentarer til denne saken