11. august 1964 bærer Per Bonden fra Sande tre 25 kiloskasser med kål opp trappa til Delikat-fabrikken i Drammen. Ikke aner han at det skal bli starten på noe stort.

50 år etter er det datteren til Per, Birgit, som leverer kålen. Men nå har Delikat blitt til Mills og grønnsakssortimentet er utvidet til både gulrøtter, poteter, løk, purre, selleri, paprika og agurk.

Sammen med Sigurd Sylling fra Lier driver hun Bonden Grønthandel AS.

Strenge krav

I produksjonshallen på Foss er det full aktivitet med 8-9 arbeidere, de fleste polakker. Grønnsaker i friske farger ruller på samlebånd, skjæres og vaskes.

Øynene til en stakkars journalist fylles med tårer straks vi er innafor døra.

– Jeg er herda, smiler Birgit.

Det er løken.

Kulda er påtakelig. Kravene til hygiene er strenge. Alle som skal være her inne, må ha på luer, frakker og skoposer.

– Når som helst kan det bli drop in-kontroll. Det kreves mye opplæring. Du tar deg ikke en kaffekopp her, liksom. I gamle dager var det annerledes, da fyrte vi i ovnen og bikkja gikk rundt, mimrer Birgit.

Potetsalat-sesong

Hun er vokst opp med dette, og for henne var det helt naturlig å føre familiebedriften videre.
Per og kona Turid sådde grønnsakene selv i starten, men i flere år nå har Bonden Grønthandel vært en ren produksjonsbedrift. Det vil si at de får levert grønnsaker fra bønder, de fleste i Vestfold og Buskerud, og bearbeider varene helt ferdig før de går videre til Mills i Drammen.

«Helt ferdig» betyr at man blir enige om kuttsnittet til grønnsakene. Terning, snittet, julienne eller skivet. På sommeren er det potetsalat som er det store.

– Da leverer vi opptil 200 tonn i uka. All poteten i Mills potetsalat har vært innom her, og mesteparten kommer fra Sande, forteller Birgit.

Mer frukt og grønt

Hun mener en av fordelene ved å være en såpass liten bedrift, er tilpasningsdyktigheten.

– Når kunden sier hopp, så hopper vi. Det betyr at vi kan levere rett kvalitet til rett tid, sier hun.

– Hvordan ser dere på framtiden?

– Jeg tror folk kommer til å spise mer frukt og grønnsaker framover. Men konkurransen er hard. Man må være villig til å stå på og satse, ting kan endre seg, sier hun.

Ikke inne i dataen

Alle de tre eierne har gartnerutdannelse i bunn. Men Per deltar ikke i driften som før.

– Jeg har aldri satt meg inn i dataen. Som regel kommer jeg innom og spiser formiddagsmat. Men jeg blander meg ikke inn, bare følger med. Jeg synes de gjør det bra. Det er hyggelig at de går videre i det sporet. Vi har vokst utrolig, sier han.

– Er du litt stolt?

– Ja. Jeg må få lov til å si det.