For Tor, som er diagostisert med ADHD, er soppsanking en god aktivitet.

Soppkontrollør og resirkuleringsmester

Tor Baklund (44) fra Sande er sopp-gal. Det har han vært siden lenge før det ble trendy.
Av
Publisert

– Jeg har alltid digga natur, forklarer Tor Baklund.

Dét forstår alle som følger sandesokningen, nå holmestranding, på Facebook. Tor er noe for seg selv. Han elsker å lage retter av spiselige saker fra naturen, om det er arter som lever i og ved sjøen, eller sopp. Det kan vel kalles en lidenskap.

– Se her, Åkerchampinjong! sier Tor og holder fram en bunke som han fant dagen før.

– Det er Champinjongenes Rolls Royce.

Nå på høsten bruker Tor Baklund mye av sin fritid på sopp: Sanking, rensing, matlaging, tørking og lagring. På kjøkkenbenken står soppfangsten fra dagen før.

Nå på høsten bruker Tor Baklund mye av sin fritid på sopp: Sanking, rensing, matlaging, tørking og lagring. På kjøkkenbenken står soppfangsten fra dagen før. Foto:

LES OGSÅ (SA+): Toms øy 

Oppvokst på Selvik

Han er oppvokst ved Selvik skole, men gjorde holmestranding av seg i slutten av tenåra.

– Jeg tok med tvillingbroren min og 4-5 venner fra Sande hit. Holmestrand hadde et utrolig flott rockemiljø, sier han.

Fascinasjonen for naturen har vært der så lenge han kan huske.

– Da jeg var liten, samlet jeg på alt mulig rart. Før jeg begynte med sopp selv, stod jeg ofte på Meny og så på soppen som lå i grønnsaksavdelingen – fascinerende!

En kamerat av Tor kjente til kantrarell og piggsopp. Det var der Tor startet også.

– Jeg har holdt på i 8-9 år, før det ble trendy, ler Tor.

LES OGSÅ: Plumbo-Glenn blir medeier i Seilet 

30 soppbøker

I begynnelsen ble alt kastet. Så begynte han å lese.

– Jeg lærte at det var 110-115 spiselig arter. Hittil i år har jeg plukket 75 av dem. Det finnes 10-12 stygge sopper, 5-6 du kan dø av. Blant dem er hvit og grønn fluesopp og spissgiftslørsopp. Det tok litt tid før jeg ble komfortabel med sopp, forteller han.

Oppå kjøleskapet står det glass på glass med tørket sopp av ulik art.

Oppå kjøleskapet står det glass på glass med tørket sopp av ulik art. Foto:

I bokhyller rundt oss på kjøkkenet og i gangen står det fagbøker om natur. Cirka 30 av dem handler om sopp.

– Jeg har det fra mamma. Hun er glad i å lage mat fra bunnen av, og er en bærsanker.

Ikke gourmet

Tor og kona Kjerstin har ikke barn. Mye av tiden går med på soppsanking. Den uka Sande Avis var på besøk, hadde Tor beskjeftiget seg med sopp hele 30 timer fra onsdag til søndag, inkludert plukking og rensing.

– Kona er ikke med, men hun er en særdeles fornøyd mottaker, forteller Tor.

Å finne mat i naturen er noe Tor har med seg hjemmefra. Her med tvillingbroren Jan og moren Liv.

Å finne mat i naturen er noe Tor har med seg hjemmefra. Her med tvillingbroren Jan og moren Liv. Foto:

Nylig serverte han sin heldige kone to retter der alt bestod av sankede elementer: Forrett var strandsnegler med ramsløk. Hovedretten bestod av makrell med garnityr av stekt stillehavsøsters og blåskjell og soppstuing av kantarell.

Men gourmet? Nei.

– Det har jeg aldri vært. Jatakk til crocks og dyre designsko, sier han.

Autorisert soppkontrollør

To fryseskap, en fryseboks og to kjøleskap med frysere i bunn gjør at samlegodset blir tatt vare på.

Planen framover er å begynne å levere sopp til restauranter. Men da må det gjøres avtaler med Mattilsynet, og Tor er etter eget utsagn dårlig på administrasjon.

Men han kan smykke seg med å være autorisert soppkontrollør. Og i planen ligger også å starte Holmestrand sopp- og nyttevekstforening.

Har ADHD

I vår fikk Tor en ADHD-diagnose.

– Jeg har hatt angst i lang tid, men jeg har flere ganger fått høre utsagn som «Du har vel ADHD, du».

– Da jeg fortalte på jobben at jeg hadde fått diagnosen, kom det fra en kollega: «No, shit», ler Tor.

For ham er det fint å gå på sanking.

– Å gjøre noe fysisk, ute. Det er veldig flott. Jeg er jævlig masete. Broren min er mer dannet, sier Tor.

– Ikke bare å fly ut

Soppen finner han i Holmestrand-/Sande-området: Mulodden, Langøya, Bjerkøya, Kommersøya ...

– Til lørdag kommer jeg til å stå opp tidlig, ta båten ut til Kommersøya, være der fra cirka åtte til seks. Så kommer jeg hjem med flere kurver. Det er fantastisk, sier Tor og smiler bredt.

– Har du noe tips til folk som vil begynne å sanke sopp?

– Det er ikke bare å fly ut. Fagbøker er viktig! Jeg leser gjerne om én art i åtte-ti bøker. Sjekk med Norges sopp- og nyttevekstforbund, oppfordrer Tor.

En hjemmesnekret plassbygd bokhylle dekker stueveggene. Hylla er satt sammen av materialer andre har kastet.

En hjemmesnekret plassbygd bokhylle dekker stueveggene. Hylla er satt sammen av materialer andre har kastet. Foto:

Håndverk og resirkulering

Når man er på besøk i leiligheten til Tor nede på bryggekanten i Holmestrand, forstår man at sopp og natur-mat ikke er den eneste lidenskapen. Tor elsker håndverk og resirkulering.

– Jeg bruker materialer som andre kaster, forteller han.

Det har resultert i blant annet en spisestue, en omfangsrik, plassbygd bokhylle og en helt unik kommode.

Tor er utdannet kunstner og lager også kunst av søppel. Han tar oppdrag som kurator for ulike festivaler, men til daglig jobber han på Oslo kongressenter i en print-/kopishop som driver med trykking for fagforbundene.

Nylig ble han valgt inn i styret i Holmestrand kulturfestival. Så fritidsproblemer har han ikke. Men han vet hva som ville vært det ultimate yrket – eller yrkene:

– Jeg burde nok blitt biolog og kokk. Jeg er god når jeg finner fokus på noe jeg digger.

Fakta om Tor

• Født i 1973.

• Oppvokst på Selvik i Sande.

• Bor i Holmestrand.

• Gift med sandejenta Kjerstin Eek-Jensen. Sammen driver de vintage-/kunstbutikken Rom11.

• Styremedlem i Holmestrand kulturfestival.

• Var med å starte RockArt-festivalen.

• Kurator for ulike festivaler.

Artikkeltags