Gå til sidens hovedinnhold

Har jordlapp – søker gartner

Artikkelen er over 6 år gammel

Lars Berg er verken bonde eller gartner. Han er IT-konsulent. Men han bor på gård, har jord og vil starte andelslandbruk.

Familiegården Ve ligger vakkert til ved Gamle Sørlandske med utsikt over Sandebukta og jorder som strekker seg ned fra husene mot vannet.

Der ønsker eieren Lars Berg å etablere en grønnsaksåker – delt opp i andeler.

Stor kjøkkenhage

Det var etter et møte i Sande Oikos (Økologisk Norge) at Berg virkelig fikk fart i planene.

LES OGSÅ: Spennende med fysikk  

– Det startet egentlig med at jeg ønsket å lage en stor kjøkkenhage her sammen med familie og venner. Jeg begynte å lese meg opp på grønnsaksdyrking og oppdaget andelslandbruk. «Jøss, det var lurt», tenkte jeg, forteller Berg.

Han forpakter bort jorda, men tenker å bruke en lapp på cirka fem mål til formålet.

– Jeg tenkte at bøndene sto i kø for dette, men nei. Folk som vil bli medlemmer er det imidlertid nok av. Derfor vil jeg gjerne bruke jorda mi på dette, sier Berg.

– Smart driftsform

Per i dag er det 19 aktive andelslandbruk i Norge, to av dem i Vestfold (Larvik og Stokke).

Det hele fungerer slik at medlemmene betaler inn en årlig kontingent. De deltar på dugnader når det trengs, og får grønnsaker tilbake. Fordelen for bonden er at risikoen blir fordelt.

LES OGSÅ: Her kommer Kiwi

– Jeg synes det er en veldig smart driftsform, sier Berg, som håper å starte opp til sommeren.

Han er imidlertid nødt til å få tak i en person som kan drifte det hele.
 

Bonde eller gartner

– Utfordringen er at jeg selv jobber fulltid som IT-konsulent i Drammen og heller ikke har den rette kompetansen. Derfor prøver jeg å få tak i en bonde eller en gartner som kan ha daglig eller ukentlig oppfølging, forteller Berg.

– Hva er motivasjonen din for å gå i gang med dette?

– Jeg har muligheten, og jeg synes det er en fin tanke at man skal dyrke sin egen mat. Vi har hatt en liten kjøkkenhage her med gulrøtter og sukkererter, og det er moro at ungene mine får se hvordan det fungerer i praksis, sier han.
 

Ulike sorter

Berg ser for seg flere typer aktuelle grønnsaker.

– Det går for eksempel an å fordele sortene utover perioden. Asparges før Sankthans, salat i juli og august, og deretter poteter og gulrøtter. Men dette skal andelshaverne være med på å bestemme, understreker han.

Tradisjonelt er det en sammenheng mellom andelslandbruk og økologisk mat.

LES OGSÅ: – De er bygdas engler  

– Jorda mi er ikke økologisk nå, men må drives i to år først. Men det er planen å drive økologisk. Nesten hundre prosent av medlemmene ønsker å være med fordi det er økologisk. Mange har ulike sykdommer og ønsker seg derfor ren mat, sier Berg, som selv har blitt mer bevisst og nå ofte handler lokalt og økologisk i stedet for det billigste.
 

– Helt fantastisk

– Jeg synes det er helt fantastisk at Lars Berg ønsker å starte opp, sier leder i Oikos Sande Anita Panman.

Hun og foreningen startet mobiliseringen under Økofestivalen i august og har arrangert møter, workshops og studieturer for å få bønder til å bli med.

Hun forteller at de mest sannsynlig får med en til fra Sande neste år.

LES OGSÅ: Her kan det bli ny gravplass  

Med tanke på å finne en gartner eller bonde til å drive Bergs jord, er hun optimistisk.

– Det finnes flere eksempler på at andelslandbrukene drives av utenforstående, sier hun.
 

Fersk og lokal mat

– Hva betyr dette for økobygda Sande?

– Jeg tenker at det betyr kunnskapsformidling. At flere får en forståelse av hvor stor jobb det er å dyrke mat. Knytter man seg til som andelseier, vil man få ferske og lokale produkter. Det trenger ikke bare være grønnsaker, men også for eksempel bær, frukt og honning.

LES OGSÅ: – Bør ligge langflate etter Sande  

– Kommer du selv til å bli andelseier?

– Jeg har en forvokst kjøkkenhage som jeg har stor glede av. Men dette blir sikkert et flott fellesskap og da er det ikke sikkert at jeg klarer eller ønsker å stå utenfor og se på, sier Panman.

Hun opplyser også at det i disse dager jobbes med en håndbok om andelslandbruk som skal være til hjelp for dem som ønsker å starte.

Kommentarer til denne saken