Gå til sidens hovedinnhold

I år ble innsamlingen annerledes – fikk likevel inn over 76.000 kroner

Innsendt

29. oktober 2020 var det OD-dag i hele Norge. I år hadde vi i elevrådet på Sande videregående skole bestemt oss for å støtte dette prosjektet og sette globale spørsmål på vår timeplan.

OD står for Operasjon Dagsverk som er Norges største solidaritetsaksjon for ungdom. De tar opp globale spørsmål og ungdommene kan frivillig velge å jobbe en dag til inntekt for et prosjekt som bidrar til en bedre verden. I år er prosjektet kalt «push grensene», der inntektene går til millioner av flyktninger fra Sør-Sudan. Disse har flyktet fra den brutale borgerkrigen som foregår i landet, og over grensene til nabolandet Uganda. Det å oppleve krig, vold, overgrep og å måtte flytte fra hjemlandet sitt gir traumatiske opplevelser. Det å være på flukt og å komme til et nytt land er vanskelig. For å hindre konflikt med lokalbefolkningen jobber OD for dialog mellom lokalbefolkningen og flyktninger. Ungdommer skal få kunnskap for å kunne skape disse dialogene. Prosjektet gir også utdanning for å gi ungdommene en mulighet for å kunne skape seg en bedre framtid ved å gi lese- og skriveopplæring, og opplæring i et yrke. Pengene fra innsamlingen skal gå til traumebehandling, dialoger og utdanning til ungdommene på flukt.

Vanligvis går innsamlingsaksjonen ut på å jobbe hos ulike bedrifter for å skaffe seg penger til innsamling til prosjektet. På grunn av Corona-sitasjonen i år, måtte vi tenke alternativt. Vi hadde derfor bestemt oss for å samle inn penger på alternative måter. Ungdommene hos oss skulle enten skaffe seg arbeidsoppgaver hjemme eller hos naboen. Det ble også tipset om å løpe for inntekter, der man fikk sponset penger for hver kilometer eller høydemeter man løp. Årets OD-komitè besto av medlemmer fra elevrådet og miljøarbeideren. Komiteen utvikler ulike ideer og forslag til arbeidsoppgaver og alternative innsamlingsmetoder. Komiteen hadde ansvaret for informasjons formidling til medelever, organisering og gjennomføring av dagen. De hadde også ansvaret for pengetelling og evaluering av dagen i etterkant.

For oss som lever i et trygt land er det vanskelig å sette oss inn i flyktningenes situasjon. Likevel kan hver og en av oss være med å bidra til en bedre verden ved å støtte der vi kan.

Årets innsamlingsaksjon på Sande videregående skole ga en sum på 76.219 kr.

Kommentarer til denne saken