Det går rundt 90 porsjoner middag ut fra kjøkkenet på Sandetun hver eneste dag. Maten leveres til beboere på sykehjemmet, bofellesskapet for demente, serviceboligene på Sandetun og til Sandetuns egen kafeteria.

Slutten på den frivillige matombringingen 1. august har ført til bekymring for om dette ville ramme det velrenommerte kjøkkenet. Det gjør det ikke, framholder Susanne Wollasch, virksomhetsleder for Sande bo- og behandlingssenter. Hun viser til de økonomiske konsekvensene slik de ble beskrevet i saksframlegget til politikerne nylig (se faktaramme).

Fortsetter som før

– Ordningen for matombringing i Sande har hatt betraktelige kostnader som kommer til å bli innspart fremover. Dette er rene økonomiske konsekvenser som ikke har noen betydning for driften av kjøkkenet på Sandetun. Her vil det også fremover lages god og rikholdig mat på restaurantnivå fra ferske råvarer, skriver Wollasch i en e-post til Sande Avis.

Hva gjelder matombringingen, prøver kommunen nå å finne en tilpasning for de som vil ha mat direkte hjem, opplyser hun.

– Det ser ut for at det blir bestilling fra eksterne leverandører uten av vi taper noe på det. Vi kan gi veiledning til de som ønsker det. Dersom det finnes hjemmeboende som selv ikke har mulighet for ekstern bestilling, gjør vi individuelle vurderinger etter behov. Da er det hjemmesykepleien som tar med maten ved besøk, sier Wollasch.

(Saken fortsetter under bildet)

– Legger sjela i det

– Vi har et meget godt utstyrt og moderne kjøkken, sier kjøkkensjef Norman Both på Sandetun.

– Tilbakemeldingene fra beboerne er bare positive, noe vi setter stor pris på. Vi har dyktige medarbeidere på kjøkkenet som utgjør 4,5 årsverk. I tillegg har vi en lærling. Vi legger sjela i hver eneste rett vi tilbereder her, vi ønsker at alle skal få den beste og mest smakfulle maten, fortsetter han.

Da Sande Avis var innom onsdag besto dagens meny av seifilet med grønn ertepuré, eggesmør, stekt løk, kokt potet og remulade.

(Saken fortsetter under bildet)

Hans Petter Endresen Bekkestad startet i juli som lærling hos Norman Both.

– Jeg trives kjempegodt her og er under dyktige fagfolk. Læretiden etter skolegang er to år, da kan jeg gå opp til eksamen for fagbrevet her på Sandetun, forteller Endresen Bekkestad.

(Saken fortsetter under bildet)

Skryter av kokken

Oddvar Nilsen (84) forteller at han har spist middag her på Sandetun gjennom mange år.

– Du skal lete lenge etter bedre mat enn det du får her. Maten kan sammenlignes med, -og er kanskje bedre enn den du kan få på det beste hotell. All ære til Norman og de som jobber på kjøkkenet. Om Norman Both, som nå pendler fra Nøtterøy, skulle få tilbud om en kokkestilling med bedre lønn nærmere der han bor; da betaler jeg gjerne mellomlegget bare for å beholde han her, smiler Oddvar Nilsen.

(Saken fortsetter under bildet)

Ønsker økt besøk

Sandetun har sin egen og meget populære kafeteria. Her vaner det mange hver dag som enten tar en kopp kaffe med en kakebit til, eller en god middag.

– Vi håper at vår kafé på aktivitetssenteret fremover kan tiltrekke enda flere innbyggere som spiser middag hos oss. Det er en fin mulighet til å kombinere god ernæring med hyggelig selskap – og som kjent øker godt selskap til mat spiselysten betraktelig, sier Susanne Wollasch. Kafeteriaen er åpen for alle.